Arnold, Levente
17 °C
32 °C

Vádat emeltek Malina Hedvig ellen

2007.05.14. 16:58
Akár öt év börtönre is ítélhetik Malina Hedviget, ha a bíróság is bűnösnek találja hamis tanúzás bűntettében. A felvidéki magyar diáklány tavaly augusztusban véresen, összeverve jelent meg a Nyitrai egyetemen. Állítása szerint azért verték meg, mert magyarul beszélt, de vallomása ellentmondásos volt.

Ígéretéhez híven vádat emelt hamis tanúzás miatt Malina Hedvig ellen a szlovák rendőrség. A csalóközi magyar egyetemistalányt állítása szerint tavaly augusztusban két ismeretlen azért verte meg, mert magyarul beszélt. Vallomásában ellentmondások voltak, ezért a szlovák hatóságok azzal gyanúsították, hogy csak kitalálta a történetet.

Az ügy nemzetközi felháborodás keltett, a magyar-szlovák viszony hűvössé vált.

Az ügy a szlovák médiát is izgalomban tartja. A Tzyden című hetilap legfrissebb számában Malina Hedvignek ad igazat, és a szlovák rendőrséget vádolja az ügy eltusolásával.

De felmerültek olyan összeeskűvés-elméletek is, melyek szerint a tettes a szlovák titkosszolgálat lehetett, az akció célja pedig a felvidéki magyarok lejáratása volt. Egy másik feltevés szerint meg pont magyarok verték meg Malina Hedviget, hogy lejárassák Szlovákiát.

A harmadik verzió szerint Malina Hedvig magát verte meg, hogy megússza a záróvizsgát.

A nyitrai magyar diáklány hamis tanúvallomásának gyanújával kapcsolatos vizsgálat egy máig ismeretlen pozsonyi személy feljelentése nyomán, még tavaly novemberben kezdődött. Az indítványozó kilétét a rendőrség azóta sem fedte fel. Ha Malina Hedviget a bíróság bűnösnek találja, hamis tanúskodás miatt öt év szabadságvesztésre ítélheti.