Az utolsó felmérések szoros versenyt jósoltak, de végül Hillary Clinton nyerte a demokraták kaukuszát Nevadában. A republikánusoknál Donald Trump tíz százalékos előnnyel New Hampshire után az első déli államban is nyerni tudott. Rubio egy hajszállal legyőzte Cruzt a texasi szenátornak jobban fekvő államban, és a floridai szenátor abból is sokat profitálhat, hogy Jeb Bush csalódást keltő eredménye után kiszállt a versengésből. Olvassa vissza az események alakulását!

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Mert Andrással eddig abban bíztunk, hogy esetleg hajnali 3-4 körülre már megleszünk a dél-karolinai eredményekkel, ehhez képest csak most, és csak borzasztó lassan kezdtek el csordogálni az adatok. Hosszú lesz az éjszaka, megyek is csinálni egy kávét. :(

  • Trump 31, Cruz 27, míg Rubio 23 százalékkal végezhet. Nem csak a helyezésekre kell majd figyelni, hanem arra is, milyen különbségek lesznek a jelöltek között.

  • Az egy évvel ezelőtti közvélemény-kutatások egy kicsit tágabb kontextusba teszik Cliton győzelmét és Sanders szűk vereségét.

    Így állt akkoriban a demokrata jelöltjelölt-jelöltek népszerűsége:

    • Hillary Clinton 58%
    • Elizabeth Warren 20%
    • Joe Biden 8%
    • Bernie Sanders 4%
    • Jim Webb 3%

    Warren és Biden végül ténylegesen be se szállt a versenybe, Webb beszállt, sehol nem volt, kiszállt, Clinton pedig 50% környékére esett vissza ma estére, miközben Sanders több mint 40%-nyi támogatást szedett össze pluszban. Persze ez nem változtat azon, hogy a Vermont-i szenátor teljesítménye a győzelemhez így sem volt elég.

  • A körzetek 1 százaléka jelentett eddig, ez alapján éppen így néz ki az állás:

    • Trump 35,7
    • Cruz 21,2
    • Rubio 17,9
    • Bush 15,5
    • Kasich 5,2
    • Carson 4,5 százalék.
  • A Super PAC-jével a legtöbbet Jeb Bush, ehhez képest nem nagyon sikerült kikeverednie a negyedik helyről.

  • Zártak a szavazókörök, a CNN annyit állapított meg egyelőre az exit pollok alapján, hogy Donald Trump, Ted Cruz és Marco Rubio vezet. Sok meglepetés ebben nincsen.

  • A republikánus pártelit egyre idegesebb, hiszen jelen állás szerint a teljesen outsider Donald Trump, illetve a kongresszusi párttársai által szinte egyöntetűen gyűlölt és megvetett Ted Cruz vezetik az elnökjelölti versenyt.

    Trump és Cruz sikerét viszont részben az is magyarázza, hogy mérsékelt, az establishmenthez közel álló jelöltből még mindig túl sok van, így elaprózódnak a szavazatok. Ennek pedig úgy lehetne véget vetni, ha valahogy sikerülne visszalépésre kényszeríteni közülük minél többet. A Politico nem véletlenül ír arról, hogy a republikánusok nagy öregjei elvárnák, hogy a Dél-Karolinában gyengén teljesítő jelöltek (Bush, Kasich, és kisebb mértékben a szintén outsider Carson) szálljanak már végre ki a francba. Nekik azonban jó okuk van rá, hogy ezt ne tegyék meg:

