Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Hamis tanúzásért vádat emelhetnek Malina Hedvig ellen

2007.05.02. 09:33
A szlovákiai legfőbb ügyész nyilatkozata szerint napokon belül vádat emelhetnek Malina Hedvig ellen. A szlovákiai magyar lány tavaly augusztusi megveréséről számos összeesküvés-elmélet látott napvilágot.

Hamis tanúzás miatt napokon belül vádat emelnek Malina Hedvig ellen, jelezte szerdán Dobroslav Trnka, Szlovákia legfőbb ügyésze.

Fico is magyarázkodásra kényszerült

Szerdán megjelent írásában a Hospodárské Noviny így fogalmaz: "Az ügynek diplomáciai vonzatai is voltak, mi több, Magyarország azért lobbizott, hogy az Európai Parlamentben nyissanak vitát a területünkön történő nemzetiségi incidensekről. Robert Fico kormányfő, a Smer-SD (Irány - Szociáldemokrácia) elnöke az ügyben még az Európai Bizottság elnökénél, José Manuel Barrosónál is személyesen kényszerült magyarázkodni."

A lap emlékeztet rá, hogy a rendőrség nem tett eleget az ügyvéd, Roman Kvasnica kérésének, aki a vizsgálat során felhasznált tárgyi bizonyítékokat szerette volna dokumentálni és szakértőkkel véleményeztetni, s hogy később a rendőrségi és az ügyészségi eljárás jogszerűségét kivizsgálandó, Malina Hedvig ügyvédje az Alkotmánybírósághoz fordult.

Malina Hedvig nyitrai magyar egyetemista tavaly augusztusban véresen, összeverve ment be a nyitrai Konstantin Egyetem magyar tanszékére, és azt állította, hogy két ismeretlen bőrfejű azért verte meg, mert magyarul beszélt.

Az ügy nemzetközi felháborodás keltett, a magyar-szlovák viszony hűvössé vált, de a szlovák rendőrség megállapítása szerint a lány csak kitalálta, hogy megverték. A legfőbb ügyész sajtónyilatkozata szerint ezért most hamis tanúzás vádjával idézik bíróság elé.

A szlovák média az ősszel újabb és újabb összeesküvés-elméletekkel áll elő az augusztus 25-ei esetről, de hogy mi történt valójában, azt talán soha nem tudjuk meg.

Az eddigi találgatások szerint a tettes lehetett a szlovák titkosszolgálat, hogy a lányon keresztül járassa le a felvidéki magyarokat. Szlovák szélsőségesek magyarellenességük, magyar szélsőségesek Szlovákia befeketítése miatt verhették meg Malina Hedviget, legalábbis az eddigi találgatások szerint.

És van még egy, alig hihető verzió: az egyetemi vizsgára induló Malina Hedvig saját magát verte meg, mert nem készült, és így akarta megúszni a vizsgát.

A nyitrai magyar diáklány hamis tanúvallomásának gyanújával kapcsolatos vizsgálat egy máig ismeretlen pozsonyi személy feljelentése nyomán, még tavaly novemberben kezdődött. Az indítványozó kilétét a rendőrség azóta sem fedte fel. Ha Malina Hedviget a bíróság bűnösnek találja, hamis tanúskodás miatt öt év szabadságvesztésre ítélheti.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!