A határidő közeledik a brexittárgyalásoknál, az álláspontok nem

2020.06.05. 16:45

„Nem mehet ez így a végtelenségig” – kommentálta Michel Barnier, az EU brexitügyi főtárgyalója a Brüsszel és London közti egyeztetések legújabb fordulóját pénteki sajtótájékoztatóján. Az elmúlt fél évben megszokottak szellemében Barnier ismét arról panaszkodott, hogy a tárgyalások egy tapodtat sem haladtak.

Az uniós főtárgyaló abban reménykedik csak, hogy

a hónap végén a delegációk végre személyesen is folytathatják az egyeztetéseket,

ami hatékonyabb és könnyebb lesz. Noha szerinte „eddig sem munkamódszer, hanem a tartalom miatt” nem tudnak közeledni az álláspontok.

A vitás pontok változatlanok: halászat, méltányos versenyfeltételek a kereskedelemben, igazságügyi és rendőri együttműködés a büntetőügyekben, illetve egy olyan keretegyezmény, amely általánosságban szabályozza a felek kapcsolatait a jövőben.

Barnier egyetlen eredményt emelt ki az elmúlt időszakból: 

Nagy-Britannia 3,1 millió uniós állampolgár helyzetét rendezte azzal, hogy megadta nekik a brexit után is érvényes tartózkodási engedélyt.

„De a szociális juttatásokat is meg kell adni nekik ezekben a nehéz időkben” – figyelmeztetett a koronavírus-járvány egészségügyi és gazdasági hatásaira utalva.

Bár a brexit politikai része véget ért azzal, hogy az Egyesült Királyság január 31-én kilépett az EU-ból, a feleknek továbbra is meg kell egyezniük a gazdasági és egyéb kapcsolatokról az év végéig tartó átmeneti időszakban. A partnerek június végéig megállapodhattak volna abban is, hogy az átmeneti időszakot és a tárgyalásokat egy-két évvel meghosszabbítják.

A britek ezt elutasították, ezért Barnier szerint már csak úgy lehet elkerülni a rendezetlen brexitet, ha október 31-ig véglegesítik a megállapodás szövegét – a megállapodásét, ami még meg sem született.

Ha az átmeneti időszak egyezség nélkül ér véget, vagyis Nagy-Britannia nem tud megállapodni az EU-val a kereskedelemről, az beláthatatlanul negatív következményekkel jár majd a brit gazdaság számára. Ugyanis – ahogy erre Barnier két hónapja már felhívta a figyelmet  – egy 66 milliós piac képviselői tárgyalnak egy 450 milliós piac képviselővel, az EU pedig nem hajlandó engedményeket tenni a környezetvédelmi, a munka- és szociális jog, illetve adóügyi előírások esetében.

Szóljon hozzá a Facebook-oldalunkon!