    • Már régóta jósolják Jeb Bush kampányának a végét, de az csak nem akar eljönni. Bush egyrészt a jelöltek közül messze a legtöbb pénzzel rendelkezik, amivel sokáig tudja húzni, másrészt épp a napokban kezdte el megtolni a kampányát testvére, George W. Bush exelnök. Sőt, pár napja Jeb még a szemüvegét is kontaktlencsére cserélte, hogy kevésbé tűnjön egy balféknek, szóval mindent bevet, amit csak tud, nem nagyon akarja feladni.
    • John Kasich Ohio-i kormányzó másodikként végzett New Hampshire-ben, és a Chris Christie és a többi jelentéktelenebb jelölt visszalépésével neki is sikerült valamennyit felszívni a mérsékelt szavazatok közül. Dél-Karolinára abszolút nem koncentrált, sőt már Michiganben kampányol, nem nagyon látni, miért akarna majd most visszalépni.
    • Ben Carson kampányába pedig dől a pénz, ezért semmi oka rá, hogy félreugorjon előle. A vitákon rendre csak zavartan mosolygó, lassan motyogó és ártalmatlan butaságokat beszélő nyugdíjas idegsebészt ugyanis rengetegen megsajnálták, miután Ted Cruz csúnyán megszívatta. Ugyebár még Iowában történt, hogy a Cruz-kampány elkezdte terjeszteni Carsonról, hogy ki fog szállni a versenyből, ezért nem is érdemes rá szavazni - amiről kiderült hamar, hogy hazugság. Bár Carson Iowa után New Hampshire-ben is leszerepelt, de Cruz piszkos trükkje hozott neki annyi médiafigyelmet és szimpátiát, amiből végül több millió dollárnyi adomány lett.
  • Trump hadakozott egy sort a pápával és két elnökkel

    Az elmúlt hét elsősorban megint a felmérésekben vezető Trumpról szólt, miután az ingatlanmágnás a riválisai mellett lényegében Ferenc pápával, George W. Bush volt elnökkel és Barack Obamával, valamint a republikánus vezetéssel is háborúba keveredett.  A legnagyobb kérdés, ezek a mozgalmas hetek hogyan befolyásolják majd az eredményét.

    Trump mögött a felmérésekben nagy harc volt a második helyért. Az iowai győzelme után az ultrakonzervatív, Tea Party-szárny támogatását maga mögött tudó Ted Cruz számolhatott azzal, hogy a neki túlságosan mérsékelt New Hampshire után majd Dél-Karolinában folytatja a menetelését. Azonban hiába az evangéliumi szavazók, nem tudott igazán közelebb kerülni a milliárdoshoz (18,5 százalékon áll az átlagok alapján), ha pedig nem sikerül egy Iowához hasonló fordítást, de legalábbis felzárkózást bemutatnia, akkor könnyen nagy bajba kerülhet.

    Cruz nem véletlenül tart annyira Rubiótól, akinek a csalódást keltő New Hampshire-i szereplés után sikerült visszanyernie az egyensúlyát, nem futott bele egy újabb tévévitás betlibe, ellenben neki van a legtöbb fontos támogatója Dél-Karolinában. A már az iowai harmadik helye után mögé besoroló Tim Scott dél-karolinai szenátor mellett a bengházi követség elleni támadást vizsgáló bizottságot vezető kongresszusi képviselőt, és az állam országosan is egyre ismertebb kormányzóját, az indiai-amerikai Nikki Haley-t is megnyerte magának.

  • Perceken belül zárnak a szavazóhelyiségek. A Dél kapujának is nevezett Dél-Karolina a korábbi kampányokból már a piszkos trükkök államaként is elhíresült, és most is hozott jó néhány adokkapokot a jelöltek között. A győzelemnek itt mindenekelőtt szimbolikus jelentősége is van: 1980 óta mindössze egyszer, éppen a legutóbbi, 2012-es előválasztásnál fordul elő, hogy ne az a jelöltaspiráns legyen végül a republikánusok hivatalos elnökjelöltje is, aki meg tudta nyerni az államot.

    Dél-Karolina
    Dél-Karolina
    Fotó: Wikipedia

    Most viszont azért sem mindegy, ki tud itt jól szerepelni, mert alig tíz nap van már csak hátra a szuperkeddig, amikor 12 államban szavaznak majd egyszerre, ezek többsége pedig pont déli állam. Ez azt is jelenti, hogy Dél-Karolina egyfajta főpróbának is tekinthető, és éppen a legjobbkor adhat lökést egyik, vagy másik jelöltnek.

  • Sanders köszönetet mondott minden támogatónak és aktivistának Nevadában, de már a jövőbe nézett. Mint mondta, mennek tovább Dél-Karolinába, aztán pedig jön tizenegy állammal a szuperkedd. „Szerintem nagyon jó esélyünk van megnyerni a szuperkedden sok államot" – mondta.

