Térkép, Galéria, Videó
Kapcsolódó térkép
Ez a poszt a következő Percről percre része:

Obama már megnyerte

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Romney győzelme rövid távon jót tenne a tőzsdének

    Rövid távon jelentős árfolyamnyereségeket eredményezhet az amerikai tőzsdéken Mitt Romney republikánus elnökjelölt esetleges győzelme. Hosszabb távon  azonban ezt a reflexszerű hatást valószínűleg más, összetettebb kockázati tényezők ellensúlyoznák, és a piac a győztes személyétől függetlenül elsősorban valamelyik jelölt egyértelmű, lehetőleg a minimálisnál jelentősebb arányú győzelmének örülne – írta az MTI összefoglalójában.

  • Floridában az előzetes szavazások alatt is hosszúak voltak a sorok, a hangulatra azonban nem lehetett panasz. Diana Iglesias videója a hat óráig tartó sorban állásról.

  • A republikánusok alelnökjelöltje, Paul Ryan is leadta szavazatát, feleségével Wisconsinban szavazott (kép róluk itt). Utána Clevelandbe utazik kampányolni, majd Richmondba, Virginiába. Kedd este tér vissza Bostonba a központi rendezvényre.

  • Korábban megírtuk, hogy az egész Egyesült Államokban tűrhető idő várható a választások napján, csak néhány kósza front és hóesés csaphat le a szavazókra. A másnap azonban már tartogat meglepetéseket: a Sandy hurrikán által sújtott északkeleti Egyesült Államokra most egy ún. Nor'easter csaphat le. Ez egy errefelé, ilyenkor tipikusnak mondható időjárási jelenség, sok esővel, hóval, erős széllel és kemény mínuszokkal.

    Azonban a Fox News megjegyzi, ezrek vannak még fedél nélkül többek között New Jersey-ben és az elárasztott New York-i Staten Islanden is. Ezeken a helyeken még se áram, se fűtés nincs, sőt sok ház maga is összeomlott. Akár 100 kilométer per órás szelet is várnak, és újjabb vihardagály jöhet, kitelepítésekre is számítani kell, így ezekben a régiókban valószínűleg nem a választás végkimenetele lesz a legfontosabb hír szerdán.

  • A latinók demokraták maradtak

    A spanyol ajkú szavazók száma az Egyesült Államok történetében először haladta meg a 12 milliót. Az elmúlt négy évben 26 százalékkal nőtt a választásra regisztráltak száma ebben a demográfiai csoportban. Ezzel a növekedéssel az összes választópolgár 8,7 százaléka már latino szavazó. Barack Obama demokrata elnöknek behozhatatlan előnye van közöttük, republikánus kihívója, Mitt Romney nem tudta fellelkesíteni őket. Teljes cikk

  • cikkünk a témában:

    Finisbe ért a kampány Amerikában

  • A New Jersey hatóságok úgy döntöttek, hogy a Sandy hurrikán által megrongált területeken élők emailben is leadhatják szavazatukat, mint ahogy az a külföldön élő szavazók eddig is megtehették. A sebtében felhúzott rendszerrel azonban több probléma is adódott: az első és legfontosabb, hogy nem működik. Az Essex és Morris megyékben élő szavazók a Twitteren arra panaszkodnak, hogy emaljeiket visszadobja a rendszer, írta a BBC.

    A másik problémára biztonsági szakértők hívták fel a figyelmet: „Az emailes szavazás biztonsági vonatkozásai normális körülmények között is elegendőek ahhoz, hogy bármely számítástechnikai biztonsági szakértőt elborzasszanak" – írta egyikük. Az email ugyanis természeténél fogva nem autentikált, megbízható vagy bizalmas.

  • Kerry Hindman nagyon tud bánni a szószokkal, ahogy az kiderül a Guardian alábbi két videójából, amik egy tányéron mutatják be a két nagy amerikai párt történetét. Az eszközök: mustár, ketchup, barbecue-szósz, sült krumpli, kivágott papírfigurák, egy törlőkendő és egy ügyes kéz. Itt megnézheti Mitt Romney Republikánus Pártjának történetét, itt pedig Barack Obama Demokrata Pártjáét.

  • Az innumberswetrust.tumblr.com infografikáján, amelyet az opensecrets.org és a Federal Election Commission, a szövetségi választási bizottság adataiból állítottak össze, kitűnően látszik, hogy Romneyt elsősorban a nagy bankok támogatták a kampányban, míg Obamát a Kaliforniai Egyetem, a Microsoft, a Google, a Harvard és az állami alkalmazottak.

    final---HUN (1).png
  • Egy Pennsylvaniában szavazó feltöltött egy videót, mely azt mutatja, hogy hiába próbál Obamára szavazni, a gép Romneyt jelöli meg. Állítólag több helyről jeleztek hasonló hibákat.

