Judit
3 °C
7 °C

Az Európai Néppárt nem zárja ki a Fideszt a hetes cikk szerinti eljárás végéig

2018.09.20. 00:23 Módosítva: 2018-09-20 09:25:36

Az uniós alapszerződés hetes cikke szerinti, előző héten kezdeményezett jogállamisági eljárás lezárultáig semmiképp sem zárja ki soraiból a Fideszt az Európai Néppárt (EPP), jelentette ki Joseph Daul pártelnök szerda este az informális salzburgi EU-csúcs margóján.

„A sajtó nem kényszeríthet Orbán Viktor kidobására. Pártunkban demokrácia és jogállamiság uralkodik, megvannak a szabályaink" – nyilatkozott a néppárti tagállami vezetők egyeztetése előtt a francia politikus.

Sajtóértekezletén elmondta, hogy az EPP meg fogja várni a hetes cikk szerinti eljárás eredményét, valamint azt, hogy az Európai Bizottság értékelje a jogállamiság magyarországi helyzetét, írja az MTI. Szerinte más tagországokat is hasonló mércével kellene mérni, például Máltát, Romániát és Szlovákiát, ahol szerinte szintén van ok az aggodalomra.

Orbán a Sargentini-jelentés vitája után, de még a szavazás előtt tartott sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy „meg fogják szavazni a jelentést, ennek meglesz a kétharmada, és megpróbálják kizárni a Fideszt az Európai Néppártból, vagy legalábbis felfüggeszteni.”

Többek között Sebastian Kurz osztrák kancellár beszélt arról az elmúlt hetekben, hogy ha az uniós alapszerződés hetes cikke alapján elindul az eljárás, akkor a Fideszt ki kell zárni a Néppártból. A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) konzervatív német lap is arról írt, hogy a Fidesznek távoznia kell, mert az EP-kampányban az Európa-pártiak nem evezhetnek egy csónakban az Európa-ellenesekkel.

A múlt héten az Európai Parlament elfogadta a Sargentini-jelentést, amit a legnagyobb frakcióban, az EPP-ben is sokan támogattak: a Fidesz testvérpártjainak képviselői közül 115 támogatta a Sargentini-jelentést, 57 utasította el, 28 tartózkodott.

Mint korábban az EUrológus megírta, a hetes cikkről szóló vita hátteret adott ahhoz a szembenálláshoz is, ami az Európai Néppárton belül zajlik Orbán Viktor politikájának támogatói és ellenzői között.

A hetes cikk szerinti jogállamisági eljárás akármeddig eltarthat. A szerződés ugyanis nem ír elő határidőket a folyamatra. Csak arról szól a szerződés, hogy a nemzeti kormányok Tanácsának a napirendjére kell vennie a magyar ügyet. Ezen kívül azt tartalmazza, hogy a Tanács meghallgatja Magyarországot, és ajánlásokat tehet neki.

A Lengyelországgal szemben indított hetes cikkes eljárással tavaly novemberben kezdett el foglalkozni a Tanács. Lényeges előrelépés nem történt az ügyben. Hasonló eljárásmenetre számíthatunk a magyar hetes cikknél is. Tehát azzal, hogy az Európai Néppárt a hetes cikkes eljárás lezárásáig elnapolta a Fidesz kizárásának a kérdését, egészen biztosan hónapokig elhalasztotta az ezzel kapcsolatos döntést.

Közben jövő májusban európai parlamenti választásokat tartanak. A választás után egy valószínűleg jelentősen átalakult Európai Néppártnak kell majd újra a napirendjére tűznie a kérdést, amelyik lehet, hogy sokkal elnézőbben fog viszonyulni a magyar hetes cikkes eljáráshoz.

Az első szakaszba lépett a hetes cikk

A nemzeti kormányok Tanácsának a soros elnöksége dönt arról, hogy milyen formában és mikor kívánja napirendre tűzni a magyar ügyet. Az osztrák Európa-ügyi miniszter, Gernot Blümel a Bruxinfo kérdésére szerdán megerősítette, hogy megkapták az Európai Parlamenttől (EP) azt a levelet, amelyben az EP a Magyarországgal szembeni eljárás kezdeményezéséről tájékoztatja a Tanácsot.

„Nagyon professzionális módon kívánunk eljárni. Alaposan megvizsgáljuk a dossziét, de túl korai lenne még megmondani, hogy mikor keríthetünk sort az első meghallgatásra” – jelentette ki Gernot Blümel.

Frans Timmermans, a Bizottság jogállami kérdésekért is felelős első alelnöke azt tette hozzá: valószínűnek tartja, hogy a Tanács meg fogja keresni és be fogja vonni a Bizottságot a Budapesttel szemben indítandó eljárásba is, jóllehet, a lengyel ügytől eltérően az Európai Parlament volt a kezdeményező.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.