Auguszta
-4 °C
2 °C

Elnököt választanak a palesztinok

2005.01.09. 07:57
Mahmúd Abbász lehet a nemrég elhunyt Jasszer Arafat utóda a palesztin elnöki székben - derül ki a közvélemény-kutatásokból. Vasárnap reggel a palesztin területeken megkezdődtek az elnökválasztások.
Megkezdődött az elnökválasztás vasárnap a palesztin területeken: 1,8 millió szavazásra jogosult palesztint várnak az urnákhoz Ciszjordániában, a Gázai övezetben és Kelet-Jeruzsálemben, hogy a következő négy évre megválasszák a novemberben elhunyt Jasszer Arafat utódát.

A szavazóhelyiségek közép-európai idő szerint 6.00 órától 18.00 óráig tartanak nyitva. Az első részeredményeket vasárnap estére, a végeredményt pedig hétfőre ígérték.

Abbász a befutó

A közvélemény-kutatások alapján a mérsékeltnek számító Mahmúd Abbász volt kormányfőnek, a Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) elnökének nagyarányú győzelme várható, aki választási kampányában Arafatnak a független palesztin állam érdekében vívott harca folytatását ígérte, de nem erőszakos eszközökkel.

A Jasszer Arafatot terroristának minősítő Izrael szerint Abbász alkalmas az együttműködésre, az Egyesült Államok vezette nemzetközi közvetítők pedig a volt palesztin kormányfőt lehetséges béketeremtőként tartják számon.

Az előrejelzések szerint a 69 éves Mahmúd Abbász a szavazatok 52-65 százalékára számíthat, azaz több mint kétszer akkora a várható támogatása, mint fő vetélytársának, Musztafa Bargúti független jelöltnek, emberi jogi aktivistának.

Elemzők szerint Abbásznak az Izraellel való tárgyalásokhoz való népi felhatalmazáshoz valószínűleg legalább a szavazatok hatvan százalékát kellene megszereznie nagy részvételi arány mellett, ami azonban bizonytalan, miután az iszlám szélsőségesek kilátásba helyezték a választok bojkottját.

A többi öt jelölt, akik között megtalálható a marxista Demokratikus Front Palesztina Felszabadításáért egyik alapító tagja, aki egyben a PFSZ végrehajtó bizottságának tagja is és egy tanár, akit az Egyesült Államokban a Hamász szélsőséges palesztin szervezet pénzelése gyanújával tartanak házi őrizetben, összesen néhány százaléknyi szavazatra számíthat.

Húszezer megfigyelő

A választások tisztaságára a húszezer hazai megfigyelő mellett mintegy nyolcszáz külföldi - közöttük Jimmy Carter volt amerikai elnök és Michel Rocard volt francia kormányfő - felügyel. Magyarország hat megfigyelőt küldött az Európai Unió keretében, rajtuk kívül két országgyűlési képviselő - Hárs Gábor (MSZP) és Csapody Miklós (MDF) vesz részt a megfigyelésben.

A megfigyelők feladata nem csak annak ellenőrzése, hogy a választás szabad és tisztességes-e, hanem azé is, hogy Izrael eleget tette-e annak az ígéretének, hogy enyhíti a katonai nyomást a palesztin területeken annak érdekében, hogy valamennyi szavazásra jogosult élhessen választójogával.

A palesztinok először 1996. január 20-án választottak elnököt Jasszer Arafat személyében.