Szilvia
5 °C
16 °C

Fidesz, MSZP: Malina Hedviget koncepciós perben akarják elítélni

2007.05.17. 17:22
A külügyi bizottság fideszes elnöke és szocialista alelnöke csütörtökön közös sajtótájékoztatón jelentette be, hogy független, politikai befolyástól mentes igazságszolgáltatást kérnek Szlovákiától Malina Hedvig ügyében. Mint elhangzott, a fideszes és a szocialista képviselő közös sajtótájékoztatója azt jelzi, Malina Hedvig ügyében egységesen és határozottan kíván fellépni Magyarország. Az MDF egyetért az MSZP és a Fidesz kezdeményezésével. A szlovák kormányfő durva beavatkozásnak tartja az elhangzottakat.

A csallóközi Vámosfalun lakó és Nyitrán tanuló magyar nemzetiségű diáklány, Malina Hedvig tavaly augusztus 25-én reggel véresen, összeverve ment be a nyitrai Konstantín Egyetem magyar tanszékére, azt állítva, hogy két ismeretlen bőrfejű az egyetem épülete közelében azért verte meg, mert magyarul beszélt. A lány azóta is kitart emellett, de a szlovák rendőrség szerint a lány ezt csak kitalálta, ami hamis tanúzásnak minősül és öt évig terjedő börtönnel büntethető.

Teszt lesz

Németh Zsolt, a külügyi bizottság fideszes elnöke azt mondta: felháborítónak tartja, hogy az ügyben Pozsony a "politikai hatalom érdekeit szolgáló koncepciós pert" készít elő. A szlovák kormány szerinte azt kívánja bebizonyítani, hogy Szlovákiában a kormányváltás óta nem nőtt a magyarellenesség, hanem éppen ellenkezőleg, a magyarellenesség vádját a magyarok használják a szlovák kormány lejáratására.

Szabó Vilmos, a bizottság szocialista alelnöke úgy fogalmazott, a Malina Hedvig elleni per a szlovák jogállamiság és független igazságszolgáltatás tesztje lesz, bár nem vonják kétségbe, hogy Szlovákiában érvényesül ez a két elv. "Követeljük, hogy Szlovákia biztosítsa a jogállamiság, illetve a politikai befolyástól mentes, független igazságszolgáltatást saját állampolgárának" - jelentette ki Németh Zsolt.

"Miközben bízunk a jogállamiság kereteiben, és abban, hogy nem lesznek politikai befolyásra utaló jelek, szeretnénk, ha ez az ügy nem terhelné meg Magyarország és Szlovákia kapcsolatait és együttműködését a jövőben" - fogalmazott Szabó Vilmos. Az ügyről tájékoztatják az Európai Parlamentet és az Európa Tanácsot, és ha szükséges, ezek a szervezetek foglalkoznak majd a kérdéssel.

Legrosszabb idők

Németh Zsolt szerint a Malina Hedvig elleni eljárást sorozatos, a független igazságszolgáltatást megkérdőjelező események jellemzik, például a vádemelésről előbb értesült a szlovák sajtó, mint az érintett ügyvédje, illetve a szlovák főügyész előbb jelentette be a vádemelés tényét, mint az valóban megtörtént volna. Szabó Vilmos ezzel egyetértve hozzátette: az sem elfogadható, ahogy Robert Fico szlovák miniszterelnök és Robert Kalinák szlovák belügyminiszter többször nyilatkozott az ügyben.

A külügyi bizottság elnöke úgy vélte, a "legrosszabb időket idézi", hogy a nyomozás egy meg nem nevezett feljelentő alapján indult el, és aggasztó azt is: az eljárásban tudatosan figyelmen kívül hagyják a Malina Hedvig orvosainak véleményét.

Arra a kérdésre, hogy az utóbbi időben a szlovák kormány az önkormányzati, a mezőgazdasági és a környezetvédelmi támogatások terén diszkriminálja a magyar kisebbséget, Németh Zsolt úgy vélte: "az intézményes diszkrimináció" szlovákiai megjelenésének meglehetősen komoly bizonyítékai ezek. Szerinte alapvető demokratikus problémáról van szó, ugyanis Szlovákia antidemokratikus eszközökkel próbálja diszkriminálni a felvidéki magyarságot.

Az MDF is elítél

A Magyar Demokrata Fórum egyetért az MSZP-vel és a Fidesszel az ügyben, hangsúlyozta Almássy Kornél, a párt alelnöke. "Mi is elítéljük, amit Malina Hedviggel csinálnak. Úgy látjuk, hogy ami Szlovákiában történik, az valóban politikai érdekeket szolgál. Mi is úgy gondoljuk, hogy a fiatal szlovák demokrácia első komoly tesztje lesz, miként képes egy ilyen ügyet rendezni" - mondta az MDF-es politikus.

Az ellenzéki képviselő aláhúzta: bár az MDF nem akar ítélkezni a konkrét ügyben, mégis számos furcsaságot tapasztalt az eset kapcsán: a szlovák kormánypártok nagyon magas szinten "szálltak be" a Malina Hedvig elleni kampányba. A párt egyetért azzal, hogy ha szükséges, akár az Európa Tanács, vagy az Európai Parlament elé vigyék az ügyet.

Almássy Kornél határozott kormányzati fellépést vár az ügyben: "egy elítélő nyilatkozat, egy külügyminiszteri nyilatkozat sokat tudna tenni az ügy érdekében".

Durva beavatkozás

Budapesti politikai erők durván beavatkoznak Szlovákia független igazságügyi szerveinek munkájába - így reagált Robert Fico szlovák kormányfő szóvivőjének csütörtöki tájékoztatása szerint. Robert Fico szerint a lépés célja, hogy minden áron feszültséget keltsenek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?