Most ő a soros: Guy, a kormány legújabb ellensége

GettyImages-633088298
2018.10.20. 08:39

Az Európai Parlament (EP) liberális frakciójának vezetője, Guy Verhofstadt a kormánypropaganda egyik új célpontja. Verhofstadt már régóta Orbán Viktor egyik nemezise az EP-ben, heves beszédeket szokott intézni Orbán és rendszere ellen, és a miniszterelnök is rendszeresen kiszól neki az európai parlamenti felszólalásaiban. A Sargentini-jelentés vitája és elfogadása után lett a vicsorgó Verhofstadt a legújabb kormányzati propagandakampányban az egyik rémisztő sátán Soros György és Judith Sargentini mellett, akit angol nyelvű videókampányban is támadnak.

A belga politikus biztonságos választás: tökéletesen ártalmatlan a Fideszre és a magyar kormányra nézve, igazából semmilyen eszköze nincsen, amivel keresztbe tehetne Orbán Viktornak, azon kívül, hogy időről időre erélyesen felszólal a politikája ellen.

Verhofstadt a negyedik legnagyobb európai parlamenti frakciót, a Liberálisok és Demokraták Európáért (ALDE) képviselőcsoportot vezeti. Az előző törvényhozási ciklusban egy hellyel jobban állt a liberális szövetség, de 2014-ben a brit Konzervatívok és a lengyel PiS párt által alapított újkonzervatív pártcsalád letaszította a dobogóról.

Majdnem tíz éve ő az ALDE frakcióvezetője. Az ő irányítása alatt vesztette el az Európai Parlament egy kivételével az összes brit liberális demokrata EP-képviselőt, és majdnem az összes német liberális politikust. Nem az ő hibája volt, hogy a két nagy párt, amelyik korábban az EP-frakció gerincét adta, belpolitikai vesszőfutásba kezdett, de nem is segít neki a mostani helyzetén.

Ugyanis legutóbb arról szóltak a hírek, hogy Emmanuel Macron és Mark Rutte, a két erős liberális európai vezető szeretné kihúzni Verhofstadt alól a pártját. A Politicónak nyilatkozó Macron-párti bennfentesek azt mondták, hogy a 65 éves Verhofstadt a régi politikai elithez tartozik, amelyik évtizedekre kisajátította magának az európai politikát, és éppen itt az ideje, hogy leváltsák. Az Európai Bizottság elnökével, a néppárti Jean-Claude Junckerrel és az EP-elnök Antonio Tajanival együtt.

A francia elnök Emmanuel Macron úgy szeretné megújítani az európai liberális pártot, hogy mindent meghagyna benne úgy, ahogy van, csak nem hívná többé liberálisnak, mert ennek a szónak Franciaországban, csakúgy, mint Magyarországon, rossz marketingértéke van. És nyugdíjazná a régi liberális vezetőket. 

Verhofstadt belga miniszterelnök volt pályája csúcsán

Az 1953-ban született Guy Verhofstadt már fiatal politikusként hírnévre tett szert: amikor 29 évesen a flamand liberális párt élére állt, heves stílusával kiérdemelte a ­„Da Joenk” (kb. „a kölök”) becenevet. Három évvel később pénzügyminiszterré nevezték ki Wilfried Martens kormányában, ahol szigorú piacpárti gazdaságpolitikája miatt „Baby Thatcher” lett az új gúnyneve.

Az 1999-es és a 2003-as belga választáson győzelmet aratott, és kilenc éven keresztül volt Belgium miniszterelnöke, három különböző összetételű liberális-zöld-szociáldemokrata kormány élén. 2009 óta vezeti az Európai Parlament liberális-demokrata frakcióját.

Az európai integráció egyik legelkötelezettebb híveként tartják számon: gyakran érvel amellett, hogy az Európai Uniónak egy föderális struktúra felé kellene elmozdulnia, ahol a nemzetállamoknál kisebb régiók döntenének a legtöbb fontos kérdésben. Többször vitatkozott már nyilvánosan Orbán Viktorral az Európai Parlamentben, ahol a szemére vetette, hogy sárba tiporja a magyar demokrácia régi értékeit, és számon kérte rajta, hogy mi történt régi – liberális – önmagával.

Több emlékezetes felszólalás fűződik a nevéhez azokról a vitákról, amelyeken Orbán Viktor 2010 óta részt vett az Európai Parlamentben. Például, amikor négy éve azt mondta a magyar kormányfőnek: „Liberálisnak lenni nem betegség, Orbán úr! Ön is az volt!”

Komoly EU-s pozícióra sosem volt esélye

Guy Verhofstat neve többször szóba jött már az Európai Parlament lehetséges elnökeként. 2014-ben ő volt az európai liberális párt jelöltje az Európai Bizottság vezetésére. Ezekre a posztokra azonban az utóbbi években mindig néppárti vagy szociáldemokrata politikusok kerültek, és soha nem volt komoly esélye rá, hogy őt nevezzék ki.

A brit kilépésről döntő népszavazás után az EP őt választotta a parlament brexit-ügyi képviselőjének. Azonban az Európai Parlamentnek nincs lényeges szerepe a brexit-tárgyalásokban: csak egyszer szólhat bele hivatalosan a brit kilépésről szóló megegyezésbe: a legvégén, amikor arról dönt, hogy jóváhagyja-e vagy nem.

A jövő évi EP-választások után új frakcióvezetőt választanak az ALDE élére, és lehet, hogy át is alakul a képviselőcsoport. Nem tűnik valószínűnek, hogy Verhofstadt maradna a frakció élén. Addig viszont számolni kell vele. Az Európai Parlamentet most a ciklus felénél kötött megegyezés szerint egy néppárti–nemzeti konzervatív–liberális koalíció irányítja. Ez a valóságban úgy néz ki, hogyha a Néppárt és a szociáldemokraták valamiért nem tudnak megegyezni egy ügyben, akkor a Néppárt fordulhat ehhez a döntően jobboldali többséghez is támogatásért.

A májusi választásig előkerülő fontos törvényhozási kérdéseket tehát a liberálisok és Verhofstadt befolyásolhatja, viszont egyre valószínűbb, hogy a magyar kormánynak és Magyarországnak igazán fontos ügyeket: a 2020 utáni hétéves költségvetést és a menekültügyi javaslatcsomagot már a következő parlament fogja jóváhagyni, lehet, hogy Verhofstadt nélkül.

 

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !

(Borítókép: Guy Verhofstadt a londoni Chatham House-ban tartott beszéde előtt 2017. január 30-án. Fotó: Bloomberg / Getty Images Hungary)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.