Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Tíz rendőr tehet a brazil villanyszerelő lelövéséről

2006.01.20. 12:46
Fél évnyi vizsgálódás után a Királyi Ügyészségnek is megküldte jelentését a július 21-i terrortámadások után tévedésből kivégzett brazil villanyszerelő halálát vizsgáló bizottság. Ez arra utal, hogy vádat emelhetnek a vizsgálatban említett tíz rendőrtiszt ellen.

Tíz rendőr ellen emelhetnek vádat a tavaly július 21-i londoni terrortámadások másnapján tévedésből agyonlőtt brazil villanyszerelő, Jean-Charles de Menezes halála miatt, írja a Guardian. A Rendőrségi Panaszokat Vizsgáló Független Bizottság (IPCC) fél éves nyomozati munka után küldte meg jelentését a Királyi Ügyészségnek (CPS), a londoni Metropolitan Police-nak és a belügyminiszternek.

Tíz felelős

Az, hogy a jelentést az ügyészségnek is megküldték, a Guardian szerint arra utal, hogy vádat emelhetnek az érintett rendőrök ellen. Az IPCC munkáját szabályozó előírások szerint ugyanis csak abban az esetben küldheti meg a jelentést az ügyészségnek, ha az bűnös mulasztásra, bűncselekményre utaló eredményeket hozott.

A Guardian értesülései szerint az IPCC jelentése felveti az akció irányítójának, Cressida Dicknek a felelősségét is. A bizottság vizsgálta a de Menezest lefogó és a férfit nyolc, közelről leadott fejlövéssel kivégző két rendőr felelősségét is.

Azt azonban nem tudni, hogy a kizárólag a rendőri szervek munkatársai utáni nyomozásra felhatalmazott bizottság kihallgatta-e a július 21-i terrortámadás utáni megerősített biztonsági intézkedésekben részt vevő, a de Menezes házát is megfigyelés alatt tartó katonákat, írja a Guardian.

A rendőrfőnök is megjárhatja

Az IPCC de Menezes halálára vonatkozó vizsgálata nem terjedt ki Sir Ian Blair londoni rendőrfőnökre. Blairt a kivégzést követő nyilatkozatai miatt többen az ügy eltussolására tett kísérlettel vádolták meg. Az IPCC külön vizsgálatban foglalkozik a rendőrfőnök szerepével.

A Metropolitan Police egy neve elhallgatását kérő munkatársa szerint ez utóbbi vizsgálat többet árthat a rendőrség hírnevének, mint a stockwelli metróállomáson ártatlanul lelőtt brazil villanyszerelő esetének a feltárása. "A kivégzés mélységesen elcseszett akció volt, de a terrorfenyegetés kontextusában kell vizsgálni" - mondta. Blair nyilatkozatai ezzel szemben már nem magyarázhatóak ki a terrorfenyegetettség miatti zűrzavarral és felfokozott hangulattal.

A Scotland Yard nem kívánta kommentálni az IPCC jelentését, írja a Guardian.