  • Meghívtak, hogy töltsem az estét Mitt Romneyval – ott leszek, ha nyer, ha veszít, ha döntetlen – írta kedd délután a Twitteren Donald J. Trump, az excentrikus amerikai milliárdos. A republikánus jelölt bulijét Bostonban tartják.

  • Ahogy négy éve, idén is a chicagói McCormick Place ad helyet Barack Obama választás esti eredményfigyelő partijának. Mint emlékezetes, 2008-ban negyedmillióan mentek az utcára, hogy megünnepeljék az Egyesült Államok első afro-amerikai elnökének győzelmét, most viszont a szervezők úgy döntöttek, hogy nem lesz hivatalos utcai rendezvény, a bulit zárt ajtók mögött tartják.

    250 ezer négyzetméteres területével a McCormick Place Észak-Amerika legnagyobb konferenciaközpontja, de az esti buliba csak néhány ezer vendéget várnak, főleg a legelkötelezettebb rajongókat és a kampányban dolgozó önkénteseket. Az eseményeket a CNN a helyszínre telepített óriáskivetítőn közvetíti majd.

    Az ünneplést, már ha Obamát ünneplik majd, és nem Romneyt, megzavarhatja, hogy kedd estére bejelentettek egy felvonulást, amelyen a bevándorlók jogaiért tüntetnek a McCormick Place környékén.

  • New York egyik körzetben a reggel sorban állóknak azt mondták a szavazókör munkatársai, hogy elromlottak a szavazógépek, ha dolgozniuk kell, akkor menjenek és jöjjenek vissza később, meg kell várni a szerelőt. Egy szemtanú szerint sokan elmentek.

  • Barack Obama kampányirodákat keresett fel Chicagóban, hogy megköszönje az önkéntesek munkáját.

  • Szokatlan helyen kérdezett meg embereket az amerikai elnökválasztásról a Daily Beast riportere: a polgárháború dúlta szír városban, Aleppóban. A szír felkelőkről hamar kiderült, izgatottan várják a végeredményt, és Mitt Romney győzelmét. Ennek oka egyszerű, Barack Obama kormánya ódzkodott eddig a Bassar el-Aszad elleni felkelés támogatásától, még a pedzegetett légtérhasználati tilalmat sem próbálták meg rákényszeríteni a rezsimre. A felkelők mellett Törökország is abban reménykedik, hogy a hadseregre nagy hangsúlyt fektető Romney majd beavatkozik Szíriában, és nem kell a törököknek újabb falvaik kilövésétől tartani.

    Az egyik aleppói felkelő egyszerűbben fogalmazott: "Romney vagy Obama? Ne mondd, hogy Obama - ő egy gyáva ember! Obama határozottan rosszabb Romney-nál, Obama megengedi ezt!". Ekkor kimutatott az ablakon, utalva a jól hallható lövések hangjaira. Radwan Ziadah, egy szíriai politikai intézet vezetője hozzátette, a szírek azt látták, hogy Amerika gond nélkül beavatkozott Irakban és Líbiában is, itt viszont nem mer.

  • Galicia Malone már útban volt a kórház felé, hogy megszülje gyerekét, amikor megállt a helyi szavazófülkénél, hogy leadhassa szavazatát – jelenti az NBC. A leendő anyuka 21 éves, így ez az első szavazása.

  • Mitt Romney a bostoni konferenciaközpontban, nem akármilyen külsőségek között tartja választásnapi buliját, amitől a szervezők 12 millió dolláros közvetlen bevételt és 20 millió dolláros közvetett hasznot várnak. A parti helyi idő szerint este fél 7-kor kezdődik, és ötezer vendéget várnak rá, akik akár reggelig is maradhatnak, ha korábban nem születik meg az eredmény.

    A rendezvényen fellép a bostoni Sweet Tooth and the Sugarbabies nevű, feldolgozásokat játszó zenekar, és az eseményeket több hatalmas képernyőn, illetve a központban elhelyezett számtalan monitoron is lehet majd követni. A bár viszont fizetős lesz.

  • Rhode Islanden hosszúak a sorok, ráadásul két körzetben is hibás szavazólapokat kaptak a választók. Ezek a West Kingston általános iskola South Kingstownban és Elks Lodge West Warwickban. Emiatt később lehetett csak megkezdeni a szavazást, sokan itt is elmentek, mielőtt még leadták volna szavazatukat.

