Mária
18 °C
28 °C

Nincs bizonyíték Lindh feltételezett gyilkosa ellen

2003.09.20. 19:43
"Kézenfekvő gyanúval", a lehető legenyhébb gyanúsítási fokozattal indokolták Anna Lindh feltételezett gyilkosának letartóztatását a svéd hatóságok. A gyanúsított 35 éves neonáci tagad, a rendőrség bizonyítékokat keres. A miniszterasszonyt családi körben temették el.
Szűk családi és baráti körben rendezték meg szombaton egy Stockholmtól délre fekvő kisvárosban Anna Lindh néhai svéd külügyminiszter temetési szertartását. Estra templomában Thorbjörn Persson lelkipásztor, a család jó barátja celebrálta a gyászmisét.

Tommy Körberg, Anna Lindh egyik kedvenc énekese elénekelte Paul Simon Bridge over troubled water című dalát, majd Stina Ekblad színésznő a Bibliából olvasott fel részleteket.

Magára hagyták a családot

A szertartásra meghívták a svéd kormány tagjait is, de a miniszterek magukra hagyták az elhunyt hozzátartozóit és barátait, hogy a gyászolók még egyszer utoljára "nevessenek és könnyezzenek együtt vele", utalva erre Anna Lindh örökösen jó kedvére. A holttestet későbbi időpontban hantolják el.

Anna Lindhet szeptember 10-én egy stockholmi áruházban késelték meg. A 46 éves asszony másnap hajnalban belehalt sérüléseibe. Pénteken őrizetbe vettek egy 35 éves férfit, akiről azt gyanították, hogy ő a tettes.

Még nincsen bizonyíték

Az ügyészségi indítvány szerzői kézenfekvő gyanúval indokolták a bírónak tett javaslatot a vizsgálati fogságba helyezésről; ez a svéd perrendtartás szótára szerint ez a legenyhébb gyanúsítási fokozat. A rendőrségnek egyelőre nem sikerült rábizonyítania az őrizetbe vett férfire a gyilkosságát, a gyanúsított pedig váltig tagad. Egy rendőrségi szóvivő szombati közlése szerint a hatóságok ezért újabb nyomokon is elindulnak, és más személyekre is kiterjesztik nyomozást.