Tömegtüntetés a melegházasság ellen

2007.05.12. 18:19
Több százezer - a szervezők szerint több mint félmillió - ember vett részt szombat délután Rómában az egynemű párok életközösségének jogi elismerése elleni nagygyűlésen. A menet élén Silvio Berlusconi, a jobboldali ellenzék vezére haladt, de csatlakozott a tüntetéshez a Prodi-kormány több minisztere is.

A lateráni Szent János-bazilikától indult menet élén Silvio Berlusconi, a jobboldali ellenzék vezére állt a jobbközép szövetség vezető képviselőivel - köztük Rocco Buttiglione volt kulturális miniszterrel - együtt, de Romano Prodi kormányának több minisztere, így Clemente Mastella igazságügyi miniszter és Giuseppe Fioroni oktatási miniszter is csatlakozott a felvonulókhoz.

A tiltakozók az ellen a kormány által januárban elfogadott törvénytervezet ellen emelték fel hangjukat, amely jogilag elismerné a bejegyzett homoszexuális élettársi viszonyt ugyanúgy, ahogy a különneműek partneri kapcsolatát elismeri.

A "Család napjának" keresztelt nagygyűlésre nyolc különvonattal és háromezer busszal szállították Rómába a felvonulókat a szervezők, összesen mintegy 400 helyi és országos - javarészt katolikus - szervezet. A menetben sok gyerek is volt a Vatikán színeiben pompázó (sárga-fehér) sapkában.

"Nem a homoszexuálisok ellen vagyunk, csak úgy gondoljuk, hogy kizárólag egy házasságon alapuló család tudja betölteni társadalmi funkcióját" - mondta Buttiglione, aki az Európai Bizottság biztosjelöltjeként néhány éve nemzetközi felháborodást keltett az Európai Parlament előtt tett melegellenes kijelentéseivel.

Néhány kilométerre a lateráni bazilikától, a Navonne térre ellentüntetést hirdetett meg egy kis baloldali radikális olasz párt. "Nem az életközösségek elismerése, hanem a létbizonytalanság fenyegeti a családokat és a fiatalabb nemzedékeket" - mondta az ellenrendezvényen Marco Rizzo, az olasz kommunista párt európai parlamenti képviselője.  • Tippek
  • Hírek