  • A szavazást figyelő Voter Suppression jelentése szerint helyi idő szerint reggel tízig 26 ezer panasz érkezett hozzájuk arról, hogy problémák voltak a szavazással.

  • Spike Lee filmrendező 27-szer leírta Twitterén, hogy VOTE (SZAVAZZ), majd a végére odabiggyesztette Obama nevét. Ezen is látszik, hogy az amerikai filmeseket, színészeket, zenészeket és minden más celebet mennyire felcsigázott az amerikai elnökválasztás.

    P. Diddyről, a rapperről megtudhattuk a mikroblogon, hogy kedden szavazott, a Black Eyed Pees énekesnőjéről, Fergie-ről, hogy Obamához húz a szíve, Lady Gaga pedig még a polgároknak is segítséget nyújtott, merre és hogyan menjenek leadni szavazatukat.

    Jennifer Lopez angolul és spanyolul is választásra buzdított: „Ha amerikai vagy, eljött a napja, hogy hallasd a hangod! Találd meg a szavazókörödet, és szavazz ma!" Emellett persze Barack Obamát reklámozta ő is. A topmodell Adrianne Curry kőkemény demokrácikritikát fogalmazott meg, amikor megírta, azért ment el szavazni, hogy négy öregember az elektori testületben helyette megválassza az elnököt. A legjobb twitje azonban ez: „Megkérdezném Romneyt és Obamát, milyen érzés saját magukra szavazni.., de aztán eszembe jutott..., az egoisták imádják ezt a szart."

  • Ohióban 2-300 ezer provizionális szavazat lehet, ha a szoros verseny miatt csak ennyi lesz a különbség a két jelölt között, akkor akár két hetet is csúszhat a végeredmény. Az ideiglenes szavazatokat az államban november 17. után számolják csak össze. Akkor fogadnak be ilyen ideiglenes szavazatokat, ha a szavazó valamilyen oknál fogva nem tudja azonosítani magát, vagy nem szeperel a választási névjegyzékben, esetleg korábban már szavaztak a nevében.

  • Nem friss, október végi az a két grafikon, amelyek a két elnökjelölt támogatottságát mutatják a világ országaiban, most mégis újra felkapták őket. A BBC által közzétett GlobalScan/PIPA-felmérés szerint Pakisztánon kívül minden vizsgált országban többen támogatják Obamát, mint Romneyt.

    A demokrata jelölt támogatottsága Franciaországban, Ausztráliában és Kenyában a legnagyobb, jóval 60 százalékon felüli. Érdekes, hogy Romney szintén Kenyéban a legnépszerűbb, közel 20 százalékkal, míg a második két helyen Lengyelország és Pakisztán áll, de ha ott tartanák a választást, ezeknek az adatoknak az alapján ott is Obama nyerne.

  • Ha totón lehetne fogadni az Obama-Romney-párbaj végeredményére, egyre biztosabb, hogy az X-et kéne bejelölni. Országosan ugyanis változatlanul döntetlen közelében mozognak a közvélemény-kutatók a RealClearPolitics szerint. A Politico/GWU/Battleground triónál 47-47 százalékra teszik a jelöltek támogatottságát, a Rasmussen 49:48-as Romney-előnyt, az IDB/TIPP 50:49-es Obama-fórt mutat.

    A csatatérállamokban a RealClearPolitics legfrissebb felmérései egyelőre hétfőiek. Ohióban nagyjából mindegyik döntetlent, maximum 1 százalékos Obama-előnyt mutat, egyedül a SurveyUSA szerint vezet a jelenlegi elnök 5 százalékkal.

    Floridában két tegnapi felmérés áll rendelkezésre: a Florida Times-Union/InAdv közös kutatása szerint Romney 52:47 arányban, tehát 5 százalékkal vezet. A Gravis Marketing viszont döntetlent mutat.

    Virginiában szintén harcos a helyzet: az NBC/WSJ/Marist közös felmérése 1 százalékos Obama-előnyt mutat, íg a Rasmussen szerint Romney-nak van 2 százalékos egérútja. Iowában az ARG Romney 1 százalékos vezetését jelzi.

    New Hampshire Obama felé billen, a négy legfrissebb felmérésből csak egy mutat döntetlent, a többi Obama 2-4 százalék közötti előnyét jelzi. A demokrata, ám Romney-ék által a végén lerohant Pennsylvania ha gyengén is, de a Gravis szerint tartja Obama-pártiságát 3 százalékkal. Coloradót is billegő államnak mondták, holott a kissé a demokratákhoz húzó PPP szerint Obama vezet 6 százalékkal.

