Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

A burmai ellenzék nem tárgyal a juntával

2007.10.05. 17:27
A burmai ellenzék visszautasította a tárgyalást a juntával, mert Aung Szan Szú Kjit olyan bűnök bevallására kényszerítenék, amelyeket el sem követett. Az ellenzéki vezető nyilvánosan válaszolna a katonai kormányzat ajánlatára, erre azonban várhatóan nem kap engedélyt.

Az őrizetben tartott neves burmai ellenzéki vezető, Aung Szan Szú Kji pártja visszautasította pénteken a junta vezetőjének tárgyalási ajánlatát, mert az előzetes behódolást feltételez. "Arra kérik, hogy valljon be olyan bűnöket, amelyeket nem követett el" - mondta a Nobel-békedíjas ellenzéki vezető szóvivője. A szóvivő azt kérte, hogy Aung Szan Szú Kji nyilvánosan válaszolhasson a tábornok ajánlatára, az engedély megadása azonban valószínűtlen. Az ellenzéki vezető 2003 óta nem kapott lehetőséget arra, hogy a nyilvánosság elé léphessen, írja a Reuters.

Than Sve tábornok, a burmai katonai kormányzat vezetője, aki elrendelte a hadsereg brutális fellépését a buddhista szerzetesek és civilek demonstrációja ellen, feltételül szabta, hogy Aung Szan Szú Kji ne támogassa szankciók bevezetését a délkelet-ázsiai ország ellen. „Hagyjon fel a kormánnyal való szembenállást, mérhetetlen pusztítást, gazdasági és minden egyéb szankciók bevezetését célzó felhívásaival – szólította fel a tábornok az ellenzéki vezetőt.

Megadásra kényszerítik

"Nagyon nehéz belátni, miért lenne hasznos a tárgyalás, főként ha arra kérik Szú Kjit, hogy nyilvánosan adja meg magát még a találkozó előtt. Mondhatni, ez lélektani játék, és nagyon jól látni, hogy a hadsereg nem tesz semmi engedményt.” - vélekedett David Steinberg, az amerikai Georgetown Egyetem szakértője.

Az Egyesült Államok arra kérte a juntát, hogy előfeltételek nélkül tárgyaljon Szú Kjivel. Az amerikai ügyvivő ezért kezdeményezett találkozót a burmai külügyminisztériumban még azelőtt, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa megvitatja az ügyet.

Kína előre jelezte, hogy ellenzi a külföldi fellépést. "Vannak gondok Burmában, de ezek alapjában belső gondok (...) a külföldről erőltetett megoldás nem segít" - mondta a kínai ENSZ-nagykövet.

A BT pénteken tanácskozik

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár pénteken vitatja meg az ENSZ Biztonsági Tanácsával a helyzetet. Álláspontjához támpontul a világszervezet különmegbízottjának jelentése szolgál, amelyet Ibrahim Gambari csütörtökön adott át a főtitkárnak. A nigériai diplomata az ázsiai országba látogatott, ahol találkozott a katonai junta vezetőjével és kétszer egyeztetett Aung Szan Szú Kjivel is.

Az ENSZ a ranguni tömegtüntetések brutális elfojtása után küldte el megbízottját Burmába, hogy megpróbáljon közvetíteni a politikai válság békés rendezése érdekében. A junta erőszakos fellépését a héten határozottan elítélte az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!