Benedek
-5 °C
5 °C

A lenácizott politikus a német szocdem lista élén

2003.11.17. 13:02
Listavezető helyet kapott a kormányzó német szociáldemokrata párt (SPD) európai választási listáján Martin Schulz - írja az EU Observer. Ő az a német politikus, aki Berlusconi szerint alkalmas lenne egy náci kápó szerepére egy koncentrációs táborokról szóló filmben.
A filmproducerek nem ugrottak az ajánlatra, párttársai azonban látnak lehetőséget Schulzban. A vasárnap tartott SPD-kongresszuson öt híján az összes képviselő arra szavazott, hogy ő álljon a 2004. június 13-án tartandó európai parlamenti választásokon a párt listájának élén.

Nácizni csak óvatosan

Martin Schulz
A negyvenhárom éves Martin Schulz még saját hazájában is jószerivel ismeretlen figura volt tavaly júliusig, amikor Silvio Berlusconi soros ET-elnöknek köszönhetően a figyelem középpontjába került. Azzal merészelte kritizálni az olasz miniszterelnököt, hogy a médiában betöltött szerepe (azaz itáliai médiabirodalma) összeegyeztethetetlen politikai szerepvállalásával.

Erre a nem éppen visszafogott stílusáról elhíresült Berlusconi azzal vágott vissza, hogy Schulzra tökéletesen ráillene egy náci kápó szerepe egy koncentrációs táborokról szóló filmben. A kijelentés poltikai botrányt kavart, Gerhard Schröder német kancellár azzal büntetett vissza, hogy lemondta az olasz tengerpartra tervezett nyári vakációját.

Politikai botrányból politikai tőke

Schulz már két éve az SPD európa parlamenti képviselőcsoportjának vezetője, de most több nagy nevű politikustársát is hátrébb szorította a rangsorban - írja az EU Observer. Klaus Hänsch például, akinek kulcsszerepe volt az uniós alkotmánytervezet kidolgozásában, csupán a tizenötödik a párt EP-listáján. Az SPD-nek jelenleg 35 képviselője van az Európai Parlamentben, a jövő nyári választásokon 99 jelöltet állítanak, így az összes, Németország által birtokolt képviselői helyet szeretnék betölteni a testületben.