Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Élőben pettingel népével Putyin

2007.10.18. 12:57
Csütörtökön Vlagyimir Putyin élő tévéműsorban válaszol a nézők kérdéseire. A műsornak külön aktualitást ad, hogy az orosz államfő október elején felvetette: második elnöki mandátumának lejárta után miniszterelnökként maradna a hatalom közelében.

Vlagyimir Putyin orosz elnök élő tévéműsorban válaszol az ország bármely pontjáról érkező kérdésekre, írja a BBC. A Kreml közleménye szerint eddig több mint egymillió kérdést javasoltak telefonon, az interneten vagy pedig sms formájában. A legtöbben az ország gazdasági helyzetére és a környezetvédelmi lépésekre kíváncsiak.

Oroszország helyes úton jár

Egy novoszibirszki lakos ugyanakkor azt kérdezte, hogy mit szól Madeleine Albright volt amerikai külügyminiszter egyik mondatához, amely szerint "igazságtalanul tartoznak Szibéria természeti kincsei csak Oroszországhoz."

"Ez a fajta politikai erotika, amely egyeseknek örömet szerez, aligha jár kedvező eredménnyel. Az ilyen kijelentések is bizonyítják, hogy helyes úton jár Oroszország, amikor növeli védelmi képességét. Oroszországnak elegendő eszköze és ereje van ahhoz, hogy megvédje saját érdekeit otthon és más régiókban" - figyelmeztetett válaszában Putyin.

A fegyveres erők minden ágát fejlesztik

Oroszország jövőre még egy atomtengeralattjáró építésébe kezd - jelentette ki az orosz elnök. Televíziós fórumán arról is beszélt, hogy 2012-2015 között Oroszország ötödik generációs harci gépeket rendszeresít, továbbá hangoztatta, hogy nemcsak a nukleáris atomerő fejlesztésének szentelnek figyelmet, hanem a fegyverkezési program keretében 2015-ig a fegyveres erők minden ágát fejlesztik.

Az orosz elnök kiemelte: Oroszország, ha érdekeit figyelmen kívül hagyják, konkrét válaszlépéseket tesz az amerikai rakétavédelmi rendszer elemeinek európai telepítésére. "Ezeket a lépéseket már előkészítették. Hogy mit hova telepítsenek, ez az orosz vezérkar szakértőinek a feladata" - mondta. Putyin hozzáfűzte: e kérdésben folynak egyeztetések, s a legutóbbi tárgyalások azt mutatják, hogy Washington elgondolkodott az orosz javaslatokon.

Miniszterelnökként folytathatja

Az orosz államfő hatalomra kerülése óta már hatodik alkalommal vesz részt hasonló műsorban, de a mostani kérdezős show érdekessége, hogy néhány hete komolyan elkezdődött a spekuláció Putyin jövőjéről, akinek 2008 márciusában jár le második elnöki ciklusa. Az orosz alkotmány értelmében három egymást követő alkalommal senki sem indulhat elnöknek, de az ötvenöt éves Putyin október elején belengette, hogy esetleg miniszterelnökként folytatná.

Azt is hozzátette, hogy elfogadta a Kreml-barát Egyesült Oroszország felkérését, és a párt listavezetőjeként indul a decemberi parlamenti választásokon. Ezzel a lépéssel a parlamenti helye már mindenképpen borítékolható. A BBC szerint egyre nyilvánvalóbb jelek érkeznek, hogy Putyin nem akar kivonulni a hatalomból.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!