Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Januárban ítéletet hirdetnek a Lockerbie-perben

2001.01.08. 14:06
Január végéig befejeződhet a Lockerbie-per, miután a védőügyvédek a hétfői kihallgatáson kijelentették, hogy kifogytak a tanúkból. A védelem a szíriai kormánytól várt dokumentumok hiányában kénytelen befejezni munkáját. A perből már csak a két fél nyilatkozata és az ítélet kihirdetése maradt hátra.
A hosszas szünetek után hétfőn újrakezdett Lockerbie-per meglepő fordulatot vett: a két védőügyvéd kijelentette, hogy további tanúk hiányában véget ért a per védelmi szakasza, így csupán az ítélet maradt hátra. A nyolc hónapja folyó per így a tervezett egy évnél hamarabb, talán január végén már véget érhet.

A per
A Lockerbie-per 2000 májusában kezdődött, több mint nyolc hónapja tart. A nemzetközi egyezmények szerint a pert a semleges hollandiai Camp Zeistben, de skót törvények szerint, skót törvényszék előtt folytatják. A két gyanúsítottat Abdelbaset Ali Mohmed al-Megrahit és Al-Amin Khalifa Fhimaht azzal vádolják, hogy ők robbantották fel 1988. december 21-én a Pan Am egyik járatát. A vád szerint a két líbiai ügynök egy Samsonite bőröndöt helyezett el egy Frankfurtba tartó gépre, a bőröndbe Semtex robbanóanyagot rejtettek. A poggyászt - járatcímkéje szerint - december 21-én a 103-as londoni gépre helyezték át. A Boeing 747-es a skóciai Lockerbie városa felett robbant fel.

A merényletnek 270 áldozata volt - köztük négy magyar - a 243 utas és a 16 főnyi személyzet a gépen, további 11 ember a földön lelte halálát. Ha a skót bíró bűnösnek találja a két férfit, életfogytiglan tartó börtönbüntetést is kiszabhatnak rájuk.

A szíriaiak nem adják ki az iratokat

A védőügyvédek a szíriai kormánytól olyan dokumentumok kiadatását várták, mely a Lockerbie-robbantás és a Palesztin Felszabadítási Népfront - Főparancsnokság nevű szervezet közötti kapcsolatot tárta volna fel. A szíriai kormány azonban azt válaszolta az ügyvédek kérésére, hogy semmiféle dokumentumokat nem adnak át nekik. Korábban a CIA - történetében először - kiadott a védőügyvédek számára titkos iratokat, Szíria viszont nem szánta el hasonló lépésre magát. Gesztusával azt akarja a szíriai kormány hangsúlyozni, hogy semmi köze a palesztin szervezethez.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Roger Moore Viszlát...

3200 Ft
2720 Ft