Gergely
4 °C
23 °C

Két feljelentője volt Malina Hedvignek

2007.05.26. 13:01
November elején a vágsellyei Jaroslav Kubla feljelentést tett Malina Hedvig, az állítólag Nyitrán megvert magyar egyetemista ellen, a férfi azonban májusban felakasztotta magát. A másik feljelentőről szombaton számolt be a pozsonyi Új Szó, információik szerint Peter Korcek már októberben kifogást emelt Malina Hedvig állításai ellen, azokat ugyanis sérelmesnek találta. Korcek korábban a szlovák titkosszolgálatnak dolgozott, most pedig egy kereszténydemokrata politikus szárnysegédje.

Két ember is feljelentette Malina Hedviget, számolt be szombaton a Pozsonyban megjelenő Új Szó a magyar diáklány ügyének legújabb fejleményéről. A SME című lap szerint a másik feljelentő Vladimír Meciar kormányzása idején a szlovák titkosszolgálat állományához tartozott.

A magyar nyelvű lap értesülése szerint a Nyitrán megvert csallóközi magyar egyetemista ellen nem csupán az a vágsellyei férfi írt lakossági feljelentést, aki azóta felakasztotta magát, hanem egy másik is, aki a jelek szerint a szlovák ellenzéki párt, a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) egyik parlamenti képviselőjének a munkatársa.

A magyar nemzetiségű egyetemista váltig állítja, hogy tavaly augusztusban két ismeretlen bőrfejű azért verte meg, mert magyarul beszélt. A lány külsérelmi nyomait két egymástól független orvosi látlelet is bizonyítja, és erre utalnak a blúzára felírt magyarellenes jelszavak, de a rendőrség nem hisz a lánynak. A szlovák rendőrségi nyomozás megállapításai szerint Malina Hedvig csak kitalálta a történetet, és ha a feljelentés nyomán bíróság elé állítják, öt évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetik.

A héten derült ki az első feljelentő neve

Hónapokon át azt lehetett tudni, hogy egy - a feljelentést jegyző - pozsonyi illetőségű állampolgár úgy ítélte meg, ha a lány a történetet kitalálta, azzal vélelme szerint törvényt sértett. A feljelentő nevét titokban tartották. A héten kiderült, hogy a feljelentő bizonyos Jaroslav Kubla volt, aki azonban nem pozsonyi, hanem vágsellyei lakos, de időközben, még május elején felakasztotta magát.

A lap úgy tudja, a vágsellyei férfi rokonságban állt az egyik neves nyitrai ügyvéddel és "nem kizárt, hogy ő fogalmazta meg helyette a beadványt." A környezetében iszákosként ismert Kubla búcsúlevelet is hagyott, de ennek tartalmát a rendőrség nem hozza nyilvánosságra és azt állítja, hogy a férfi halála és a feljelentése között nincs összefüggés.

Sérelmesnek találta Malina Hedvig állításait

Kubla tavaly november elején küldte el feljelentését a rendőrségre. Mint most kiderült, egy hónappal korábban egy Peter Korcek nevű pozsonyi személy az ügyészségnek címzett lakossági feljelentésben, polgári jogaira hivatkozva azt írta, adófizető állampolgárként sérelmesnek találja, hogy Malina Hedvig igaztalan állításaival az sugallja, hogy nacionalista államban él.

Korcek szerint Malina Hedvig valakinek a bíztatására állította azt, hogy amikor a panaszát a rendőrség jegyzőkönyvezte, a rendőrök megengedhetetlenül bántak vele. Mint írta, a lány eljárása felveti a nemzetiségi feszültség szításának gyanúját, ami Szlovákia lakosságának nagy részét, még azokat is felháborítja, akik nem azonosulnak a szélsőséges és nacionalista gondolkodással. Úgy vélte, ez azért megengedhetetlen és aggasztó, mert a szlovákoknak ártani akaró ármányos szándék áll mögötte.

Valóban két feljelentés létezik

A SME című liberális polgári napilap érdeklődésére a nyitrai ügyészség megerősítette, valóban két feljelentés létezik. Az egyiket a halott Kubla, a másikat a Peter Gabura nevű kereszténydemokrata képviselő szárnysegédje írta.

Gabura meglepőnek találja, hogy munkatársa ilyen feljelentést írt volna, és nem is hiszi el. Mióta azonban hírét vette, hogy a munkatársáról ilyen információ került nyilvánosságra, kikapcsolta a telefonját. Az Új Szó úgy tudja, Gabura munkatársainak sorában "egy másik érdekes személy is található: Zuzana Trnková, a főügyész, Dobroslav Trnka felesége." A lap Korceket is elérte telefonon, de miután megtudta, hogy a Malina-ügyben akarnak nála érdeklődni, bontotta a vonalat, később a mobilja azt jelezte vissza, hogy a hívott szám nem létezik.

Peter Gabura képviselő elismerte, amikor megtudta, hogy Korcek 1998-ban a titkosszolgálatnál dolgozott, először töprengett, de később mégis munkatársává fogadta, Döntését azzal indokolta, hogy megsajnálta a férfit, hiszen egy halálos kimenetelű közlekedési baleset miatt kellett távozni a szolgálattól, és más csapás is érte, mert akkor halt meg az apja, írta a SME.