Jenő
-3 °C
6 °C

Megbombázta a kurd gerillákat a török légierő

2007.10.24. 16:56
Légi támadást intézett a kurd gerillák állásai ellen a török légierő. A hadsereg titkolózik, nem árulják el, hogy támadtak-e iraki célpontokat. Pedig a héten már volt erre példa, kedden tüzérséggel lőttek iraki területeket. Bagdadban még bíznak a háború elkerülésében, csütörtökön iraki delegáció utazik tárgyalni Ankarába.

Helikopterekkel és vadászbombázókkal támadta a Kurd Munkáspárt (PKK) fegyvereseinek állásait a török-iraki határ térségében a török légierő. A török hadsereg illetékesei ennél konkrétabban nem voltak hajlandóak meghatározni támadásuk célpontjait, így azt sem tudni, hogy iraki területen is csapást mértek-e, jelentette az AP.

Az észak-iraki Kurdisztán elleni nagyobb hadműveletre készülő török haderő kedden tüzérséggel lőtte a kurdok iraki állásait, az elmúlt évtizedben pedig nem egy akciót hajtott végre a gerillák ellen iraki területeken.

A PKK szóvivője, Abdul-Rahman al-Chadarchi szerint a törökországi Besta közelében érte helikopteres támadás állásaikat kedden és szerdán is. Al-Chadarchi szerint a támadásoknak nem volt kurd áldozata, török áldozatokról pedig nem tud.

Szerdán amúgy tovább folytatódott a török hadműveletek verbális előkészítése. A háborúpárti közvélemény egyre nagyobb nyomásának megfelelően Recep Tayyip Erdogan nem hajlandó békülékeny nyilatkozatokra, a katonai csapás szerinte "bármelyik pillanatban" megkezdődhet.

Irak még bízik a diplomáciai rendezésben, csütörtökön magasrangú kormánydelegáció utazik Ankarába tárgyalásra. A kedden Bagdadban tárgyaló külügyminiszter szerdai nyilatkozata szerint kormánya azt várja az irakiaktól, hogy "konkrét javaslatokkal érkezzenek, különben nincs értelme eljönniük".

Törökország a PKK gerilláinak iraki bázisai miatt fenyegetnek háborúval. Észak-Irak az autonóm Kurdisztán területe, akik eddig névlegesen is vonakodva léptek fel a PKK ellen. Kedden Núri al-Maliki miniszterelnök elrendelte a PKK irodáinak a bezárását, de a törökök ennél konkrétabb, határozottabb lépéseket, a gerillák bázisainak felszámolását és a határ lezárását várják.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?