Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

'Szent Háború' Németországban

2001.05.08. 13:05
Pénzt és erőt gyűjtenek az iszlám terrorszervezetek Németországban, de a hatóságok szerint az sem kizárt, hogy erőszakos cselekmények helyszíne lesz az ország. A szövetségi kormánynak tudomása van róla, hogy többek között a Hamász, a Hezbollah képviselői járják a német mecseteket, és adományokat gyűjtenek a "Szent Háború" céljaira. A német ZDF egyik műsora a terrorcsoportok tevékenységét mutatja be, és arról számol be, hogy az USA kenyai nagykövetsége elleni támadás szálai is Németországba vezetnek.
Németországból is támogatják a világ egyik legkeresettebb terroristája, Oszama bin Laden szervezetét - állítják a német hatóságok. A német közszolgálati televízió, a ZDF Frontal21 című műsora kedden sugárzásra kerülő riportjában mutatja be, hogy egyes németországi iszlám szervezetek pénzügyi támogatását is igénybe vették bin Ladenék az USA kenyai nagykövetsége elleni több mint kétszáz halálos áldozatot követelő 1998-as merénylet végrehajtásához.

Mecsetekben gyűjtenek

Egy németországi központ pénzeit használták fel ugyanis egy iroda felállításához a kenyai fővárosban, amely bin Laden terrorcsoportja, az Al Qaeda fedőszerveként működött. A nyomok egy heidelbergi iszlám kulturális központhoz vezetnek, amely valóban létezik - de csak papíron.

Ezt támasztják alá a Baden-Württembergi nemzetbiztonsági hivatal állításai is, miszerint Heidelberg, Karlsruhe és Mannheim körzetében működő mecsetek és iszlám központok támogatásokat gyűjtenek a mudzsahedinek számára. A hivatal egyik osztályvezetője, konkrét nevek említése nélkül leszögezte, hogy tudomásuk van ilyen jellegű támogató tevékenységről.

Pénzgyűjtés, pénzmosás, erőgyűjtés

Németország immár nemcsak pihenő terepe, hanem kiindulópontja és előkészítő terepe is az iszlám terrorcselekményeknek - állítják Berlinben. A kancellária titkosszolgálatokért felelős koordinátora, Ernst Uhrlau a műsorban elmondja: nem lehet kizárni, hogy az ország a jövőben helyszíne is lesz a "Szent Háború" nevében elkövetett erőszakos cselekményeknek.

A televíziós műsor szerint elsősorban pénzmosásról, hamis papírok beszerzéséről van szó ezekben az esetekben. Németország más részeiben is az iszlám Dzsihád (szent háború) céljaira gyűjtenek pénzt - állítja Uhrlau. Szükség esetén pénzt is mosnak, és nem okoz számukra gondot bűntevékenységből származó pénzek felhasználása sem a szervezet fenntartásához.

A Hamász és a Hezbollah emberei is felbukkannak

A Frontal21 bemutat egy Boszniában készült amatőr felvételt is, amely a Dzsihádot "reklámozza". Ezzel a videóval népszerűsíti, és gyűjti az adományokat Németországban az iszlám harc számára több terrorszervezet képviselője is.

"Tudunk ezekről a személyekről, és biztosak vagyunk benne, hogy részben a Hamász, a Hezbollah, egyes esetekben pedig a csecsenek embereiről van szó" - jelentette ki a ZDF-nek Uhrlau.