Menyhért, Mirjam
18 °C
33 °C

Szigorodhatnak a Burma elleni szankciók

2007.10.06. 15:28
A brit miniszterelnök felszólította az Európai Uniót, hogy keményebb szankciókat vezessenek be Burma ellen, így tiltsa meg az európai vállalatoknak a további befektetéseket és az áruforgalmat. Gordon Brown közölte, meggyőződése szerint jóval több ember vesztette életét a szeptember végi ranguni tüntetések leverésekor.

Gordon Brown brit miniszterelnök azt akarja, hogy az Európai Unió hozzon újabb büntetőintézkedéseket Burma ellen a demokráciát követelő tüntetések erőszakos leverése miatt. A burmai katonai junta ellen szombatra meghirdetett nemzetközi tiltakozó napon Brown kijelentette, azt akarja, hogy az unió keményebb szankciókat léptessen érvénybe, tiltsa meg a további befektetéseket és az áruforgalmat, írja a BBC.

"A világ hangot adott már haragjának amiatt a gyalázat miatt, amelyet Burma népe ellen elkövettek" - mondta a brit kormányfő, aki televíziós kamerák előtt buddhista szerzeteseket fogadott Downing Street-i hivatalában. "Azt akarom, hogy a Biztonsági Tanács tekintse át az ENSZ-főtitkár által felügyelt burmai megbékélési folyamatot, és azt akarom, hogy az EU hozzon további szankciókat a rendszerrel szemben, hogy teljesen világossá tegye, nem fogjuk tűrni a további túlkapásokat."

Brown aggodalmának adott hangot a burmai kormány által letartóztatottak sorsa miatt is, és megismételte, hogy a hivatalos jelentésekben álló tíz halálos áldozatnál meggyőződése szerint jóval több ember vesztette életét a szeptember végi ranguni tüntetések leverésekor. "Nagyon súlyos aggodalmaink vannak azon százak vagy ezrek, szerzetesek és mások miatt, akiknek egyszerűen nyoma veszett" - mondta.

A burmai tüntetőkkel vállalt szolidaritás nemzetközi kampánynapjának londoni résztvevői buddhista szerzetesekkel közösen virágszirmokat szórnak majd a Temze vizébe. A jelképes aktus a csúcspontja lesz a London déli részéből, a Tate Gallerytől a belvárosi Trafalgar Square-ig vonuló tiltakozó menetnek. Tüntetéseket terveznek a Burmai helyzet miatt Ausztriában, Belgiumban, Franciaországban, Németországban, Írországban, Spanyolországban és Svájcban, az Egyesült Államokban és Kanadában is.