Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Több száz terrorista fenyegeti Nagy-Britanniát

2005.09.13. 16:29
Százával figyelnek meg terroristagyanús személyeket Nagy-Britanniában, ismerte el a brit belügyminiszter a július 7-i merényletek körülményeit vizsgáló parlamenti bizottság előtt. Charles Clarke szerint a titkosszolgálatok, bár nem tudtak a készülő támadásról, nem követtek el hibát.

Több száz gyanús személyt tart megfigyelés alatt a brit terrorelhárítás, jelentette ki parlamenti meghallgatásán Charles Clarke brit belügyminiszter. Clark szerint "kétségtelen", hogy a július 7-i robbantók külföldi szélsőségesekkel is kapcsolatban álltak. A parancsláncot egyelőre a nyomozásnak nem sikerült felderítenie, ismerte el Clarke a Guardian tudósítása szerint.

Clarke meghallgatásán kiállt Tony Blair miniszterelnök év eleji kijelentése mellett, miszerint "több száz terrorista készül Nagy-Britannia ellen". "A 'készül' érdekes szó. Mindenesetre több száz embert tartunk megfigyelés alatt" - ismerte el Clarke a Guardian szerint.

A parlamenti vizsgálóbizottság a titkosszolgálatok esetleges kudarcai iránt érdeklődött. Clarke nem emelt ki hibát, mint mondta, a titkosszolgálatok sejtették, hogy merénylet készül, de nem rendelkeztek specifikus információkkal a konkrét támadási tervről.

"A hírszerzés nem tudás, csak kísérlet a fenyegető veszélyek megértésére" - mondta.

Délután a július 7-i robbantások körülményeit vizsgáló bizottság Sir Ian Blair londoni főkapitányt tervezi meghallgatni. Blairt leginkább a rendőrség ellentmondásos, egy ártatlan brazil villanyszerelő agyonlövéséhez vezető "lőjj, hogy ölj" taktikájáról tervezik faggatni, írja a Guardian. Sir Ian egyes vádak szerint akadályozta a július 21-i, sikertelen merényletsorozat után egy nappal agyonlőtt Jean-Charles de Menezes halálának ügyében indított független vizsgálatot.