Áramkimaradás és erdőtüzek a hőhullám miatt

2000.08.05. 16:20
Amerikában egy hete tombol hőhullám: Kaliforniában a sok ventillátor és légkondicionláló használata miatt a szilicium völgyi it-vállalatokat az áramkimaradás veszélye fenyegeti. Az áramellátási gondok miatt az erdőtüzek is sok gondot okoznak. Szakértők szerint csak az októberi-novemberi hóhullás oltja el véglegesen a tüzeket.

Az egy hete tartó hőhullám számos áramkimaradást okozott Kalifornia államban. A helyi áramszolgáltatók azt mondják, ha a hőhullám folyatódik, kénytelenek lesznek bizonyos ipari áramfogyasztók felé megszüntetni a szolgáltatást a maximálisan megterhelt eletromos hálózat megmentése céljából.

A meleg miatt rekordeladást regisztráltak a ventillátorokat és légkondicionáló készülékeket árusító boltok. A nagyteljesítményű berendezések áramigénye és állandó használata egyes területeken áramkrízist idézhet elő.

Az árammegvonás az it-vállalatokat érintené

Az áramkimaradás mellett az erdőtüzek okozzák a legnagyobb problémát
Az árammegvonás főleg a szilicium völgyi információ-tecnológiai vállalatokat érintené érzékenyen, hiszen egy itteni esetleges áramkimaradást világszerte megéreznének az internetezők. Clinton elnök már elrendelte, hogy a szövetségi intézmények fogják vissza minimálisra fogyasztásukat. Az olyan ipari fogyasztók egyébként, ahol a szerződésben szerepel, hogy hiány vagy túlterheltség esetén kikapcsolhatják őket az eletromos hálózatról, már nem kapnak energiát. Az áramszolgáltatás felügyeletét ellátó helyi alközpont (Independent System Operator, ISO) pedig szomszédos elektromos hálózatok segítségével próbál a nagy áramfogyasztásnak eleget tenni.

A szakértők szerint az IT-vállalatok jelentős energiát zabálnak fel, például egy mikrochipet gyártó cég nem kevesebb, mint 50 ezer lakásnyi áramot fogyaszt. A nagyobb cégek saját alállomásokat építetek már ki: így az Oracle saját maga biztosítja áramszükségletét, de a konkurens Microsoft is egy hasonló alállomás felállításán gondolkodik.

Már csak a hóhullás segít?

Csupán egy következménye a már egy hete tartó kánikulának az áramellátási gond: Idaho, Arrizona, Colorado, Montana, Nevada, New Mexikó, Oregon, Utah, Washington és Wyoming államokban több mint 300 ezer hektáron pusztít a tűz. A tűzoltók mellett hatezer katonát is bevetették Idahó államban, ahol a kormányzó annyira pesszimista, hogy szerinte véglegesen csak az októberi/novemberi hóhullás fogja megfékezni a tüzeket. Nézetét azóta már tűzoltási szakemberek is osztják: ha az idő nem változik, nehéz lesz lokalizálni a tüzeket.  • Hírek
  • Lakáshitel