József, Bánk
-7 °C
0 °C

Millióktól fosztotta meg országát Milosevic neje és fia

2007.06.12. 13:14
Többmillió német márkányi adóbevételtől fosztotta meg Jugoszláviát Mirjana Markovic és Marko Milosevic, az egykori diktátor neje és fia. Markovic asszony fiával közösen működtetett cigarettacsempész-bűnszövetkezetet a hatóságok szerint. A bevételek egy részéből a rezsimet finanszírozták.

Cigarettacsempész-bűnszövetkezet szervezésével gyanúsítják a szerb hatóságok Slobodan Milosevic néhai szerb és jugoszláv elnök özvegyét és fiát. A szerb sajtó jelentései szerint az ügyben többeket őrizetbe vettek.

A szerb hatóságok elfogatóparancsot adtak ki Mirjana Markovic és Marko Milosevic ellen is. Ez egyelőre csak technikai jellegű lépés, hiszen mindketten Moszkvában élnek. A hatóságok hamarosan kezdeményezhetik kiadatásukat is.

A gyanú szerint Milosevic neje és fia még a kilencvenes években szervezett cigarettacsempész-bandát. A bűnszövetkezet többmillió márkával károsította meg az államot.

Az ügyészség szerint a bevételek egy részét a Milosevic-rezsim pénzelésére fordították, de jelentős összegekkel gazdagodtak magánszemélyek is.

A szerb hatóságok a múlt héten egy másik cigarettacsempész hálózat leleplezését is bejelentették, amely a 90-es évek második felében több mint 40 millió euróval rövidítette meg a büdzsét. Az ügyben tucatnyi személyt őrizetbe vettek.