Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A burmai ellenzék nem tárgyal a juntával

2007.10.05. 17:27
A burmai ellenzék visszautasította a tárgyalást a juntával, mert Aung Szan Szú Kjit olyan bűnök bevallására kényszerítenék, amelyeket el sem követett. Az ellenzéki vezető nyilvánosan válaszolna a katonai kormányzat ajánlatára, erre azonban várhatóan nem kap engedélyt.

Az őrizetben tartott neves burmai ellenzéki vezető, Aung Szan Szú Kji pártja visszautasította pénteken a junta vezetőjének tárgyalási ajánlatát, mert az előzetes behódolást feltételez. "Arra kérik, hogy valljon be olyan bűnöket, amelyeket nem követett el" - mondta a Nobel-békedíjas ellenzéki vezető szóvivője. A szóvivő azt kérte, hogy Aung Szan Szú Kji nyilvánosan válaszolhasson a tábornok ajánlatára, az engedély megadása azonban valószínűtlen. Az ellenzéki vezető 2003 óta nem kapott lehetőséget arra, hogy a nyilvánosság elé léphessen, írja a Reuters.

Than Sve tábornok, a burmai katonai kormányzat vezetője, aki elrendelte a hadsereg brutális fellépését a buddhista szerzetesek és civilek demonstrációja ellen, feltételül szabta, hogy Aung Szan Szú Kji ne támogassa szankciók bevezetését a délkelet-ázsiai ország ellen. „Hagyjon fel a kormánnyal való szembenállást, mérhetetlen pusztítást, gazdasági és minden egyéb szankciók bevezetését célzó felhívásaival – szólította fel a tábornok az ellenzéki vezetőt.

Megadásra kényszerítik

"Nagyon nehéz belátni, miért lenne hasznos a tárgyalás, főként ha arra kérik Szú Kjit, hogy nyilvánosan adja meg magát még a találkozó előtt. Mondhatni, ez lélektani játék, és nagyon jól látni, hogy a hadsereg nem tesz semmi engedményt.” - vélekedett David Steinberg, az amerikai Georgetown Egyetem szakértője.

Az Egyesült Államok arra kérte a juntát, hogy előfeltételek nélkül tárgyaljon Szú Kjivel. Az amerikai ügyvivő ezért kezdeményezett találkozót a burmai külügyminisztériumban még azelőtt, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa megvitatja az ügyet.

Kína előre jelezte, hogy ellenzi a külföldi fellépést. "Vannak gondok Burmában, de ezek alapjában belső gondok (...) a külföldről erőltetett megoldás nem segít" - mondta a kínai ENSZ-nagykövet.

A BT pénteken tanácskozik

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár pénteken vitatja meg az ENSZ Biztonsági Tanácsával a helyzetet. Álláspontjához támpontul a világszervezet különmegbízottjának jelentése szolgál, amelyet Ibrahim Gambari csütörtökön adott át a főtitkárnak. A nigériai diplomata az ázsiai országba látogatott, ahol találkozott a katonai junta vezetőjével és kétszer egyeztetett Aung Szan Szú Kjivel is.

Az ENSZ a ranguni tömegtüntetések brutális elfojtása után küldte el megbízottját Burmába, hogy megpróbáljon közvetíteni a politikai válság békés rendezése érdekében. A junta erőszakos fellépését a héten határozottan elítélte az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa.