Alfréd
-3 °C
3 °C

Mégis terrortámadás történt Glasgowban

2007.06.30. 22:30
A Londonban találtakhoz hasonló szerkezet volt abban a terepjáróban, ami lángolva hajtott be a glasgow-i reptér főtermináljába. A titkosszolgálatok összefüggést sejtenek az al-Kaidát idéző támadások között.

Bár a strathclyde-i rendőrség korábbi közleményében azt állította, Glasgow-ban nem terrortámadás történt, a legújabb nyomozati adatok szerint mégiscsak egy, az al-Kaida sítlusát idéző merényletkísérlet helyszíne volt a város reptere. A repülőtér fő termináljába egy lángoló terepjáró hajtott be nagy sebességgel.

Lángoló gyanúsított

Az autó utasa is égett, ennek ellenére csak a szemtanúk tudták a földre teperni. Az autó vezetőjét a rendőrök szedték ki a kocsiból. Küzdeni próbált, ezért a földre teperték. A két gyanúsítottat a szemtanúk szerint bilincsben vitték el a helyszínről.

A CNN értesülései szerint a megégett gyanúsított időközben életét vesztette. A skót rendőrség ezt cáfolta, bár közlésük szerint a megégett merénylő állapota válságos.

A rendőrség egy időre kiürítette a kórházat, ahol a sérült gyanúsítottat ápolták. Indoklásuk szerint "gyanús tárgyat" találtak, de azt nem árulták el, végül is mit.

Hasonlóságok

A Guardian belbiztonsági forrásai szerint a Jeep Cherokee a Londonban talált két Mercedeshez hasonlóan benzinnel és szögekkel volt megpakolva, azaz itt is merénylet készült. A glasgow-i és a londoni merényletkísérletek összefüggésben lehetnek.

Elképzelhető, hogy a terepjárót csak le akarták parkolni a reptér közelében, amikor a bomba robbanóanyagaként szolgáló benzin begyulladt. Ezért dönthettek úgy a terroristák, hogy a már lángoló autóval behajtanak a reptéri váróba.

Az esettel összefüggésben összesen négy személyt tartóztattak le.

A glasgow-i és a londoni merényletkísérletek hatására a brit kormány a legmagasabb szintre emelte a terrorkészültséget.