Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Csak Indonéziában százezer áldozatot szedett a cunami

2005.01.07. 18:50
Meghaladta a százezret a december 26-i szökőár halálos áldozatainak száma Indonéziában. Így a hivatalos adatok szerint már több mint 153 ezer áldozata van a délkelet-ázsiai szökőárnak. Közben folyamatosan érkeznek a felajánlások a katasztrófa áldozatainak megsegítésére, de a nagy káoszban nem követhető pontosan végül ki mennyit ad.

Meghaladta a százezret a december 26-i szökőár halálos áldozatainak száma Indonéziában. A legfrissebb adat szerint 101 318 ember vesztette életét a természeti csapásban - jelentette be pénteken a jakartai kormány. Egy indonéz szóvivő azzal magyarázta a meredek növekedést, hogy a mentési munkálatokban részt vevő önkéntesek több ezer halálos áldozatot találtak a tengerparti Meulaboh városában, amelyet csak az elmúlt napokban tudtak megközelíteni a mentőbrigádok.

Még több lehet az áldozat

Az újabb indonéz adatot figyelembe véve hivatalosan több mint 153 ezer halálos áldozata van eddig a dél-, délkelet-ázsiai katasztrófának. Jan Egeland, az ENSZ segélyprogramjainak koordinátora ugyanakkor úgy nyilatkozott New Yorkban, hogy ennél valószínűleg sokkal nagyobb a tényleges emberveszteség, mert ezrekre rúghat azoknak a száma, akiket nyomtalanul elsodort örökre az ár.

Kofi Annan ENSZ-főtitkár megszemlélte a pusztítást Szumátra szigetének északi részén, Aceh tartományban, amely alig 150 kilométerre fekszik a december 26-i szökőárt előidéző, Richter-skála szerint kilences erősségű földrengés epicentrumától. "Sohasem láttam még hasonló mértékű pusztítást" - mondta újságíróknak. Colin Powell amerikai külügyminiszter helikopterről nézte végig Srí Lanka szökőár sújtotta partvidékét, majd autón bejárta a kísértetvárossá vált Galle utcáit. Powell döbbenten nyilatkozott szemleútja után a szökőár okozta hatalmas pusztításról.

Özönlenek a segélyek

Továbbra is özönlenek a segélyek az elemi csapástól sújtott területekre, de nem mindig az, ami a legszükségesebb. A legalapvetőbb feladat vízfertőtlenítő tabletták szétosztása a túlélőknek, nehogy járványok törjenek ki a szennyezett víz fogyasztása miatt - mutatott rá közleményében a jakartai egészségügyi minisztérium. Eddig még szerencsére nem észleltek súlyos járványos betegséget a térségben.

Kormányok, intézmények és magánszemélyek újabb és újabb felajánlásokat tesznek a katasztrófa áldozatai javára. 100 millió font eddig a brit lakossági adományok értéke. A holland lakosság egyetlen nap alatt, csütörtökön 112,4 millió eurót adott össze. Ausztrália lakosai közel 120 millió ausztrál dollárt (92 millió amerikai dollár) gyűjtöttek össze péntekig. Szaúd-Arábiában egy segélykérő tévéműsor hatására 308 millió szaúdi rialt (82,1 millió dollárt) ajánlott fel a lakosság. A Gallup intézet felmérése szerint csaknem minden második amerikai háztartás adakozott már az indiai-óceáni szökőár kárvallottjainak megsegítésére.

A kínai kormány a már korábban felajánlott 63 millió dolláron túl további 20 millió dollárt ígért meg pénteken. Oroszország kétmillió dollár értékben több mint 64 tonna segélyszállítmányt juttatott el péntekig légi úton Dél-, és Délkelet-Ázsia katasztrófa sújtotta országaiba - közölte a rendkívüli helyzetek minisztériuma.

Pontosan nem tudni, ki mennyit adott

Egyelőre nem mérhető fel pontosan, melyik állam mekkora mértékben segíti a szerencsétlenül járt térségeket, mert áttekinthetetlenek a különféle jellegű segélyajánlatok. Jan Egeland, a világszervezet rendkívüli segélyezési akcióinak koordinátora ezért felszólította az adományozó országokat és nemzetközi szervezeteket: mielőbb közöljék, hogy készpénz vagy anyagi segítség formájában kívánják-e teljesíteni segélyezésre vonatkozó ígéreteiket. Azt is tudatniuk kellene a világszervezettel, mennyit szánnak felajánlásaikból az azonnali mentésre, és mennyit a hosszabb távú újjáépítésre. Tisztázandó továbbá, mely segítséget nyújtják hitelként, és mi az, amit nem kell később visszatéríteni a felajánlott összegekből.

Átmenetileg Európába költöztetné a gyerkeket az EB alelnöke

A segítség egy igen emberközeli módját vetette fel pénteken Franco Frattini, az Európai Bizottság alelnöke, bel- és igazságügyi biztos. Javaslata szerint európai családoknak kellene átmenetileg befogadniuk azokat a dél-, délkelet-ázsiai gyermekeket, akik súlyos helyzetbe kerültek az elemi csapás következtében. Az európai családok gondoskodhatnának e gyermekek ellátásáról, gondozásáról, taníttatásáról, amíg nem rendeződik a helyzet a katasztrófa során szétdúlt térségekben - mondta. Hozzátette, hogy az EU szervezhetné az ilyen átmeneti befogadásokat, és gondoskodhatna arról, hogy a befogadott gyerekek kapcsolata ne szakadjon meg otthon maradt családtagjaikkal.