Öldöklő küzdelem jöhet a második helyért

2012.01.10. 20:58 Módosítva: 2012.01.10. 21:22

Az előző heti első kaukusz után az első klasszikus előválasztást (primary) is letudják kedden New Hamsphire államban a Barack Obama elnök ellen induló republikánus elnökjelöltek versenyében. Az állam előválasztásának toronymagas esélyese az Iowát is megnyerő Mitt Romney, ugyanakkor a második és harmadik helyért már szoros küzdelem várható.

2008-ban a későbbi republikánus elnökjelölt John McCain éppen itt vett lendületet, de a liberálisabbnak tekinthető állam idén inkább csak egy köztes, mégis kulcsfontosságú állomás Iowa és a január 21-én előválasztó, szintén konzervatívabb Dél-Karolina között.

A RealClearPolitics legutóbbi átlaga alapján Mitt Romney 37,5 százalékkal nyerhet, 17,5 százalékkal Ron Paul a második, míg Jon Huntsman 14,5 százalékkal áll a harmadik helyen, de a legutóbbi két felmérésben már sokkal közelebb volt egymáshoz a két jelölt. Az Iowában szorosan második, de elsősorban a konzervatív tábort megszólító Rick Santorum és Newt Gingrich várhatóan nem szól bele a dobogóba, Rick Perry pedig mintha nem is lenne a szavazólapon. Fontos különbség lesz Iowához képest, hogy ezúttal nemcsak a regisztrált republikánusok, hanem a függetlenek is szavazhattak.

 

A szavazás már éjfélkor látványosan megkezdődött, Dixville Notch-ban hagyományosan leadták az első szavazatokat, amelyekből kettőt-kettőt Romney és Huntsman, egyet-egyet pedig Gingrich és Ron Paul kapott.

New Hampshire alapvetően hazai pálya Romneynak, aki a szomszédos Massachusetts állam kormányzója volt, és még nyaralója is van a kedden előválasztó államban, ahol sokat is járt az elmúlt években. „Remélem, nagyobb különbséggel tudok nyerni, mint Iowában. Nem hiszem, hogy kibírnék még egy ahhoz hasonló éjszakát” – viccelődött   Romney a szoros, csak nyolc szavazatos iowai győzelmére utalva. Ugyanakkor a felmérések egyben elvárásokat is támasztanak Romneyval szemben, akinek nem elég csak nyernie New Hampshire-ben, mindenképpen nagyon meggyőző előnnyel kell maga mögé utasítania a többieket.

000 136683684
Fotó: Justin Sullivan

Az iowai kaukusz győzteseként és a New Hampshire-i előválasztás nagy esélyeseként elsősorban Romney ellen indítottak támadásokat a többiek a hétvégén rendezett két elnökjelölti vitán, és azóta is a volt massachusetts-i kormányzót ostorozták. Azonnal lecsaptak arra is, amikor Romney hétfőn az egészségbiztosítókról beszélt. „Szeretem, ha el tudom küldeni azokat az embereket, akik szolgáltatásokat nyújtanak nekem” – mondta. Hozzátette, hogy amennyiben valaki nem azt a szolgáltatást nyújtja, amelyre szüksége van, akkor inkább mást választ.

„Romney kormányzó az emberek kirúgásában látja örömét. Én a munkahelyteremtésben” – mondta rögtön a mondat első felét kiemelve Huntsman, hiába magyarázta Romney kampánycsapata, hogy ellenfelei csak kiragadták a volt massachusetts-i kormányzó szavait a környezetükből. Ellenfelei már korábban is kihasználták azokat a lehetőségeket, amikor Romneyt az átlagamerikaiak problémáira érzéketlen gazdag üzletembernek állíthatták be.

000 136625806
Fotó: Matthew Cavanaugh

A győzelem ennek ellenére nem lehet kérdéses, azonban hatalmas küzdelem várható a második helyen, hiszen a Romney mögött versenyző jelölteknek kulcsfontosságú, hogy milyen eredménnyel tudnak ráfordulni a dél-karolinai előválasztásra. Jon Huntsman volt utah-i kormányzó nagy meglepetést ígért, erre pedig szüksége is lesz, mivel kihagyta az előző héten az iowai kaukuszt, így innen kellene repülőrajtot vennie. A második helyre szintén esélyes Ron Paulnak pedig fontos lenne, hogy új lendületet kapjon, miután megszakadt Iowa előtti emelkedése.

Az Iowa előtt másfél héttel még alig néhány százalékra mért, majd hirtelen felszárnyaló Rick Santorum a kezdő kaukusz államához képest sokkal mérsékeltebb New Hampshire-ben is tíz százalék fölé tornászta magát, de ettől még nem támasztott túl nagy elvárásokat magával szemben. Elsősorban az lehet a célja, hogy továbbra is a konzervatívabb, evangéliumi tábor elsőszámú választása legyen majd Dél-Karolinában.

000 136628815
Fotó: Win Mcnamee

Az elmúlt hetekben a helyét kereső Newt Gingrich-nek már meglepetésre lenne szüksége, hogy ne az ötödik helyre csússzon, míg az Iowa után csaknem visszalépő Rick Perry texasi kormányzó annak is örülhet, ha egy százalék fölött végez, ő is elsősorban Dél-Karolinában reménykedik még.

New Hampshire
New Hampshire

  A végére pedig egy kis kedvcsináló a tippversenyhez, akiraly megjósolta a keddi előválasztás végeredményét. És már szinte mondanunk sem kell, az iowai kaukuszhoz hasonlóan a New Hampshire-i előválasztás eseményeit éjszaka élőben közvetítjük, tartsanak velünk!