András, Andor
-3 °C
3 °C

Kérdezzen furfangosan vagy keményen Deutsch Tamástól!

2011.10.11. 11:35
„Tamás is nagyfiú már” - mondta idén szeptemberben régi harcostársáról, a 45 éves Deutsch Tamásról Orbán Viktor miniszterelnök. A Fidesz legismertebb európai parlamenti képviselője hosszú, kanyargós utat járt be a felnőtté válásig: korán kezdődött közszereplését botrányok kísérték végig, amelyeket többnyire profin kezelt a magyar politika celebje. Az Index olvasói most nemzetközi ügyekről is kérdezhetik a néppárti képviselőt, aki az Európai Parlament több bizottságában is tag.

Ön is kérdezhet Deutsch Tamástól!

Kíváncsi rá, pontosan mivel foglalkozik Deutsch Tamás Brüsszelben? Belpolitikai vagy személyes témájú kérdései lennének? Küldje el nekünk e-mailben, erre a címre, és mi továbbítjuk Deutsch Tamásnak.

Ha a Google-be beírjuk Deutsch nevét, a gép jó eséllyel a következő szavakkal egészíti ki a keresést: twitter, zsidó, úszó, naptár. Ebből már érezhető, hogy nem holmi szürke szakpolitikussal állunk szemben, hanem az elmúlt húsz év politikájának olyan állócsillagával, aki újra és újra színes történetekkel kerül a figyelem középpontjába. Friss sztori pedig van bőven, ha Deutsch Tamásról van szó, a twitteres átkozódástól a naptárkiadásig.

De mit is csinál mostanában?

Deutsch Tamás a Fidesz-KDNP lista ötödik helyéről jutott az európai törvényhozásba a 2009-es EP-választásokon. Alelnöke a brüsszeli Költségvetési Ellenőrző Bizottságnak, tagja a Regionális Fejlesztési Bizottságnak és póttag a Foglalkoztatási és Szociális Bizottságban. Szakterülete a ennek megfelelően a régiófejlesztés és a költségvetési ügyek, de a hivatalos honlapján közölt beszámolók szerint a bizottsági munkájához kapcsolódó jelentések készítése mellett sok reprezentatív feladata is van: megnyitók, konferenciák, ünnepségek és sportesemények látogatása.

A magyar közéletben az utóbbi időben Deutsch Tamás azzal hallatott magáról, hogy átvette Várszegi Gábortól az anyagi gondokkal küzdő, jelenleg a másodosztályban focizó MTK igazgatósági elnöki posztját. A legutóbbi hír szerint a klub még mindig nem tudta kifizetni kajak-kenusait, bár az új elnök ígéretet tett a kellemetlen helyzet rendezésére.

Deutsch szeptemberben azzal is bekerült a hírekbe, hogy megjelent a Zöld Pardon bezárása elleni tömegtüntetésen, és azt nyilatkozta, buta dolog lenne megszüntetni a klubot.

A „díszzsidó”

Korábban is előfordult, hogy Deutsch különvéleményt fogalmazott meg párttársaival szemben:  2008-ban a Fideszből egyedüliként nevezte vállalhatatlannak Bayer Zsolt nagy port kavaró, Magyar Hírlap-os publicisztikáját, amelyben zsidók képletesen és a szó szoros értelmében is a medencébe fújták az orrukat. Igaz, meg is védte Bayert, mondván, ő nem tartja antiszemitának az írás szerzőjét.

Deutsch most vasárnap kiállt Dörner György, az Új Színház élére újonnan kinevezett, szélsőjobboldali érzelmű színész mellett is. Mikroblogján úgy fogalmazott: "Dörner György szerintem nagyszerű színész. Értékválasztását tiszteletben tartom, mint mindenkiét, politikai álláspontjával nem értek egyet.”

A jobboldal emblematikus alakjait időről időre megvédő politikust 2006-ban Pásztor Tibor V. kerületi MSZP-s képviselő a blogján a „Fidesz kettes számú díszzsidójának” nevezte. Az egyébként szintén zsidó származású Pásztor elnézést kért, és visszalépett a képviselőjelöltségtől. Arra sosem derült fény, hogy ki lenne a Fidesz első számú díszzsidója.

