Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Lézerháború tíz év múlva?

2003.10.20. 13:11
Látványos színes fénycsíkokat ugyan a jövőben sem láthatunk, tíz éven belül mégis megvalósulhat a sci-fi-írók régi álma, a lézerfegyver. Az amerikai kutatólaboratóriumok a megfelelő teljesítményű lézerrendszerek lekicsinyítésén dolgoznak. A Pentagon jövőre már rakéták lelövésére alkalmas lézert szeretne.
"Láthatatlanná" válhat a jövő háborúja, fénysebességgel lehet csapást mérni, írja az Oakland Tribune. A lap értesülései szerint az amerikai kutatók nagy lépést tettek a harcászati célokra használható lézerek előállítása terén. A színes fénycsíkok szerelmeseinek azonban csalódniuk kell, a látható tartományba tartozó lézerek teljesítménye harcászati célokra kevés.

Tűkön ülnek

"Lézerfegyvert építünk" - nyilatkozta a lapnak Bob Yamamoto, a Lawrence Livermore National Laboratory (LLNL) kutatója, majd egy gombnyomással lángoló fémhulladékká változtatott egy ujjnyi vastag acéldarabot. Yamamoto szilárdtestlézerekkel kísérletezik.

"Kvantumugrást hajtottunk végre, türelmetlenül várjuk, hogy a gyakorlatban is tehessünk valamit" - érzékeltette az előrelépés jelentőségét Randy Buff, aki a szilárdtestlézer-program vezetője az amerikai hadsereg Űr- és Rakétavédelmi Parancsnokságánál.

A felfedezés a Pentagon figyelmét is felkeltette, a védelmi minisztérium reményei szerint egy évtizeden belül lézerfegyverekkel szerelhetik fel a hadsereget, írja az Oakland Tribune.

Felhőben nem megy

A lézerfegyvereknek is megvannak azonban a hátrányaik. Bár a lézerek nagy sebessége, pontossága, láthatatlansága és a lézerfegyverek tűzgyorsasága csábítóan hangzik, igazán csak tiszta időben használhatók. Problémát jelent még a nagy energiájú lézerek előállítása is.

A hatvanas évek óta tartó kutatás korábban kémiai lézerekkel próbálkozott. Az ilyen rendszerhez egy Boeing 747-es nagy részét elfoglaló, vegyiüzem-szerű eszközre lenne szükség - ami a harctéren nehezen képzelhető el. Ráadásul, még ha páncéllal védenék is a "labort", egy eltéved golyó toxikus gázrobbanást idézhetne elő.

Mint amikor vákumcsőről szilárdttestre váltottunk

A megoldást a LLNL a szilárdtestlézerben látja. Szakértők szerint az előrelépés csak a vákuumcsövek szilárdtest-tranzisztorokra cseréléséhez mérhető. (Műszaki szakértőnk érzékletes megfogalmazásában az előbbi a semmi, az utóbbi a minden.) A szakértők szerint a szilárdtestlézereket eléggé le lehetne kicsinyíteni ahhoz, hogy repülőre vagy akár Humvee terepjárókra szereljék őket.

A Pentagon izgatottsága is érthető. A lézerfegyverek, bár csak tiszta látási körülmények között használhatóak, hatalmas taktikai előnyt jelenthetnének. Nagy tüzgyorsaságuk és fénysebességű gyorsaságukkal akár tüzérségi lövedékek leszedésére is alkalmasak lehetnek. Nem beszélve arról a lélektani előnyről, hogy a lézerfegyvereknek csak a hatásait lehet érzékelni. A rakéták, fegyverek, járművek látszólag ok nélkül robbannának fel a harctéren.

Robbanások a semmiből

"Teljesen megváltoztatná a csatateret" - összegzi tömören véleményét Thomas McGrann, az LLNL harctéri szimulációkat futtató csoportjának vezetője. A lézerekkel teljes egészében semlegesíteni lehetne az ellenség tűzerejét. A lézerek tökéletesen alkalmasak lennének rakétaelhárításra is. A kutatás jelenlegi állása szerint elképzelhető, hogy korszerű diódalézerrendszerrel egy dollárnyi dízelolaj elégetésének költsége elegendő lenne egy föld-föld rakéta lelövéséhez szükséges lézerimpulzushoz. Ezt most Patriot rakétákkal teszik, darabonként hárommillió dollárért, írja a Tribune.

A Pentagon azzal is számol, hogy Amerika évekig egyeduralmat élvezhetne a lézerfegyverek terén. Ahogy azzal is, hogy egy logikusan gondolkodó ellenfél, kihasználva a lézerek ismert hátrányait, egyszerűen füstfelhőbe burkolózva indít támadást. A taktikai elemzők és a harctéri szimulációkat végző kutatók komoly teszteket kezdtek a lézerfegyverek harcétri felhasználásának kutatására. "Sok gyakorlatot fogunk végezni a hatások, ellenhatások és ellen-ellenhatások vizsgálatára" - nyilatkozta a Tribunenak Joseh Scwartz, a Northrop Grumman fegyvergyártó taktikai lézerfegyvercsoportjának vezetője.