Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Szigorodhatnak a Burma elleni szankciók

2007.10.06. 15:28
A brit miniszterelnök felszólította az Európai Uniót, hogy keményebb szankciókat vezessenek be Burma ellen, így tiltsa meg az európai vállalatoknak a további befektetéseket és az áruforgalmat. Gordon Brown közölte, meggyőződése szerint jóval több ember vesztette életét a szeptember végi ranguni tüntetések leverésekor.

Gordon Brown brit miniszterelnök azt akarja, hogy az Európai Unió hozzon újabb büntetőintézkedéseket Burma ellen a demokráciát követelő tüntetések erőszakos leverése miatt. A burmai katonai junta ellen szombatra meghirdetett nemzetközi tiltakozó napon Brown kijelentette, azt akarja, hogy az unió keményebb szankciókat léptessen érvénybe, tiltsa meg a további befektetéseket és az áruforgalmat, írja a BBC.

"A világ hangot adott már haragjának amiatt a gyalázat miatt, amelyet Burma népe ellen elkövettek" - mondta a brit kormányfő, aki televíziós kamerák előtt buddhista szerzeteseket fogadott Downing Street-i hivatalában. "Azt akarom, hogy a Biztonsági Tanács tekintse át az ENSZ-főtitkár által felügyelt burmai megbékélési folyamatot, és azt akarom, hogy az EU hozzon további szankciókat a rendszerrel szemben, hogy teljesen világossá tegye, nem fogjuk tűrni a további túlkapásokat."

Brown aggodalmának adott hangot a burmai kormány által letartóztatottak sorsa miatt is, és megismételte, hogy a hivatalos jelentésekben álló tíz halálos áldozatnál meggyőződése szerint jóval több ember vesztette életét a szeptember végi ranguni tüntetések leverésekor. "Nagyon súlyos aggodalmaink vannak azon százak vagy ezrek, szerzetesek és mások miatt, akiknek egyszerűen nyoma veszett" - mondta.

A burmai tüntetőkkel vállalt szolidaritás nemzetközi kampánynapjának londoni résztvevői buddhista szerzetesekkel közösen virágszirmokat szórnak majd a Temze vizébe. A jelképes aktus a csúcspontja lesz a London déli részéből, a Tate Gallerytől a belvárosi Trafalgar Square-ig vonuló tiltakozó menetnek. Tüntetéseket terveznek a Burmai helyzet miatt Ausztriában, Belgiumban, Franciaországban, Németországban, Írországban, Spanyolországban és Svájcban, az Egyesült Államokban és Kanadában is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?