    Mindezekből úgy tűnik első pillantásra, hogy sokadszorra is kijelenthető: a döntés Ohióban, Floridában és Virginiában lesz a legmacerásabb és egyben a legdöntőbb is.

  • Élőben követhető az elnökválasztás a Facebookstories.com-on, ahol térképen jelenítik meg, éppen hol, mennyien szavaznak az Egyesült Államokban. A szolgáltatás nem tökéletes, csak azokat tudja megjeleníteni, akik elárulták a Facebookon, hogy elmennek szavazni, és persze az sem látható, hogy kire adják le szavazatukat. A trendek azonban jól kivehetők, a rendszer ebben a pillanatban másfél millió szavazóról tud, akik legnagyobb számban a keleti és déli államokban járulnak az urnákhoz.

  • Colorado talán az egyetlen állam, ahol nem kell sorban állni egy percet sem ahhoz, hogy szavazzanak. Coloradóban ugyanis nagy hagyománya van az előzetes szavazásnak, a választásra jogosultak háromnegyede így szavazott.

  • Kedd reggel tartott sajtótájékoztatón fejezte ki aggodalmát a New Jersey-i szavazás miatt Barbara Arnwide jogvédő – írja a TPM. Szerinte eleve különös volt, hogy személyazonosító okmányt kértek a választóktól, holott ennek az államban nincs hagyománya, jogszabály sem kötelez rá senkit. A Sandy hurrikán sújtotta térségben sok szavazókör késve nyitott, egyesekbe pedig nem érkeztek meg a szavazólapok. „Tehát csak egy szó van annak az élménynek a leírására, amit New Jersey-ben tapasztaltunk, ez a katasztrófa" – mondta Arnwine. Elektronikusan is visszajuttathatják a hurrikán sújtotta térségben élők a szavazataikat, de az ennek fogadására szolgáló szerverek közül három megyében több is összeomlott.

  • A nyugati parton elmúlt reggel kilenc, lassan ébredezik, és az urnák elé járul Kalifornia, Oregon és Washington. Ezekben az államokban hagyományosan a demokraták az erősebbek, ezért nincs is túl nagy tülekedés a választás miatt, az elnökjelöltek se kampányolnak különösebben. Kaliforniában ez egészen addig megy, hogy a felületes szemlélő azt hihetné, nem is elnökválasztás van, olyan erősen dominálja a kampányt a Proposition 30 nevű népszavazás témája. Ha a Prop 30-ra igent mondanak a kaliforniaiak, az államban az áfa negyed százalékkal megemelkedik a következő négy évre, és az évi 250 ezer dollár felett keresők kapnak egy különadót a nyakukba (ez egyébként nagyjából az átlagkereset ötszöröse, az amerikaiak kb. 2 százalékának ennyi a bevétele; a kampányban korábban nagy vihart kavart, amikor Mitt Romney a középosztályt úgy definiálta, hogy az évi 250 ezer körül keresők).

    Ezt a bevételt, a becslések szerint évi 6 milliárd dollárt az állam kötelezően az oktatásba forgatná vissza. A helyiek - diákok, oktatás környékén dolgozók, szülők - nagyon drukkolnak a pozitív válaszért, ugyanis mint kiderült, az állam költségvetését az igenlő választ feltételezve írták meg, így ha mégis nemmel szavaz Kalifornia, az 6 milliárdos megszorítást jelent majd az oktatásban.

  • Hallgassuk meg az elnökjelöltek összecsapását az Epic Rap Battles of History feldolgozásában. A Youtube-on eddig 28 millióan látták a klipet, az itteni szavazáson Obama vezet.

  • „Magabiztosak vagyunk, megvannak a győzelemhez szükséges szavazataink" – mondta Obama kedd délután egy chicagói kampányirodában összegyűlt munkatársainak, és megköszönte nekik a támogatást.

  • A Puerto Ricó-iak is szavaznak ma. Az elnök ügyében ugyan nem dönthetnek a társult állam lakói, de kormányzót, szavazati joggal nem rendelkező amerikai kongresszusi képviselőt és helyi tisztviselőket választanak. Emellett egy fontos népszavazáson is részt vehetnek, amelynek eredményeként maradhatnak társult állam, függetlenedhetnek Amerikától, vagy az USA 51. államává válhatnak – jelentette a BBC tudósítója.