Az iráni elnök Berlinben

2000.07.10. 14:02
Hétfőn háromnapos látogatásra Berlinbe érkezik Mohammad Khatami, iráni elnök. A látogatás kapcsán megoszlanak a vélemények, az iráni emigráns ellenzékiek tüntetéseket szerveznek, de a német vezetés szerint a szélsőséges iszlám erőkkel szemben támogatni kell a mérsékelt elnököt és híveit.
Mohammad Khatami az első, aki az 1979-es iszlám forradalom óta iráni vezetőként ellátogat Berlinbe
Mohammad Khatami az első, aki az 1979-es iszlám forradalom óta iráni vezetőként ellátogat Berlinbe. A látogatás célja a nyugat-európai-iráni kapcsolatok javítása, illetve a valaha virágzó német-iráni kereskedelmi kapcsolatok újraélesztése.

Khatamit Johannes Rau elnök fogadja a reptéren, majd hétfőn Gerhard Schröder kancellárral, kedden üzleti vezetőkkel, szerdán Weimarban a kulturális élet képviselőivel találkozik.

Nyugat-Európa azután fagyasztotta be kapcsolatait Iránnal, hogy 1997-ben egy német bíróságon beigazolódott, hogy Iránban legfelsőbb szinten döntöttek négy emigráns 1992-es berlini meggyilkolásáról. A kapcsolatok tovább romlottak, miután Helmut Hofler német üzletembert halálra ítélték egy iráni nővel folytatott törvénytelen kapcsolata miatt. Hoflert januárban felmentették és szabadon engedték. Ha ez nem történik meg, a mostani találkozó nem jöhetett volna létre.

Hojjat ol-Eslam val-Moslemin Hajj Seyyed Mohammad Khatami
Khatami 1943-ban született Hajj Ruhollah Khatami Ajatollah fiaként. Teológiát tanult, majd pedagógiából és filozófiából szerzett diplomát. Az egyetem után parlamenti képviselő és a Keyhan kormánypárti lap szerkesztője lett. 1982-ben kulturális és ,,iszlám-ügyi" miniszter, de pár évvel később le kellett mondania, mivel nem volt elég szigorú, mikor könyvek, filmek és újságok betiltásáról kellett döntenie. Ezek után a Nemzeti Könyvtár igazgatója, tanár és elnöki tanácsadó. 1997-ben megnyeri az elnökválasztást. 2000-ben a parlamentben is többségbe kerülnek a reformpártiak.
A látogatást komoly biztonsági intézkedések kísérik, mivel a hatóságok emigráns iráni ellenzékiek akcióitól tartanak. Pénteken egy kisebb tiltakozó csoport be is hatolt az amsterdami német konzulátusra, és követelték, hogy Németország az utolsó pillanatban mondja le a találkozót.

Hétfőn Berlinben az emigráns ellenzékiek tüntetésén a rendőrség több protestálót letartóztatott. 175 képviselő pedig levélben kérte Schrödert, hogy a találkozón kérje Khatamitól a bebörtönzött írók és újságírók szabadon bocsátását. (Iránban a médiát, a hadsereget és a bíróságokat is ellenőrző konzervatívok majdnem húsz reformpárti újságot tiltattak be.) Az emberi jogi kérdések felvetésére egyébként Joschka Fischer külügyminiszter ígértet tett.

Hétfőn Berlinben az emigráns ellenzékiek tüntetésén a rendőrség több protestálót letartóztatott
A német vezetők szerint támogatni kell az iráni mérsékelt erőket, nehogy a szélsőséges iszlám keményvonalasok leállíthassák a reformokat. Az iráni helyzet labilitását mutatja, hogy szombaton legalább egytucat ember megsérült a reform-párti diákok és a szélsőségesek összecsapásában.

Khatami a tiltakozó akciók miatt egyébként a szokásoktól eltérően helikopteren utazik majd Németországon belül. A német határőrség megszigorította a határellenőrzést az uniós tagországok felől érkezőkkel szemben is, melynek eredményeképpen pár nap alatt hatezer emigráns iráni belépését akadályozták meg.  • Hírek
  • Személyi kölcsön