Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Milosevices reklám dühíti a zágrábiakat

2007.05.29. 12:57
A jugoszláviai háborúk egyik főbűnösének tartott, egy éve halott Slobodan Milosevic képével reklámoznak fülgyertyákat Zágrábban, A horvátok dühöngenek, de a szerbek is megsértődtek.

Felháborodott olvasók sokasága jelentkezett a zágrábi Vecernji List szerkesztőségénél, miután az Avenija Dubrava egyik hirdetőtábláján Slobodan Milosevic egykori szerb és jugoszláv elnök fényképe jelent meg. A reklám Milosevic egyik híres mondatával buzdít fültisztító gyertya vásárlására.

Tényleg nem hallotta

"Nem hallom! Nem hallom, hogy mit akarnak tőlem" - jelentette ki Milosevic 1990-ben a függetlenségre törekvő horvát vezetőknek a jugoszláv hadsereg agressziója előtt. A reklámban ennek az első felét idézték, amire egy lány válaszolja, hogy "használj Cervann fülgyertyát és pucold meg a füled, te bolond". A hágai ítélete előtt szívelégtelenségben elhunyt, de egész Horvátországban a jugoszláviai háborúk legfőbb bűnösének tartott Milosevic reklámcélú felhasználása a Vecernji List cikke szerint többeket is felháborított.


A horvátokat és a szerbeket is felháborította
Fotó: AFP

A fülgyertyákat gyártó cég, a Montana vezérigazgatója, Zoran Sumajstorcic elismerte, hogy célja a provokáció volt. Mint mondta, a Beneton is provokatív reklámai révén lett világhírű cég.

Jó alkalom a gyűlölködésre

A reklám miatt egyébként nem csak a horvátok dühösek. Milosevic egykori pártjának, a szerb szocialistáknak egyik volt vezetője, Milorad Vucelic például az "usztasa etika" feléledését látja a halott politikus reklámcélú felhasználásában. "Az, hogy ilyen okokból használják Slobodan Milosevicet, hol példázza, mennyire izléstelen nép is a horvát" - nyilatkozta Vucelic a belgrádi Kurirnak.

Vucelic szerint a szerbek közül csak a bolondok süllyednének olyan mélyre, hogy a szintén halott Franjo Tudjman egykori horvát elnök képével reklámozzanak bármit. A Kurirnak nyilatkozó reklámszakember, Voja Zanetic szerint viszont ez igenis várható. És akkor újra eluralkodhat "az a hülyeség és primitivizmus, ami Milosevicet és Tudjmant is jellemezte".