Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hamis tanúzásért vádat emelhetnek Malina Hedvig ellen

2007.05.02. 09:33
A szlovákiai legfőbb ügyész nyilatkozata szerint napokon belül vádat emelhetnek Malina Hedvig ellen. A szlovákiai magyar lány tavaly augusztusi megveréséről számos összeesküvés-elmélet látott napvilágot.

Hamis tanúzás miatt napokon belül vádat emelnek Malina Hedvig ellen, jelezte szerdán Dobroslav Trnka, Szlovákia legfőbb ügyésze.

Fico is magyarázkodásra kényszerült

Szerdán megjelent írásában a Hospodárské Noviny így fogalmaz: "Az ügynek diplomáciai vonzatai is voltak, mi több, Magyarország azért lobbizott, hogy az Európai Parlamentben nyissanak vitát a területünkön történő nemzetiségi incidensekről. Robert Fico kormányfő, a Smer-SD (Irány - Szociáldemokrácia) elnöke az ügyben még az Európai Bizottság elnökénél, José Manuel Barrosónál is személyesen kényszerült magyarázkodni."

A lap emlékeztet rá, hogy a rendőrség nem tett eleget az ügyvéd, Roman Kvasnica kérésének, aki a vizsgálat során felhasznált tárgyi bizonyítékokat szerette volna dokumentálni és szakértőkkel véleményeztetni, s hogy később a rendőrségi és az ügyészségi eljárás jogszerűségét kivizsgálandó, Malina Hedvig ügyvédje az Alkotmánybírósághoz fordult.

Malina Hedvig nyitrai magyar egyetemista tavaly augusztusban véresen, összeverve ment be a nyitrai Konstantin Egyetem magyar tanszékére, és azt állította, hogy két ismeretlen bőrfejű azért verte meg, mert magyarul beszélt.

Az ügy nemzetközi felháborodás keltett, a magyar-szlovák viszony hűvössé vált, de a szlovák rendőrség megállapítása szerint a lány csak kitalálta, hogy megverték. A legfőbb ügyész sajtónyilatkozata szerint ezért most hamis tanúzás vádjával idézik bíróság elé.

A szlovák média az ősszel újabb és újabb összeesküvés-elméletekkel áll elő az augusztus 25-ei esetről, de hogy mi történt valójában, azt talán soha nem tudjuk meg.

Az eddigi találgatások szerint a tettes lehetett a szlovák titkosszolgálat, hogy a lányon keresztül járassa le a felvidéki magyarokat. Szlovák szélsőségesek magyarellenességük, magyar szélsőségesek Szlovákia befeketítése miatt verhették meg Malina Hedviget, legalábbis az eddigi találgatások szerint.

És van még egy, alig hihető verzió: az egyetemi vizsgára induló Malina Hedvig saját magát verte meg, mert nem készült, és így akarta megúszni a vizsgát.

A nyitrai magyar diáklány hamis tanúvallomásának gyanújával kapcsolatos vizsgálat egy máig ismeretlen pozsonyi személy feljelentése nyomán, még tavaly novemberben kezdődött. Az indítványozó kilétét a rendőrség azóta sem fedte fel. Ha Malina Hedviget a bíróság bűnösnek találja, hamis tanúskodás miatt öt év szabadságvesztésre ítélheti.