Boglárka
19 °C
35 °C

Lézerháború tíz év múlva?

2003.10.20. 13:11
Látványos színes fénycsíkokat ugyan a jövőben sem láthatunk, tíz éven belül mégis megvalósulhat a sci-fi-írók régi álma, a lézerfegyver. Az amerikai kutatólaboratóriumok a megfelelő teljesítményű lézerrendszerek lekicsinyítésén dolgoznak. A Pentagon jövőre már rakéták lelövésére alkalmas lézert szeretne.
"Láthatatlanná" válhat a jövő háborúja, fénysebességgel lehet csapást mérni, írja az Oakland Tribune. A lap értesülései szerint az amerikai kutatók nagy lépést tettek a harcászati célokra használható lézerek előállítása terén. A színes fénycsíkok szerelmeseinek azonban csalódniuk kell, a látható tartományba tartozó lézerek teljesítménye harcászati célokra kevés.

Tűkön ülnek

"Lézerfegyvert építünk" - nyilatkozta a lapnak Bob Yamamoto, a Lawrence Livermore National Laboratory (LLNL) kutatója, majd egy gombnyomással lángoló fémhulladékká változtatott egy ujjnyi vastag acéldarabot. Yamamoto szilárdtestlézerekkel kísérletezik.

"Kvantumugrást hajtottunk végre, türelmetlenül várjuk, hogy a gyakorlatban is tehessünk valamit" - érzékeltette az előrelépés jelentőségét Randy Buff, aki a szilárdtestlézer-program vezetője az amerikai hadsereg Űr- és Rakétavédelmi Parancsnokságánál.

A felfedezés a Pentagon figyelmét is felkeltette, a védelmi minisztérium reményei szerint egy évtizeden belül lézerfegyverekkel szerelhetik fel a hadsereget, írja az Oakland Tribune.

Felhőben nem megy

A lézerfegyvereknek is megvannak azonban a hátrányaik. Bár a lézerek nagy sebessége, pontossága, láthatatlansága és a lézerfegyverek tűzgyorsasága csábítóan hangzik, igazán csak tiszta időben használhatók. Problémát jelent még a nagy energiájú lézerek előállítása is.

A hatvanas évek óta tartó kutatás korábban kémiai lézerekkel próbálkozott. Az ilyen rendszerhez egy Boeing 747-es nagy részét elfoglaló, vegyiüzem-szerű eszközre lenne szükség - ami a harctéren nehezen képzelhető el. Ráadásul, még ha páncéllal védenék is a "labort", egy eltéved golyó toxikus gázrobbanást idézhetne elő.

Mint amikor vákumcsőről szilárdttestre váltottunk

A megoldást a LLNL a szilárdtestlézerben látja. Szakértők szerint az előrelépés csak a vákuumcsövek szilárdtest-tranzisztorokra cseréléséhez mérhető. (Műszaki szakértőnk érzékletes megfogalmazásában az előbbi a semmi, az utóbbi a minden.) A szakértők szerint a szilárdtestlézereket eléggé le lehetne kicsinyíteni ahhoz, hogy repülőre vagy akár Humvee terepjárókra szereljék őket.

A Pentagon izgatottsága is érthető. A lézerfegyverek, bár csak tiszta látási körülmények között használhatóak, hatalmas taktikai előnyt jelenthetnének. Nagy tüzgyorsaságuk és fénysebességű gyorsaságukkal akár tüzérségi lövedékek leszedésére is alkalmasak lehetnek. Nem beszélve arról a lélektani előnyről, hogy a lézerfegyvereknek csak a hatásait lehet érzékelni. A rakéták, fegyverek, járművek látszólag ok nélkül robbannának fel a harctéren.

Robbanások a semmiből

"Teljesen megváltoztatná a csatateret" - összegzi tömören véleményét Thomas McGrann, az LLNL harctéri szimulációkat futtató csoportjának vezetője. A lézerekkel teljes egészében semlegesíteni lehetne az ellenség tűzerejét. A lézerek tökéletesen alkalmasak lennének rakétaelhárításra is. A kutatás jelenlegi állása szerint elképzelhető, hogy korszerű diódalézerrendszerrel egy dollárnyi dízelolaj elégetésének költsége elegendő lenne egy föld-föld rakéta lelövéséhez szükséges lézerimpulzushoz. Ezt most Patriot rakétákkal teszik, darabonként hárommillió dollárért, írja a Tribune.

A Pentagon azzal is számol, hogy Amerika évekig egyeduralmat élvezhetne a lézerfegyverek terén. Ahogy azzal is, hogy egy logikusan gondolkodó ellenfél, kihasználva a lézerek ismert hátrányait, egyszerűen füstfelhőbe burkolózva indít támadást. A taktikai elemzők és a harctéri szimulációkat végző kutatók komoly teszteket kezdtek a lézerfegyverek harcétri felhasználásának kutatására. "Sok gyakorlatot fogunk végezni a hatások, ellenhatások és ellen-ellenhatások vizsgálatára" - nyilatkozta a Tribunenak Joseh Scwartz, a Northrop Grumman fegyvergyártó taktikai lézerfegyvercsoportjának vezetője.