Edit
15 °C
29 °C

Büntetőeljárás indult Malina Hedvig ellen

2006.11.30. 16:02
Büntetőeljárást indított a szlovák rendőrség Malina Hedvig ellen, miután a magyar diáklányt egy magát felfedni nem kívánó személy feljelentette "hamis tanúvallomás és hamis eskü" gyanúja miatt. A feljelentő szerint Malina Hedvig megtévesztette a rendőrséget, amikor augusztusban azt állította, hogy két ismeretlen bőrfejű azért verte meg, mert magyarul beszélt.

Malina Hedvig ellen büntetőeljárás kezdődött, amelynek során az ügyben nyomozó rendőrség "gyűjteni fogja a konkrét személy bűnösségét bizonyító, esetleg az azt cáfoló adatokat" - közölte a szlovák kereskedelmi hírügynökség, a SITA a nyitrai rendőrség szóvivőjének tájékoztatása alapján. Vádemelésről egyelőre nincs szó.

Milos Fábry rendőrségi szóvivő nem tudta megmondani, hogy a nyomozás mikor fejeződhet be. Jelezte viszont, hogy ha a nyomozás eredményei alapján Malina Hedviget elmarasztalják, a lányt a bíróság egytől öt évig terjedő szabadságvesztésre ítélheti.

Malina Hedvig augusztus 25-én reggel véresen összeverve ment be a nyitrai egyetem tanszékére, ahol vizsgáznia kellett volna. Tanárai és diáktársai - sérülései és a blúzára írt magyarellenes szöveg miatt - orvosi és rendőri segítséget hívtak a lányhoz.

Az első látleletek idegen kéztől származó külsérelmi nyomokat állapítottak meg rajta. A nagy nemzetközi visszhangot kiváltó, és a sajtóban szlovákiai magyarveréséként emlegetett ügyben azonban a szlovák rendőrség két héttel később arra a megállapításra jutott, hogy Malina Hedviget senki sem verte meg, a támadást színlelte, maga találta ki.

Robert Fico miniszterelnök rendhagyó módon részt vett azon a rendkívüli sajtótájékoztatón, amelyen belügyminisztere, Robert Kalinák felsorakoztatta a lány állításait cáfoló bizonyítékokat.

Az egyetemista és ügyvédje ügyészségi panaszt nyújtott be a rendőrségi eljárás ellen, s bár az ügyészség a panaszt elutasította, a sértett azóta is kitart eredeti vallomása mellett. A támadás indítékairól és hátteréről azóta számos találgatás kapott lábra .

A szlovák közszolgálati televízió oknyomozó riportfilmje a közelmúltban olyan kételyeket vetett fel, amelyek alapján feltételezhető, hogy az ügyben esetleg fordulatot ígérő bizonyítékok is feltárulhatnak. A riportfilm felvetéseinek azonban eddig semmilyen jogi következménye nem volt.