Sámuel, Hajna
21 °C
32 °C

Megbombázta a kurd gerillákat a török légierő

2007.10.24. 16:56
Légi támadást intézett a kurd gerillák állásai ellen a török légierő. A hadsereg titkolózik, nem árulják el, hogy támadtak-e iraki célpontokat. Pedig a héten már volt erre példa, kedden tüzérséggel lőttek iraki területeket. Bagdadban még bíznak a háború elkerülésében, csütörtökön iraki delegáció utazik tárgyalni Ankarába.

Helikopterekkel és vadászbombázókkal támadta a Kurd Munkáspárt (PKK) fegyvereseinek állásait a török-iraki határ térségében a török légierő. A török hadsereg illetékesei ennél konkrétabban nem voltak hajlandóak meghatározni támadásuk célpontjait, így azt sem tudni, hogy iraki területen is csapást mértek-e, jelentette az AP.

Az észak-iraki Kurdisztán elleni nagyobb hadműveletre készülő török haderő kedden tüzérséggel lőtte a kurdok iraki állásait, az elmúlt évtizedben pedig nem egy akciót hajtott végre a gerillák ellen iraki területeken.

A PKK szóvivője, Abdul-Rahman al-Chadarchi szerint a törökországi Besta közelében érte helikopteres támadás állásaikat kedden és szerdán is. Al-Chadarchi szerint a támadásoknak nem volt kurd áldozata, török áldozatokról pedig nem tud.

Szerdán amúgy tovább folytatódott a török hadműveletek verbális előkészítése. A háborúpárti közvélemény egyre nagyobb nyomásának megfelelően Recep Tayyip Erdogan nem hajlandó békülékeny nyilatkozatokra, a katonai csapás szerinte "bármelyik pillanatban" megkezdődhet.

Irak még bízik a diplomáciai rendezésben, csütörtökön magasrangú kormánydelegáció utazik Ankarába tárgyalásra. A kedden Bagdadban tárgyaló külügyminiszter szerdai nyilatkozata szerint kormánya azt várja az irakiaktól, hogy "konkrét javaslatokkal érkezzenek, különben nincs értelme eljönniük".

Törökország a PKK gerilláinak iraki bázisai miatt fenyegetnek háborúval. Észak-Irak az autonóm Kurdisztán területe, akik eddig névlegesen is vonakodva léptek fel a PKK ellen. Kedden Núri al-Maliki miniszterelnök elrendelte a PKK irodáinak a bezárását, de a törökök ennél konkrétabb, határozottabb lépéseket, a gerillák bázisainak felszámolását és a határ lezárását várják.