Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tömegtüntetés a melegházasság ellen

2007.05.12. 18:19
Több százezer - a szervezők szerint több mint félmillió - ember vett részt szombat délután Rómában az egynemű párok életközösségének jogi elismerése elleni nagygyűlésen. A menet élén Silvio Berlusconi, a jobboldali ellenzék vezére haladt, de csatlakozott a tüntetéshez a Prodi-kormány több minisztere is.

A lateráni Szent János-bazilikától indult menet élén Silvio Berlusconi, a jobboldali ellenzék vezére állt a jobbközép szövetség vezető képviselőivel - köztük Rocco Buttiglione volt kulturális miniszterrel - együtt, de Romano Prodi kormányának több minisztere, így Clemente Mastella igazságügyi miniszter és Giuseppe Fioroni oktatási miniszter is csatlakozott a felvonulókhoz.

A tiltakozók az ellen a kormány által januárban elfogadott törvénytervezet ellen emelték fel hangjukat, amely jogilag elismerné a bejegyzett homoszexuális élettársi viszonyt ugyanúgy, ahogy a különneműek partneri kapcsolatát elismeri.

A "Család napjának" keresztelt nagygyűlésre nyolc különvonattal és háromezer busszal szállították Rómába a felvonulókat a szervezők, összesen mintegy 400 helyi és országos - javarészt katolikus - szervezet. A menetben sok gyerek is volt a Vatikán színeiben pompázó (sárga-fehér) sapkában.

"Nem a homoszexuálisok ellen vagyunk, csak úgy gondoljuk, hogy kizárólag egy házasságon alapuló család tudja betölteni társadalmi funkcióját" - mondta Buttiglione, aki az Európai Bizottság biztosjelöltjeként néhány éve nemzetközi felháborodást keltett az Európai Parlament előtt tett melegellenes kijelentéseivel.

Néhány kilométerre a lateráni bazilikától, a Navonne térre ellentüntetést hirdetett meg egy kis baloldali radikális olasz párt. "Nem az életközösségek elismerése, hanem a létbizonytalanság fenyegeti a családokat és a fiatalabb nemzedékeket" - mondta az ellenrendezvényen Marco Rizzo, az olasz kommunista párt európai parlamenti képviselője.