Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Nincs magyar áldozata az indiai földrengésnek

2001.01.30. 11:52
Megkerült az a négy magyar, aki a földrengés idején a térségben tartózkodott, így feltehetően nincs magyar áldozata az indiai katasztrófának. A térségbe megérkezett egy tízfős orvoscsoport, a miskolci mentősök pedig három halottat találtak meg hétfőn. A Belügyminisztérium Katasztrófaelhárítási Mentőosztaga pedig két túlélőt talált a romok alatt. Ellentmondó adatok érkeznek az áldozatok számáról: az indiai védelmi miniszter szerint 100 ezren is meghaltak a pénteki földrengésben
A Belügyminisztérium Katasztrófaelhárítási Mentőosztagának sikerült kiszabadítania egy asszonyt is a romok alól az indiai Budzsban. Néhány órával korábban a mentőosztag már kiszabadított egy 50-60 év körüli férfit.A Belügyminisztérium Katasztrófaelhárítási Mentőosztaga a török mentők segítségével kedden a romok alól kiszabadított egy 50-60 év körüli férfit.

Ezután a magyar csapat egészségügyi részlege azonnal elsősegélyben részesítette, ellátta élelemmel és megszervezte a kórházba szállítását. Erről Pavelcze László, a mentőosztag vezetője műholdas telefonon számolt be kedd kora délután a Magyar Távirati Irodának.

Az indiai magyar követség munkatársa, Varga-Haszonits Zoltán tájékoztatása szerint a földrengés idején tíz magyar állampolgár tartózkodott a térségben, közülük négyről hosszú ideig nem volt hír. A négy magyar már jelentkezett a követségen és elutaztak a térségből, így a földrengésnek feltételezhetően nincs magyar áldozata.

A követség munkatársa az Indexnek elmondta, hogy megérkezett a térségbe az Egészségügyi Minisztérium által felállított tízfős orvoscsapat (négy orvos, egy mentős tiszt és négy ápoló), és meg is kezdték munkájukat Ahmedabadban.

A mikolci csoport nem talált túlélőket

Kedden is folytatták tegnap elkezdett munkájukat a miskolci Speciális Felderítő és Mentőcsoport Alapítvány tagjai – tájékoztatta az Indexet a csoport Magyarországon maradt tagja, Csibi Károly. A mentősök egy francia csoporttal együtt Bui városában dolgoznak, de túlélőt nem találtak. Hétfői munkájuk során három halottatra bukkantak, azokat a helyi szokás szerint máglyákon elégették. A miskolciak addig maradnak, amíg szükség lesz rájuk, ám a svájci és német mentőcsapat már hazaindult, négy nappal a katasztrófa után kevés az esélye, hogy találnak még túlélőt. Az Indiában dolgozók miskolci mentősök szerint már nem mentősökre, hanem segélyekre – élelmiszerekre, vízre, orvosságra – van szükség – mondta az Indexnek Csibi Károly.

Nem lehet felmérni az áldozatok számát

A katasztrófa sújtotta vidéket meglátogató indiai védelmi miniszter, George Fernandes azt nyilatkozta a BBC-nek, hogy 100 ezren haltak meg a földrengés következtében. A hatóságok szerint azonban 20 ezerre teszik az áldozatok számát. Varga-Haszonits Zoltán elmondása szerint az indiai napilapok 50 ezer halottról beszélnek. Mindeddig 6200 holttestet sikerült kiemelni a romok alól. Hétfőn legkevesebb négy embert sikerült élve kimenteni a romok alól: közöttük volt egy nyolc hónapos kisfiú és egy hét hónapos kislány.

Indulnak a lengyel mentősök

Az MTI tájékoztatása szerint mentési és kutatási munkálatokra kiképzett különleges hétfős mentőbrigád indult kedden reggel Gdanskból Varsóba. A csoport a 11 főnyi Nowy Sacz-i tűzoltó egységgel kiegészülve még a nap folyamán továbbutazik Indiába, a földrengés áldozatainak felkutatására, a túlélők megsegítésére.

A Caritas Polska katolikus segélyszervezet 100 ezer dollárt adományozott intervenciós alapjából az indiai földrengés károsultjainak. Ezen kívül bankszámlát is nyitott, melyre folyamatosan érkeznek a befizetések.