Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Sarkozy papája hajléktalanként kezdte

2008.05.07. 13:13
Az öreg Sarkozy egy magyar katonaorvosnak köszönhette, hogy megúszta az idegenlégiót, és első párizsi estéjét a Diadalív alatt töltötte. Nicolas hétévesen tényleg elnök akart lenni. Andrée Sarkozy, a francia köztársasági elnök édesanyja az Omega TV nevű on-line csatornának először árult el részleteket a családról.

"Azért mégiscsak vicces, hogy egy politikai menekült fiából köztársasági elnök lett" - mondta Andrée Sarkozy, az egy éve francia elnökké választott Nicolas Sarkozy édesanyja, az Omega TV nevű internetes csatornának adott interjújában. A 80 éves asszony először beszélt részletesen családjáról.

Elmondta, hogy a francia köztársasági elnök édesapja, Sárközy Pál azért hagyta el 18 évesen Magyarországot, mert "Szibériába küldték katonai szolgálatra". Salzburgban találkozott egy franciával, aki azt ígérte, ha aláírja az elétett papírt, akkor eljuthat Párizsba. Sárközy Pál így szerződött le akaratán és tudtán kívül az idegenlégióba.

A kötelező orvosi vizsgálatot egy magyar orvos végezte el rajta, aki azt mondta neki, hogy "Sarközy, óriási hülyeséget csináltál". Az orvos azonnal alkalmatlannak nyilvánította honfitársát és pénzt adott neki, hogy Marseille-ből Párizsba juthasson. 1948 decemberében a francia fővárosban Sárközy Pál az első éjszakáját a Diadalív alatt, egy metrónyíláson melegedve az utcán töltötte. Később magyar menekültnek köszönhetően talált munkát és szállást, majd két évvel később elvette a francia joghallgató Andrée-t.

Andrée Sarkozy azt is elmesélte, hogy honnan származik az az anekdota, miszerint fia mindig is köztársaság elnöknek készült. Egy dél-franciaországi gyerekkori nyaraláskor a 7 éves Nicolas haját kedvesen megborzolta a vendéglátó családfő, amire fiú azt mondta: "Ki engedte meg magának, hogy a fejemhez érjen? Nem tudja, hogy köztársasági elnöknek készülök?"

Andrée Sarkozy szerint az igaz, hogy a három testvér közül Nicolas szenvedett leginkább szülei válása miatt, de az nem, hogy azt annyira dramatikusan élte volna meg, hiszen annak ellenére, hogy édesapja nem volt jelen, mindig tudtak egymásról és a mai napig jó a viszony a családon belül. Sárközy Pál még kétszer nősült és a harmadik házasságából további két gyermeke született.

Az újságíró kérdésére Andrée Sarkozy tagadta, hogy fiai azért lettek sikeresek, mert különösebben szigorú lett volna velük. Három dolgot kért tőlük: tanuljanak, sportoljanak és ne hazudjanak neki. Mindhárom fiával nagyon jól megértették egymást, de a legközelebb Nicolas állt hozzá, akit kamaszkorától csak a politika érdekelt. Míg testvérei korabeli barátaikkal játszottak, ő már 14-15 évesen inkább anyja orvos és ügyvéd barátaival beszélgetett a világ dolgairól. Az államfő édesanyja szerint fia valójában olvasmányélményein keresztül lett politikus. De Gaulle tábornoktól már gyerekkorában mindent elolvasott.

Az államfő édesanyja Nicolas Sarkozy mindhárom feleségről elismeréssel beszélt. "Carla imádnivaló, mindenki szereti a családban. Különleges lány: nagyon szép, nagyon okos, nagyon vicces és nagyon kedves. Kell ennél több ahhoz, hogy valaki jó feleség legyen?! És nagyon jó nevelést kapott. Láthatták Angliában, milyen természetesen viselkedett. Tökéletes" - mondta Carla Bruniról, a modellből lett elnöknéről.

Andrée Sarkozy igazán közel Marie-hoz, Nicolas Sarkozy első feleségéhez érezte magát. Nicolas és Cécilia válása nem lepte meg, mert a "dolog már egy ideje érett". "Számomra rejtélyes nő volt, nem nagyon értettem a viselkedését annak ellenére, hogy nagyon korrekt viszonyban voltunk" - mondta a volt anyós. Az asszonyt az sem lepte meg, hogy Nicolas Sarkozy "lebarmozta" a Mezőgazdasági Szakkiállításon azt a bámészkodót, aki elutasította kézfogását. "Ez azért van, mert nagyon őszinte és nagyon természetes. Lehet, hogy sajnálatos, hogy a köztársasági elnök durva szavakat használ, de nekem az egész nem tűnik olyan tragikusnak" - vélekedett.