Valér
2 °C
8 °C

Kitiltották a gyászolókat a katasztrófa sújtotta területekről

2005.01.03. 12:23
Akadályozzák az áldozatok azonosítását az eltűnt rokonaikért aggódó külföldiek, vélik a thai hatóságok. A kormány rendeletben tiltotta ki a külföldieket a katasztrófa sújtotta területekről, hogy ezzel is csökkentsék a káoszt és a katasztrófát követő járványok veszélyét.

Kitiltották a szeretteiket kereső külföldieket a cunami sújtotta területekről a thai hatóságok. Az intézkedésre indoklásuk szerint azért volt szükség, hogy az áldozatok azonosítására érkező több száz külföldi halottkém zavartalanul végezhesse munkáját.

Járványveszély, káosz

#alt#
Tekintse meg képeinket!
"A barátoknak és a hozzátartozóknak tartózkodniuk kell a halottasházak, templomok, kórházak látogatásától. Nagyon is hálásak vagyunk a segíteni akarásukért, de szervezetten kell cselekednünk, és nem akarjuk, hogy veszélyeknek tegyék ki magukat", kommentálta a kormányzati intézkedést Tuaytup Dwibyunsin, az Andaman szigetek rendőrségének szóvivője.

A thai hatóságok eddig 5 046 áldozat, köztük 2 459 külföldi holttestét szabadították ki a luxushotelek és bungalók romjai közül. Még mintegy négyezer embert tartanak nyilván eltűntként, köztük 1 600, nagyrészt skandináv külföldit.
Az áldozatok számáról bővebben összefoglalónkban olvashat>>

Tuaytup ugyan tiszteletben tartaná a hozzátartozók gyászát, a szigorú korlátozásokat azonban a bizonyítékok és az azonosítás során használható DNS-minták védelmében szükségesnek tartja. Az intézkedésekkel a járványveszélyt is csökkenteni akarják a területen.

Szervezett segítség

A helyszínre érkezőket ezért arra kérik, regisztrálják magukat a hatóságoknál. A segíteni akarók így szervezetten vehetnek részt a kutatásban, mely hétfőn a legsúlyosabban károsodott területekre koncentrált. A kutatáshoz a háromezer polgárát kereső svéd kormány felkérésére csatlakozott a japán haditengerészet is.

A hatóságok szerint az áldozatok utáni kutatás január 7-re véget érhet. "Phuketet és Krabit már átkutattuk, hétfőn végzünk Phi Phi-vel, és akkor már csak Phang Nga marad hátra", nyilatkozta a Reutersnek Bhokin Bhalakula belügyminiszter. Ezután kezdődhetnek meg a helyreállítási munkák, ezek hosszáról a miniszter nem közölt becsléseket.