Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Állami támogatással sugároz a dán náci rádió

2003.11.03. 12:59
Oázis a cionista média-sivatagban - így aposztrofálja magát egy dán rádióállomás, mely nonprofit jellege miatt állami támogatásban részesült, és részesül jövőre is. Fehér hatalom és nemzetiszocializmus a koppenhágai éterben.
Nyíltan nemzetiszocialista propagandát folytató rádióállomás működik Dániában, méghozzá állami költségvetési támogatással. Ezzel a "kuriózummal" a skandináv ország egyedül áll egész Európában. Mint a Ritzau hírügynökségre hivatkozva az APA jelentette, ez még egy ideig így is marad, mert a kulturális minisztérium jövőre is előirányzott csaknem tíz és fél ezer euró központi támogatást a hét meghatározott napjain sugárzó adónak, melynek - reggel hattól este ötig tartó - műsorideje javát nemzetiszocialista eszmecserék és rasszista (ún. "White Power") zenék teszik ki.

Alaptámogatás

A minisztérium sajtóosztályának vezetője az üggyel kapcsolatban azzal védekezett, hogy Dániában - alaptámogatásként - minden helyi rádiónak jár egy meghatározott összeg. Főnöke, Brian Mikkelsen kultuszminiszter a dán rádiónak már azt mondta: szeretné elérni, hogy változtassák meg a központi támogatási rendszert, mégpedig úgy, hogy a jövőben ne kapjanak közpénzt a "szélsőséges nézeteket terjesztő" rádiók.

Mint Mikkelsen fogalmazott, azt nem ígéri, hogy a módosítás már 2004. január elsejével életbe lép, azt viszont reméli, 2005-re változik majd a helyzet. A szóban forgó adó, amely Oázis Rádió néven sugároz már 1996 óta, a Ritzau szerint az elmúlt hat évben összesen 400 ezer dán korona (csaknem 50 ezer euró) közpénzből származó támogatást kapott.

Oázis-szerű jelkép

Ha valaki felkeresi a Koppenhága környékén fogható nonprofit náci rádió internetes honlapját, az egykori német Afrika Hadtest emblémáját láthatja (pálmafát horogkereszttel), a felirat pedig azt tudatja vele, hogy "Ez Dánia egyetlen nemzetiszocialista rádiója". A honlapon olvasható bemutatkozás szerint a kábelen is fogható rádió azon túl, hogy oázis a cionista média-sivatagban, a dániai szólásszabadság egyfajta jelképe is, a dán nemzetiszocialisták pedig az emberi jogok határainak tágítói.