Timót, Xénia
-4 °C
3 °C

Szankciók az al-Kudsz és a Forradalmi Gárda ellen

2007.10.25. 18:48
Washington szankciókat léptet életbe a terrorizmus támogatásával vádolt al-Kudsz különleges katonai alakulat és a Forradalmi Gárda ellen. A lépést iráni politikusok az ország belügyeibe való beavatkozásnak tartják.

Az Egyesült Államok büntetőintézkedéseket léptetett életbe az iráni hadsereg elitegységével és a Forradalmi Gárdával szemben. A szankciókról, amelyek célja nyilvánvalóan az, hogy Washington fokozza a Teheránra nehezedő nyomást, csütörtökön adott tájékoztatást Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter. Közleményében megjegyezte, hogy az Egyesült Államok továbbra is az iráni atomválság diplomáciai úton való megoldásának a híve.

A külügyminiszter közölte: a szankciók a terrorizmus támogatásával vádolt al-Kudsz különleges katonai alakulat és a közvetlenül Ali Hamenei ajatollah, az iszlám köztársaság legfőbb vallási és politikai vezetője alá rendelt Forradalmi Gárda ellen irányulnak. Ez utóbbi szervezet amerikai feltételezés szerint közreműködik tömegpusztító fegyverek terjesztésében.

A The Washington Post megjegyezte: ez az első eset, hogy az Egyesült Államok közvetlenül egy külföldi ország hadseregét igyekszik büntetni. A washingtoni újság és egy másik tekintélyes amerikai lap, a The New York Times arról cikkezett, hogy a most bevezetett szankciók révén az amerikai hatóságok felléphetnek azok ellen a külföldi cégek ellen, amelyek üzleti kapcsolatban állnak az iráni hadsereggel. Az ilyen vállalkozások száma több százra tehető.

Az Egyesült Államok "stratégiai hibát követett el" azzal, hogy "feketelistájára" (a terrorszervezetek listájára) tette az iráni Forradalmi Gárdát, jelentette ki csütörtökön Teheránban az iráni parlament külügyi bizottságának szóvivője. Kászim Dzsalali szavai szerint ez az amerikai lépés csak fokozza a bizalmatlanságot Washington és Teherán között.

"A Forradalmi Gárda hivatalos erő Iránban (a hadsereg része), világos tehát, hogy terrorszervezetté nyilvánítása beavatkozás egy szuverén ország belügyeibe" - mondta a szóvivő. Az iráni külügyminisztérium hivatalosan még nem reagált az amerikai szankciós bejelentésre.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!