Paulina
20 °C
35 °C

Fidesz, MSZP: Malina Hedviget koncepciós perben akarják elítélni

2007.05.17. 17:22
A külügyi bizottság fideszes elnöke és szocialista alelnöke csütörtökön közös sajtótájékoztatón jelentette be, hogy független, politikai befolyástól mentes igazságszolgáltatást kérnek Szlovákiától Malina Hedvig ügyében. Mint elhangzott, a fideszes és a szocialista képviselő közös sajtótájékoztatója azt jelzi, Malina Hedvig ügyében egységesen és határozottan kíván fellépni Magyarország. Az MDF egyetért az MSZP és a Fidesz kezdeményezésével. A szlovák kormányfő durva beavatkozásnak tartja az elhangzottakat.

A csallóközi Vámosfalun lakó és Nyitrán tanuló magyar nemzetiségű diáklány, Malina Hedvig tavaly augusztus 25-én reggel véresen, összeverve ment be a nyitrai Konstantín Egyetem magyar tanszékére, azt állítva, hogy két ismeretlen bőrfejű az egyetem épülete közelében azért verte meg, mert magyarul beszélt. A lány azóta is kitart emellett, de a szlovák rendőrség szerint a lány ezt csak kitalálta, ami hamis tanúzásnak minősül és öt évig terjedő börtönnel büntethető.

Teszt lesz

Németh Zsolt, a külügyi bizottság fideszes elnöke azt mondta: felháborítónak tartja, hogy az ügyben Pozsony a "politikai hatalom érdekeit szolgáló koncepciós pert" készít elő. A szlovák kormány szerinte azt kívánja bebizonyítani, hogy Szlovákiában a kormányváltás óta nem nőtt a magyarellenesség, hanem éppen ellenkezőleg, a magyarellenesség vádját a magyarok használják a szlovák kormány lejáratására.

Szabó Vilmos, a bizottság szocialista alelnöke úgy fogalmazott, a Malina Hedvig elleni per a szlovák jogállamiság és független igazságszolgáltatás tesztje lesz, bár nem vonják kétségbe, hogy Szlovákiában érvényesül ez a két elv. "Követeljük, hogy Szlovákia biztosítsa a jogállamiság, illetve a politikai befolyástól mentes, független igazságszolgáltatást saját állampolgárának" - jelentette ki Németh Zsolt.

"Miközben bízunk a jogállamiság kereteiben, és abban, hogy nem lesznek politikai befolyásra utaló jelek, szeretnénk, ha ez az ügy nem terhelné meg Magyarország és Szlovákia kapcsolatait és együttműködését a jövőben" - fogalmazott Szabó Vilmos. Az ügyről tájékoztatják az Európai Parlamentet és az Európa Tanácsot, és ha szükséges, ezek a szervezetek foglalkoznak majd a kérdéssel.

Legrosszabb idők

Németh Zsolt szerint a Malina Hedvig elleni eljárást sorozatos, a független igazságszolgáltatást megkérdőjelező események jellemzik, például a vádemelésről előbb értesült a szlovák sajtó, mint az érintett ügyvédje, illetve a szlovák főügyész előbb jelentette be a vádemelés tényét, mint az valóban megtörtént volna. Szabó Vilmos ezzel egyetértve hozzátette: az sem elfogadható, ahogy Robert Fico szlovák miniszterelnök és Robert Kalinák szlovák belügyminiszter többször nyilatkozott az ügyben.

A külügyi bizottság elnöke úgy vélte, a "legrosszabb időket idézi", hogy a nyomozás egy meg nem nevezett feljelentő alapján indult el, és aggasztó azt is: az eljárásban tudatosan figyelmen kívül hagyják a Malina Hedvig orvosainak véleményét.

Arra a kérdésre, hogy az utóbbi időben a szlovák kormány az önkormányzati, a mezőgazdasági és a környezetvédelmi támogatások terén diszkriminálja a magyar kisebbséget, Németh Zsolt úgy vélte: "az intézményes diszkrimináció" szlovákiai megjelenésének meglehetősen komoly bizonyítékai ezek. Szerinte alapvető demokratikus problémáról van szó, ugyanis Szlovákia antidemokratikus eszközökkel próbálja diszkriminálni a felvidéki magyarságot.

Az MDF is elítél

A Magyar Demokrata Fórum egyetért az MSZP-vel és a Fidesszel az ügyben, hangsúlyozta Almássy Kornél, a párt alelnöke. "Mi is elítéljük, amit Malina Hedviggel csinálnak. Úgy látjuk, hogy ami Szlovákiában történik, az valóban politikai érdekeket szolgál. Mi is úgy gondoljuk, hogy a fiatal szlovák demokrácia első komoly tesztje lesz, miként képes egy ilyen ügyet rendezni" - mondta az MDF-es politikus.

Az ellenzéki képviselő aláhúzta: bár az MDF nem akar ítélkezni a konkrét ügyben, mégis számos furcsaságot tapasztalt az eset kapcsán: a szlovák kormánypártok nagyon magas szinten "szálltak be" a Malina Hedvig elleni kampányba. A párt egyetért azzal, hogy ha szükséges, akár az Európa Tanács, vagy az Európai Parlament elé vigyék az ügyet.

Almássy Kornél határozott kormányzati fellépést vár az ügyben: "egy elítélő nyilatkozat, egy külügyminiszteri nyilatkozat sokat tudna tenni az ügy érdekében".

Durva beavatkozás

Budapesti politikai erők durván beavatkoznak Szlovákia független igazságügyi szerveinek munkájába - így reagált Robert Fico szlovák kormányfő szóvivőjének csütörtöki tájékoztatása szerint. Robert Fico szerint a lépés célja, hogy minden áron feszültséget keltsenek.