Sára, Márió
2 °C
6 °C

30 év börtönt kaphat a korrupt ENSZ-tisztviselő

2007.06.08. 18:23
Kezdetben csak laptopokat, repülőjegyeket, a végén készpénzt és manhattani luxusapartmanokat kapott vesztegető cégektől az ENSZ beszerzési ügyekért felelős vezetője. Szandzsaja Bahel százmillió dollár értékű szerződést játszott át megvesztegetőinek, akár harminc év börtönt is kaphat.

ASzázmillió dollár értékű szerződéseket játszott ki olyan cégeknek az ENSZ egyik vezető tisztviselője, amik kenőpénzt és manhattani lakásokat adtak neki. At 57 éves Szandzsaja Bahelt a bíróság bűnösnek találta, akár harminc év börtönre is ítélhetik.

A megvesztegetési ügy nyomán a libériai, kongói és koszovói békefenntartó ENSZ-missziókra is árnyék vetülhet, egy belső vizsgálat során ugyanis kiderült, hogy a szerződést elnyerő cégek az alkalmazottak fizetéséből saját zsebre lefaragtakk.

Az indiai származású hivatalnok - aki őrizetbe vétele után tagadta bűnösségét - korábbi lapjelentés szerint egyebek között az indiai kormány tulajdonában lévő TCIL vállalatnak juttatott ENSZ-megrendeléseket rádiókommunikációs berendezések, számítógépek és laptopok vásárlására.

A pénteki The New York Times értesülése szerint Bahel bűnössége egyértelműen bebizonyosodott. Az érintett vállalatokat tulajdonló család egy tagja, Nishan Kohli a manhattani bíróságon elmondta, hogy megvesztegették a tisztviselőt, aki számtalan belső információt adott ki folyamatban levő pályázatokról.

A beszerzési ügyekért felelős osztályvezetőt eleinte apróbb figyelmességekkel jutalmazták, laptopot, repülőjegyeket kapott, később azonban óriási engedménnyel adtak bérbe neki két manhattani luxusapartmant, amelyeket aztán jóval a piaci ár alatt meg is vehetett.