    Hozzátette, hogy több mint 3,7 millió egyéni támogatótól kaptak pénzt eddig. Azonban olyan Super PAC-kel néznek szembe, ami a Wall Streettől is kapja a pénzét, ezért továbbra is várják a támogatásokat.

  • Bernie Sanders állítólag ugyanazt a beszédet mondta volna el akkor is, ha győz - tekintve, hogy általában ugyanazokat a szlogeneket ismételgeti minden szónoklatában a jövedelmi egyenlőtlenségekről és a korrupt amerikai rendszerről, ez mondjuk logikus is.

    Azzal kezdte beszédét, hogy kiemelte, öt hete még 25%-os hátrányban volt Nevadában, amit végül mindössze pár százalékosra le tudtak csökkenten. Ezután gratulált Hillary Clintonnak a győzelemért, és elmondta, ellenfele hatékony kampányt folytatott. Aztán megint kiemelte, hogy Iowában és New Hampshire-ben, az első két előválasztó államban is mekkora hátrányban voltak, amit szintén sikerült ledolgozni.

    Majd jött a korrupt amerikai kampányfinanszírozási rendszer felemlegetése, ami Sanders szerint aláássa az ország politikai rendszerét: a milliárdos megadonorok és Super PAC-ek továbbra is gyakorlatilag megvásárolják a választásokat. A közönség itt fújolt, és Sandersnek nem kellett kimondania, hogy a mostani veresége és Hillary Clinton győzelme mögött is ezt kell keresni, rajongói értették a célzást.

  • Clinton többször is kiszólt Sandersnek, például amikor arról beszélt, hogy Amerika nem egy olyan ország, ahol csak egy dolog számít, több kell a nagy bankok elleni fellépésnél. „Az amerikaiaknak joguk van dühösnek lenni, de közben valódi megoldásokra van szükség."

    A fiataloknak is megüzente, hogy tudja, mire van szükségük. „Vigyük végig ezt együtt" – mondta. Ujjongás közepette azzal fejezte be, hogy a szuperkedd államai közül Texasba megy tovább, Bill Clinton pedig Coloradóban kampányol majd. „A harc folytatódik!" – üzente.

  • Győzelmi beszédében Hillary Clinton gratulált Bernie Sandersnek, majd arról kezdett el beszélni, hogy a mindenféle keményen dolgozó kisemberek győzelme a mai nap. Dicsérte saját kampányát, aktivistáit, hogy a neten mennyire erősek, és hogy milyen sokat szedtek össze a 100 dollár alatti kis támogatásokból. Hillary Clinton láthatóan egyre jobban adaptálódik és próbálja magát és saját kampányát is kicsit úgy bemutatni, mint amiben Bernie Sanders erős: a melósokat, kisembereket emlegető retorikában, az online aktivitásban és a kis összegű adományok bekasszírozásában. 

  • Miközben a Sanders-rajongó hippik kisírják magukat, vagy megpróbálnak bepasizással/becsajozással vigasztalódni a külön a Bernie-rajongóknak indított társkereső oldalon, mi már át is váltunk Dél-Karolinára és a republikánusok versenyére.

    Nézzük az esélyeket! A Realclearpolitics közvélemény-kutatási átlaga alapján Trump jelentősen vezetett, de az utóbbi tíz napban egyértelműen elindult lefelé, miközben Marco Rubio lendületesen jön fel. A kutatások átlagai így néztek ki ma reggel:

    • Donald Trump 31,8%
    • Marco Rubio 18,8%
    • Ted Cruz 18,5%
    • Jeb Bush 10,7%
    • John Kasich 9%
    • Ben Carson 6,8%

    Azt is tudni kell, hogy a dél-karolinai Trump-kampány szervezettsége viszonylag gyenge, ami a szintén azt valószínűsíti, hogy a felmérések alatt fog teljesíteni. Jeb Bush számai pedig bármennyire is gyengék, az erős helyi kampánycsapata és az államban elszórt rengeteg pénze azt alulról stabilan megtámasztják. Nate Silverék 76%-os esélyt adnak arra, hogy Trump fog győzni, egy Rubio- vagy Cruz-elsőségre csupán 11%-os esély van a FiveThirtyEight csapata szerint.

