Aliz
6 °C
14 °C

Nincs bizonyíték Lindh feltételezett gyilkosa ellen

2003.09.20. 19:43
"Kézenfekvő gyanúval", a lehető legenyhébb gyanúsítási fokozattal indokolták Anna Lindh feltételezett gyilkosának letartóztatását a svéd hatóságok. A gyanúsított 35 éves neonáci tagad, a rendőrség bizonyítékokat keres. A miniszterasszonyt családi körben temették el.
Szűk családi és baráti körben rendezték meg szombaton egy Stockholmtól délre fekvő kisvárosban Anna Lindh néhai svéd külügyminiszter temetési szertartását. Estra templomában Thorbjörn Persson lelkipásztor, a család jó barátja celebrálta a gyászmisét.

Tommy Körberg, Anna Lindh egyik kedvenc énekese elénekelte Paul Simon Bridge over troubled water című dalát, majd Stina Ekblad színésznő a Bibliából olvasott fel részleteket.

Magára hagyták a családot

A szertartásra meghívták a svéd kormány tagjait is, de a miniszterek magukra hagyták az elhunyt hozzátartozóit és barátait, hogy a gyászolók még egyszer utoljára "nevessenek és könnyezzenek együtt vele", utalva erre Anna Lindh örökösen jó kedvére. A holttestet későbbi időpontban hantolják el.

Anna Lindhet szeptember 10-én egy stockholmi áruházban késelték meg. A 46 éves asszony másnap hajnalban belehalt sérüléseibe. Pénteken őrizetbe vettek egy 35 éves férfit, akiről azt gyanították, hogy ő a tettes.

Még nincsen bizonyíték

Az ügyészségi indítvány szerzői kézenfekvő gyanúval indokolták a bírónak tett javaslatot a vizsgálati fogságba helyezésről; ez a svéd perrendtartás szótára szerint ez a legenyhébb gyanúsítási fokozat. A rendőrségnek egyelőre nem sikerült rábizonyítania az őrizetbe vett férfire a gyilkosságát, a gyanúsított pedig váltig tagad. Egy rendőrségi szóvivő szombati közlése szerint a hatóságok ezért újabb nyomokon is elindulnak, és más személyekre is kiterjesztik nyomozást.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?