Piroska
3 °C
4 °C

Milosevices reklám dühíti a zágrábiakat

2007.05.29. 12:57
A jugoszláviai háborúk egyik főbűnösének tartott, egy éve halott Slobodan Milosevic képével reklámoznak fülgyertyákat Zágrábban, A horvátok dühöngenek, de a szerbek is megsértődtek.

Felháborodott olvasók sokasága jelentkezett a zágrábi Vecernji List szerkesztőségénél, miután az Avenija Dubrava egyik hirdetőtábláján Slobodan Milosevic egykori szerb és jugoszláv elnök fényképe jelent meg. A reklám Milosevic egyik híres mondatával buzdít fültisztító gyertya vásárlására.

Tényleg nem hallotta

"Nem hallom! Nem hallom, hogy mit akarnak tőlem" - jelentette ki Milosevic 1990-ben a függetlenségre törekvő horvát vezetőknek a jugoszláv hadsereg agressziója előtt. A reklámban ennek az első felét idézték, amire egy lány válaszolja, hogy "használj Cervann fülgyertyát és pucold meg a füled, te bolond". A hágai ítélete előtt szívelégtelenségben elhunyt, de egész Horvátországban a jugoszláviai háborúk legfőbb bűnösének tartott Milosevic reklámcélú felhasználása a Vecernji List cikke szerint többeket is felháborított.


A horvátokat és a szerbeket is felháborította
Fotó: AFP

A fülgyertyákat gyártó cég, a Montana vezérigazgatója, Zoran Sumajstorcic elismerte, hogy célja a provokáció volt. Mint mondta, a Beneton is provokatív reklámai révén lett világhírű cég.

Jó alkalom a gyűlölködésre

A reklám miatt egyébként nem csak a horvátok dühösek. Milosevic egykori pártjának, a szerb szocialistáknak egyik volt vezetője, Milorad Vucelic például az "usztasa etika" feléledését látja a halott politikus reklámcélú felhasználásában. "Az, hogy ilyen okokból használják Slobodan Milosevicet, hol példázza, mennyire izléstelen nép is a horvát" - nyilatkozta Vucelic a belgrádi Kurirnak.

Vucelic szerint a szerbek közül csak a bolondok süllyednének olyan mélyre, hogy a szintén halott Franjo Tudjman egykori horvát elnök képével reklámozzanak bármit. A Kurirnak nyilatkozó reklámszakember, Voja Zanetic szerint viszont ez igenis várható. És akkor újra eluralkodhat "az a hülyeség és primitivizmus, ami Milosevicet és Tudjmant is jellemezte".

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!