Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Harcos kivonulásra számítanak Ciszjordániában

2005.08.22. 08:30
A váratlanul gyors és békés gázai kivonulás után Ciszjordániában folytatódhat Saron kiürítési terve. Az izraeli titkosszolgálat értesülései szerint Ciszjordániában eldurvulhat a helyzet a hadsereg és a telepesek között, az elemzők a fegyveres összecsapás lehetőségét sem zárják ki.

Fegyveres ellenállásra számít Ciszjordániában a két zsidó telep kiürítésére készülő hadsereg. A Gázai övezet kiürítése a reméltnél sokkal hamarabb, már hétfőn véget érhet. A hadsereg menetoszlopa hajnalban megindult az utolsó gázai telep, Necarim felé.

Gázát keddre kiürítik

A közvetlenül Gázaváros mellett fekvő Necarim lakói nem készülnek ellenállásra, a telepesek egy közös imádság után estig el szándékozzák hagyni otthonaikat, írja a BBC. Nehézséget csak a tiltakozó szélsőséges fiatalok jelenthetnek, közülük többet még az éjszaka folyamán eltávolítottak a telepről.

A gázai kiürítés a reméltnél békésebben zajlott le, a hadsereg azonban attól tart, hogy Ciszjordániában, ahol négy telepet ítéltek felszámolásra, gondok adódhatnak. A négyből két telepet ugyan már a gázai kiürítés első napján békésen evakuáltak, a másik két telepre mintegy kétezer tiltakozó vette be magát.

Fegyveres alakulatokat vetnek be

Ami Ayalon, az izraeli hírszerzés egykori parancsnoka szerint Ciszjordániában akár tűzharcra is sor kerülhet a telepesek és a hadsereg között, jelentette a Reuters. A kétszázharmincezer ciszjrodánia telepes nyolc százaléka szélsőséges, nem ismeri el az izraeli állam hatalmát. A hírszerzés értesülései szerint a két, kiürítésre váró telepen is fegyveresek rejtőzhetnek.

A feszültséget jelzi, hogy Gázával szemben, ahol a hadsereg fegyvertelenül lépett fel a telepesekkel szemben, Ciszjordániában fegyveres alakulatokat vethetnek be. A ciszjordániai kiürítés kedden kezdődik.

Gázában mindeközben megkezdődött az elhagyott zsidó telepek a palesztinokkal kötött megállapodás szerinti lebontása. A BBC jelentése szerint a hadsereg buldózerei négy településen kezdték lerombolni a házakat. A Gázai övezet várhatóan szeptemberben kerülhet teljes palesztin fennhatóság alá, addigra a hadsereg is befejezi a telepek és a katonai létesítmények lebontását és a teljes kivonulást.