Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Titkos akcióba kezdett Gibraltárért Spanyolország

2004.05.19. 13:50
Azonnali intézkedést követelt Spanyolországtól a brit külügyminisztérium. A madridi vezetés titkos határozattal tiltotta ki a Gibraltárt is megjárt hajókat a spanyol kikötőkből.
Kitiltotta kikötőiből a Gibraltárt is megjárt hajókat Spanyolország. Joe Holliday gibraltári kereskedelmi miniszter szerint a rendelkezés célja, hogy tönkretegye a helyi turizmust. Mint mondta, a félsziget visszaszerzésére törekvő Spanyolország mindig az aktuálisan jól teljesítő gibraltári gazdasági ágazatot próbálja ellehetetleníteni.

A spanyol lépés ellen tiltakozott a harminckét legnagyobb tengeri idegenforgalmi céget tömörítő londoni szervezet is. A Passenger Shipping Association szerint a lépés a teljes földközi-tengeri idegenforgalmat veszélybe sodorhatja.

Jogi útra terelnék

A brit fennhatóság alá tartozó félsziget régóta vita tárgya Spanyolország és Nagy-Britannia között. Spanyolország még az örökösödési háborút lezáró 1713-as utrechti szerződésben mondott le a félszigetről, elvileg örökre.

Az egyoldalú, három hete titokban bevezetett lépés miatt London hivatalosan is tiltakozott. A brit külügyminisztérium jogi útra tereli a kérdést, ha Madrid nem oldja fel "azonnal" a szankciót.

Harcias szomszéd

Jack Straw brit és Miguel Moratinos spanyol külügyminiszter csütörtökön találkozik egymással. A gibraltári kikötői hatóság a Timesnak nyilatkozó igazgatója szerint nem elképzelhetetlen, hogy a spanyolok a régebb óta tervezett találkozóra időzítették a lépést. Véleménye szerint így annak "gesztusértékű" visszavonása fejében kedvezményeket követelhetnek Nagy-Britanniától.

Gibraltár lakossága nagy arányban utasítja el a visszacsatolási törekvéseket. Spanyolországnak több más országgal is területi vitája van, Száznál is több éve de jure megszállás alatt tart egy portugál várost, 2002-ben pedig kisebb ütközeteket vívott Marokkóval egy tengeri szikláért.