Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Zelma, Rajmund
-7 °C
1 °C

Érkeznek a nemzetközi segélyek Indiába

2001.01.31. 12:39
Öt nappal a tragikus indiai földrengés után a nemzetközi segélyszervezetek is megjelentek a térségben, repülőgépeken szállítják a segélyeket a helyszínre. A miskolci mentők befejezték a munkájukat, és hazautaztak. A magyar orvoscsapat szerdán munkához látott Bhuj városa közelében.
Már nem folynak találgatások az áldozatok számáról a földrengés sújtotta Indiában. A helyi hatóságok korábban közel 20 ezerre tették az áldozatok számát, a térségbe látogató védelmi miniszter 100 ezer áldozatról beszélt. Több mint 6 ezer embert emeltek ki a romok alól, és indiai szokás szerint máglyán égették el a testeket.

A nemzetközi segélyszervezetek összehangolták a tevékenységüket, kidolgoztak egy négyhónapos tervet, melynek keretén belül közel 300 ezer hontalan embernek napi ellátását biztosítanak. A segélyszervezetek repülőgépeken szállítják a térségbe a segélyeket, mivel az utak szinte használhatatlanok.

A magyar orvosok már dolgoznak, a miskolciak csütörtökön érnek haza

A magyar orvoscsapat megkezdte munkáját a Bhuj városa mellett található Bacsau településen – tájékoztatta az Indexet Varga-Haszonits Zoltán, Magyarország indiai nagykövetségének vezetője. A hatóságok és a nemzetközi szervezetek Bacsauban elkezdték egy nagyobb tábori kórházat felállítását, a magyar orvosok is bekapcsolódtak a munkába. Orvosaink szerdán több sebesültet is elláttak – mondta az Indexnek Varga-Haszonits.

A miskolci mentősök elhagyták Indiát, mivel már kedden nem kutattat túlélők után, hanem sebesülteket láttak el – nyilatkozta az Indexnek Csibi Károly, a miskolci Speciális Felderítő és Mentőcsoport Alapítvány itthon maradt tagja. A mentősök csütörtökön este tíz órakor a Ferihegy repülőtérre érkeznek meg, és azonnal továbbutaznak Miskolcra.

Az utolsó túlélő

Bár a mentősöknek nem akad már túl sok munkája, 118 órával a földrengés után egy 55 éves asszonyt emeltek ki a romok alól. A nő kritikus állapotban került a kórházba, az orvosok a nő mindkét lábát és egy kezét amputálták.  • Vennék
  • Hírek