Szilárda
-4 °C
3 °C

Átmeneti nyugalom a megszállt területeken

2000.10.11. 14:39
Az izraeliek és palesztinok közötti összecsapások veszítettek intenzitásukból, noha a Gázai övezetben szerda hajnalban is folytatódtak a szórványos összecsapások. Az övezetben tartózkodik Kofi Annan ENSZ-főtitkár, aki tárgyalásokkal próbálja a helyzetet enyhíteni. Javier Solana, az EU biztonsági felelőse, Igor Ivanov orosz külügyminiszter szintén a térségben vannak. A brit külügyminiszter, Robin Cook szerdán utazik a helyszínre. II. János Pál pápa is szólt a béke érdekében.

A két hete kiújult, és a hét éve nem látott intezitással folyó összecsapások következtében eddig több mint kilencven személy vesztette életét, legtöbben palesztinok. Az izraeli hadsereg vezetője, Shaul Mofaz főhadnagy a BBC-nek tett nyilatkozatában elmondta, hogy West Bank területein a helyzet békésebb, és ,,nagyon óvatosnak kell lennünk, hogy megelőzzünk egy esetleges háborút a térségben".

Az összecsapások nem szűntek meg a Gázai övezetben, de intenzitásuk csökkent. A tudósítok jelentése szerint Jeruzsálemben is voltak utcai harcok, ám nem voltak annyira erőszakosak, mint a korábbiak.

Diplomáciai erőfeszítés

Kofi Annan ENSZ-főtitkár, tárgyalásokkal próbálja a helyzetet enyhíteni

A térségben tartózkodó ENSZ-főtitkár, Kofi Annan, Ehud Barak izraeli miniszterelnökkel és Jasszer Arafat palesztin vezetővel való találkozása után arra hívta fel a szemben álló feleket: ,,Azért kell dolgoznunk, hogy véget vessünk az erőszaknak. Kezdjük el a tárgyalásokat!". Az amerikai elnök, Bill Clinton szerint országa ,,sokat küzd" a közel-keleti béketárgyalások újrakezdéséért. ,,Úgy gondolom, hogy ellenőrzésünk alatt tudjuk tartani a helyzetet" - mondta az elnök a Demokrata Párt tisztségviselői előtt tartott kedd esti beszédében. Arafattal és Barakkal folytatott kedd esti telefonbeszélgetésében Clinton az erőszak megfékezésére buzdította mindkettejüket.

Azt még mindig nem lehet tudni, hogy lesz-e magas szintű találkozó a szemben álló felek között. Az amerikaiak egyelőre nem tettek közre egyetlen meghívást sem. Ehud Barab izraeli miniszterelnök korábban már jelezte: csak akkor hajlandó egy ilyen jellegű találkozóra elmenni, ha az összecsapások megszűnnek.

A nemzetközi béketeremtő erőfeszítésekhez csatlakozik a brit külügyminiszter, Robin Cook is, aki a szerdai nap folyamán repül a térségbe. II. János Pál pápa pedig szenvedélyes békefelhívást tett közzé.

A Hezbollah tárgyal foglyok szabadon engedéséről

A palesztin szervezet, a Hezbollah, Kofi Annan ENSZ-főtitkárral hajlandó tárgyalni annak a három izraeli katona szabadon bocsátásáról, akiket a szervezet szombaton ejtett foglyul. A találkozóra Beirutban, a libanoni fővárosban kerül majd sor, és egy ,,elfogadható izraeli ajánlatra" a Hezbollah kész pozitívan válaszolni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!