A webkettes médiumok új színt hoztak Deutsch profiljába: ő lett a szabadszájú politikus. Twitterre  is becsatornázott mikroblogján saját párttársait sem kímélte: „legjobb Fideszes barátaim körében is tombol a járványos meghülyülés. De nem ez volt a legmerészebb poszt a dajcstomi című oldalon. Nemrégiben „szétszolizott nyálgépnek” nevezte Horváth Csaba MSZP-s politikust, azelőtt Thomas Meliáról, az amerikai külügyminisztérium magyar törvénykezést bíráló helyettes államtitkáráról fogalmazott meg egy erőteljes kérdést, Gyurcsány Ferenccel kapcsolatos posztjában pedig „irtózatos gecik”-ről értekezett.

Regényes múlt

Deutch Tamás régi botrányaiból és figyelemreméltó cselekedeteiből olyan sok van, hogy ebben a cikkben éppen csak megvillantani lehet őket. 1989-ben hallatott először magáról, amikor Prágában letartóztatták egy ellenzéki tömegtüntetésen – csak nehezen engedték el, és ki is tiltották az országból. Miután 1990-ben a Parlamentbe került, fülbevalójával és hosszú hajával keltett feltűnést a kádári rendszer politikusimidzséhez szokott közvélemény előtt. A Horn-kormány idején felszólalásaival a Tocsik-ügy kirobbantója volt, és a korrupciós botránnyal foglalkozó bizottság elnöke lett.

A Fidesz kormányra kerülése után diplomabotrány következett: kiderült, hogy a kiszemelt sportminiszternek még nem volt meg a diplomája, ezért Orbán Viktor személyes kérésére gyorsan megírta az – egyébként médiapolitikai témájú – szakdolgozatot. Így csak egy év késéssel állhatott fel a sportminisztérium. Megjárta a címoldalakat az is, amikor Deutsch miniszter egy alkalommal útlevél nélkül indult el Prágába, ezért a repülő hosszasan vesztegelt Ferihegyen. Miniszterségének legnagyobb botránya kétségtelenül a 4,5 milliárd forintba kerülő stadion-beléptetőrendszer beszerzése volt.

2006 és 2008 között Deutsch a VII. kerületi Fidesz frakcióvezetője volt – ez az időszak sem telt eseménytelenül: először frakciója nagy része testületileg átült a KDNP-be, majd 2008-ban kizárták Deutsch Tamást a képviselőtestületből, mivel egy évig nem vett részt az üléseken. A Fidesz akkori állítása szerint önként lépett ki.

Az ezredfordulón azzal került a címlapokra, hogy házasságon kívüli gyermeke született a titkárnőjétől. Deutsch az ügyet profin kezelte: nyíltan beszélt házassági problémáiról és a nevére vette Zalánt, ezért sem az ellenzék, sem saját pártja nem támadta. 2004-ben vált el első feleségétől, három gyermeke anyjától. Második házasságát Für Lajos volt honvédelmi miniszter és magyar gárdista lányával kötötte, Magyarországon szokatlan módon fel is vette felesége nevét, az újabb, 2008-as válásig Deutsch-Für Tamásnak hívták.

Puszta tények Deutsch Tamásról

  • 1966-ban született. A Kaffka Margit Gimnáziumban érettségizett, az ELTE jogi karán diplomázott 1999-ben. Rendező szakra is felvételizett a Színművészeti Egyetemen, de oda nem vették fel. Orbán Viktorral együtt tagja volt a jogi egyetem Bibó István Szakkollégiumának.
  • Kétszer nősült és kétszer el is vált, első feleségétől három gyereke van, és született egy házasságon kívüli fia is a titkárnőjétől.
  • A Fidesz alapítótagja volt, a párt alelnöki posztját 1993-tól tíz éven át töltötte be.
  • 1990-től 2009-ig parlamenti képviselő, végig a Fidesz frakcióvezető-helyettese volt. Ötből négy alkalommal listáról jutott be a parlamentbe, 1998-ban nyert egyéniben szoros versenyben, második fordulóban a VII. kerületben.
  • 1999-től 2002-ig sportminiszter volt, 1999-től 2001-ig a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke.
  • Az országgyűlés alelnöke volt 2004-től 2006-ig, a posztot az EP-be távozó Szájer Józseftől vette át.
  • Ő volt a Fidesz kommunikációs igazgatója a 2006-os kampány idején.
  • A 2009-es EP-választás után került ki Brüsszelbe.
  • 2010 májusa óta az MTK elnöke. Bence fia a klub utánpótláscsapatában focizik.
  • Szülei szigorúan nevelték, alig nézhetett tévét – derült ki egy szeptemberi interjúból.
Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.