Valér
-2 °C
0 °C

Népi Gyűlés: Kína folytatja

2002.03.05. 10:12
A hatalom folytatja a harcot a szakadárokkal, és a vallási szélsőségekkel szemben - mondta a kínai miniszterelnök a kedden kezdődött Országos Népi Gyűlésen. Csu Zsung-csi szerint Kína jelentős szerepet vállalt a terrorellenes nemzetközi harcban. A kormányfő éles kirohanást intézett a bürokraták ellen, akik lakomákat csapnak, miközben a mezőgazdasági dolgozók a helyi vezetés adói alatt nyögnek.
A kínai Országos Népi Gyűlés kedden kezdődött ülésszakán Csu Zsung-csi miniszterelnök támogatásáról biztosította a terrorizmus és a vallási szélsőségek elleni harcot. Felszólította Tajvant: fogadja el az egy Kína elvet, ugyanakkor párbeszédet ígért a szigettel.

A kínai parlament két hétig tartó ülésszakán elmondott 90 perces megnyitóbeszédében a kormányfő elégedetten állapította meg, hogy Peking konstruktív szerepet játszik a terrorizmus elleni nemzetközi küzdelemben.

Az egy Kína elv

Tajvanról szólva a kormányfő felszólította a tajpeji vezetést: ismerje el az egy Kína elvet. Cserében a politikai és gazdasági párbeszéd élénkítését ígérte a szárazföldi Kínától több mint ötven éve elszakadt szigettel. A szárazföldi Kína és Tajvan egy Kínához tartozik, Kína szuverenitása és területi egysége nem tűri el a megosztottságot. Peking az egy Kína elve alapján hajlandó felújítani a tárgyalásokat Tajvannal - jelentette ki a kormányfő. Erre a tajpeji külügyminisztérium nyomban reagált: reményét fejezte ki, hogy előfeltételek nélkül tárgyalások kezdődhetnek a szárazföldi Kínával. A szóvivő úgy fogalmazott, a jelenleg szünetelő párbeszédet Peking és Tajpej között az egyenlőség és a tisztesség elvei alapján kell felújítani.

Továbbra sem tűrnek

A kormányfő kilátásba helyezte, hogy Peking folytatja a harcot a szakadárok és a vallási szélsőségesek ellen.

Csu Zsong-csi beszédében a korrupció és a belső káosz, a bürokrácia elleni harc fokozását sürgette és figyelmeztetett a társadalmi stabilitást fenyegető veszélyekre. Kijelentette: 2002-ben folytatódnak a reformok az állami szektorban. Egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy az idei gazdasági növekedés feltétele a belső kereslet növelése a vidéki és városi szegénység jövedelmeinek növelése útján.

Csökkentenék a szegénységet

A miniszterelnök, aki más kínai vezetőkkel együtt utolsó hivatali évét kezdte meg, a háromezer képviselő előtt mondott beszédében éles kirohanást intézett a bürokraták ellen, akik lakomákat csapnak, miközben a mezőgazdasági dolgozók a helyi vezetés adói alatt nyögnek. Csu Zsung-csi beszédében ígéretet tett arra, hogy növelik a mezőgazdaságban dolgozók jövedelmét és kilátásba helyezte az állami alkalmazottak bérének növelését és a nyugdíjak emelését is.

Miközben üdvözölte a hatalmas ázsiai ország csatlakozását a Kereskedelmi Világszervezethez, és ecsetelte annak várható előnyeit a reformok terén, de figyelmeztetett arra is, hogy rövidtávon a kevésbé versenyképes iparágaknak és vállalkozásoknak kemény kihívásokkal kell szembenézniük.

Mennek az öregek

Az Országos Népi Gyűlés ülésszakáról szólva a hírügynökségek részletesen taglalták a Kínában várható személyi változásokat, amelyekre - részletek említése nélkül - a miniszterelnök is utalt. A hírek szerint Csu Zsung-csin kívül Csiang Cö-min államfő, valamint Li Peng, az Országos Népi Gyűlés Állandó Bizottságának elnöke a Kínai Kommunista Párt év végi kongresszusán lemondanak párttisztségükről, majd jövő tavasszal távoznak állami funkciójukból is. Utódaikról még nincsenek hírek.

Verik a nőket Kínában
A kínai országos nőszövetség szerint az ország 270 millió családjának 30 százalékában mindennapos jelenség a férj durva magatartása nejével szemben, szociológusok szerint azonban a helyzet még ennél is rosszabb. Igaz ugyan, hogy egyre több szervezet és társaság kínál segítséget tanácsadás, telefonos szolgálat vagy internetes honlap révén, de a vidéken élő, bántalmazásnak kitett feleségek számára mindez elérhetetlen.

Szakértők szerint a munkanélküliség és a férjtől való anyagi függés ideális talaj a házasságon belüli erőszakhoz. Csak súlyosbítja a helyzetet, ha a férj elveszíti munkahelyét és ezáltal megszűnik családfenntartó lenni.

A helyzet javításához elengedhetetlen, hogy módosuljon a nőkkel kapcsolatos kínai közfelfogás, amely a 2500 éve élt nagy bölcselő, Konfucius tanításán alapul: eszerint az asszony engedelmességgel tartozik apjának, férjének és fivérének - írja a dpa.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!