Szilárda
-4 °C
2 °C

Elítélik a vadnyugati akciót a nemzetközi szakértők

2004.09.03. 17:00
Elhibázottnak tartják a beszlani túszmentőakciót a nemzetközi szakértők. A "vadnyugati stílusú lövöldözés" nem kedvez az orosz kommandósok megítélésének. A szakértők szerint körültekintőbben kellett volna eljárni a gyerekekre tekintettel. Egy brit szakértő szerint azonban a "kemény fickó" Putyin helyesen döntött.
Egyértelműen kaotikusnak tartják a beszlani túszmentő akciót a nemzetközi szakértők. "Mindenkinek számítania kellett arra, hogy ha támadás indul a terroristák ellen, akkor gyerekek is áldozatul esnek. Ha ez az akció tervezett támadás volt, nagyon kedvezőtlen nemzetközi visszhangja lesz a dolognak" - vélekedett Gromoslaw Czempinski nyugalmazott tábornok, a lengyel elitkommandó, a Grom alapítója.

Vadnyugat és tervezetlenség

"Vadnyugati lövöldözéssé fajult a dolog, ez nem volt összehangolt katonai művelet" - vélekedett Wilf Owen, brit biztonság- és védelempolitikai szakértő is.

Czempinski szerint a legnagyobb kérdés most az, hogy tervezett támadást hajtottak-e végre a különleges alakulatok, vagy az iskolában történtekre reagáltak.

Óvatosabbnak kellett volna lenni

"Amikor gyerekek tömege kerül túszejtők karmai közé, ésszerűtlen kommandóakciót indítani, hacsak nem áll rendelkezésre olyan értesülés, amely szerint a terroristák meg akarják kezdeni túszaik kivégzését. Lehetséges, hogy az orosz hatóságok kommandósokat küldtek be az iskola területére abban az autóban, amelyet hivatalos bejelentés szerint a holttestek kiszállítása végett küldtek oda" - vélte Ászáf Hefec, a Jamam izraeli elitkommandó alapítója.

Putyin "kemény fickó"

Tim Ripley brit védelmi és antiterrorista szakértő, a lancasteri egyetem munkatársa szerint "igazán nem lenne nagy meglepetés, ha kiderülne, hogy tervezett rohamot intéztek a túszejtők ellen", hiszen "Vlagyimir Putyin orosz elnök kemény legény hírében áll". Véleménye szerint semmiféle jel sem utal arra, hogy a terrorakciók változást idéznének elő az orosz politikában és katonai stratégiában, legfeljebb az orosz rajtaütések válnak miattuk gyakoribbá. A brit elemző szerint Moszkvának nem kell tartania kedvezőtlen nemzetközi reakciótól.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!