Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

'Magyarország nem üti meg a NATO színvonalát'

2002.11.18. 14:23
Magyarország nem tudta átszervezni szovjet típusú "behemót" hadseregét, emellett képtelen önállóan döntéseket hozni - kritizálja a magyarok NATO-ban nyújtott teljesítményét a Times. Mivel Magyarország a térség egyik "sikertörténete", a lap szerzője az újonnan csatlakozóktól félti a szövetséget.
Miközben a NATO új tagok felvételét tervezi prágai csúcsértekezletén, az egyik legújabb tagja bevallottan csak vállalásai harmadát tudta teljesíteni - írja a londoni Times hétfői számában. "Magyarország elmulasztotta hadserege modernizálását és felfejlesztését" - idézi Juhász Ferencet a lap.

A hitelvesztés nem számszerűsíthető

"A hitel elvesztése nem számszerűsíthető" - mondta Juhász, a Times szerint ezzel burkoltan elismerve Magyarország kudarcát. Márpedig az ország hitelét vesztette, mivel számos vállalását nem teljesítette. Juhász szerint rontott a helyzeten, hogy az előző kormány nem volt hajlandó szembesülni a valósággal, még a probléma létét sem ismerte el.

Szovjet típusú behemót

A magyar tisztviselők is elismerik, hogy nem sikerült átalakítani a Varsói szerződéstől örökölt "behemót" hadsereget modern, profi alakulattá. Továbbra is szovjet típusú megszokások és hozzáállás jellemzi a hadsereget - írja a Times. A lap szerint problémás az is, hogy a honvédség "fejnehéz", mind a minisztérium, mind a tisztikar magas rangú katonákkal telített. A tisztek a lap értékelése szerint képtelenek átállni a modern nyugati katonai doktrína követelményrendszerére.

"Sokan kelletlenül vállalnak felelősséget döntéseikért, és képtelenek önállóan gondolkodni" - írja a lap. A cikk szerint még a katonák szállítása és öltöztetése is problémát okoz, nem beszélve a tábori ellátásról.

Hiányolják a döntéshozatali képességet

"A magyarok még mindig nehezen fogják fel, hogy a NATO nem a Varsói Szerződés. A Varsói Szerződés alapján utasításokat kaptak, azonban a NATO független gondolkozást, önálló felajánlásokat vár egy konszenzusos döntéshozatal keretében" - sorolta a legfőbb problémákat egy nyugati diplomata a Timesnak. A lap idézi a Foreign Affairs írását is, melynek szerzője a szervezet egyes tagjainak kizárását is felvetette.

Aggasztó román kapcsolatrendszer

A Times szerint a magyar kudarc intő példa lehet a szervezet bővítése előtt. "Magyarország az Európai Unió bővítésének egyik élenjáró jelöltje, a térség egyik sikertörténete" - írja a lap, figyelmeztetve arra, hogy néhány új NATO tagjelölttel még komolyabb problémák lehetnek. Romániában például továbbra is aktívak a Ceaucescu-érában kiépült hálózatok, mi több, az ország erős szálakkal kötődik az arab világhoz. A szervezeten belül ezért többen is attól tartanak, hogy "érzékeny titkosszolgálati információk" kerülhetnek az ellenség kezébe a terrorizmus elleni háborúról.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!