Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Moszkva magyarázatot vár a kémalagút miatt

2001.03.05. 14:17
Moszkvában komoly felháborodást keltett, hogy a washingtoni orosz nagykövetség alá - lapértesülések szerint - a nyolcvanas években alagutat fúrt az amerikai elhárítás, hogy onnan hallgassa le az épületben folyó beszélgetéseket. Moszkva most magyarázatot követel, bár a New York Times szerint az alagútról a nemrég elfogott, oroszoknak kémkedő FBI-ügynök annak idején tájékoztatta a szovjeteket.
Az orosz külügyminisztérium magyarázatot követel Washingtontól az állítólag az orosz nagykövetség alatt húzódó ,,kémalagút" miatt - közölte a BBC. A New York Times vasárnapi számában számolt be róla, hogy az amerikai felderítés a nyolcvanas években alagutat fúrt a washingtoni orosz nagykövetség alá, hogy onnan próbálja lehallgatni az épületben folyó beszélgetéseket. A lap értesülései szerint a február végén leleplezett, az oroszoknak évekig kémkedő FBI-ügynök, Robert Philip Hanssen az alagút létéről is beszámolt Moszkvának.

A minisztérium közleménye szerint Moszkva George Krol amerikai ügyvivőt kérte fel az amerikai külügy álláspontjának ismertetésére. ,,Ha a hír igaz, akkor az Egyesült Államok súlyosan megsértette a nemzetközi jog alapvető normáit" - áll a nyilatkozatban. A közlemény alapján Moszkva - legalábbis hivatalosan - nem tudott az alagútról.

Mindkét oldal figyelte a másik követségét

A KGB épülete
A hetvenes években felhúzott épületet a szovjet nagykövetség alkalmazottai évekig nem foglalhatták el teljes egészében, miután komoly feszültséget okozott, hogy az új moszkvai amerikai követség épületét a KGB lehallgatóberendezésekkel rakta tele. ,,Hihetetlen képmutatásra vall, hogy a kémalagutat épp akkor fúrták, mikor Washington a moszkvai épület 'kibélelése' miatt követelt magyarázatot" - mondta Vlagyimir Lukin, washingtoni ex-nagykövet.

Dick Cheney alelnök a CBS televíziónak nyilatkozva kijelentette: ő semmit sem tud az alagútról. Tatjána Szamolisz, az orosz külföldi hírszerző szolgálat, az SZVR szóvivője az NTV-nek nyilatkozva elmondta: ,,nem volna meglepő, ha a hír igaznak bizonyulna, hiszen az amerikai titkosszolgálatok szeretik ezt a módszert - az ötvenes években ugyanilyen alagútat kezdtek építeni a berlini követségünk alá".