    Összességében az lenne a legkevésbé meglepő, ha Trump, Rubio és Cruz egymáshoz igen közel, a 20-25%-os tartományban végeznének.

  • Clinton az utolsó pillanatig kampányolt, körbejárta a kaukuszt tartó kaszinókat is. Ennek különösen nagy szerepe lehetett a győzelmében.

  • Amíg pedig Clinton és Sanders beszédeire várunk, jöttek exit pollok Dél-Karolinából, ahol még egy órán át tart a republikánusok előválasztása:

    • 10-ből 4 választó az utolsó napokban döntött.
    • háromnegyedük támogatja, hogy tiltsák meg a nem amerikai állampolgár muszlimoknak a beutazást az Egyesült Államokba.
    • 10-ből 4-en mondták dühösnek magukat a szövetségi kormány miatt, de többségük úgy érzi, hogy a republikánus politikusok is elárulták őket.
    • viszont megosztottak, hogy a következő elnök tapasztalt politikus legyen, vagy pedig inkább egy kívülálló.
    • szerintük Trump és Cruz folytatta a legtisztességtelenebb kampányt.
  • És gratulált neki a győzelméhez.

  • Az iowai kvázi-döntetlen és a New Hampshire-i fölényes Sanders-diadal után egy 4-5%-os Hillary Clinton-győzelem Nevadában még bőven semmit sem fog eldönteni. A mai eredmények alapján továbbra is úgy tűnik, hosszú menet lesz a demokraták oldalán a küzdelem - ugyanakkor a mai eredmények azt szintén megerősítik, hogy az elhúzódó kampány ellenére a végén továbbra is Hillary Clinton látszik a győztesnek.

    • Ha Sanders most nyert volna, akkor zsinórban két győzelemmel igencsak ráijeszthetett volna Hillary Clintonra és támogatóira. Olyannyira, hogy onnan már könnyen teljesen nyílttá és kiegyenlítetté vált volna a verseny. Ez most elmarad, még akkor is, ha országosan jelentősen záródott az olló a két jelölt támogatottsága között. Nevada üzenete egyszerű: Clinton továbbra is sokkal esélyesebb marad a végső győzelemre.
    • Már csak azért is, mert a demokratáknál ezután Dél-Karolina következik, ahol Clintonnak a rengeteg fekete szavazónak köszönhetően elég komoly az előnye. Az ott biztosnak tűnő fölényes győzelmével végre törleszthet New Hampshire-ért.
    • Viszont a fentiekben semmi meglepő nincs, és Sanders végső esélyeire a dolgok alakulása még egyáltalán nem végzetes. Hiszen Nevadát a szavazás előtti utolsó felmérések alapján a közvélemény-kutatok amúgy is Clintonnak adták - igaz, kisebb, 3% körüli előnnyel -, és Nate Silverék számításai alapján Bernie Sanders Nevada nélkül is bőven megszerezheti még a demokrata jelöltséget, legalábbis elméletben.
    • Nevada tehát nem volt egy olyan állam, amit Sandersnek mindenképpen nyernie kellett volna. Ami meglepő, az inkább az, hogy Clinton tavaly év végi 20%-os vezetése szinte teljesen elolvadt. 
    • Szóval csak ismételni lehet az eddigieket: hosszú lesz még ez a demokrata előválasztás. Bár Sanders egyre jön föl, de Hillary Clinton továbbra is fölényben van, és Dél-Karolina után is ez lesz a helyzet. 
  • Iowában még túl szoros volt az állás, és később is csak egy hajszállal nyert, ezért a beszéd is ehhez igazodott. New Hampshire-ben pedig ugye Sanders nyert elég nagy fölénnyel, úgyhogy egészen Nevadáig kellett várnia egy egyértelmű győzelemre.

  • Hillary Clinton a Twitterén már meg is köszönte mindenkinek, aki elment szavazni.

    Ez a Ti győzelmetek. Köszönöm

    Clinton brooklyni főhadiszállásán is üdvrivalgás volt, mindenki megkönnyebbült egy kicsit.

    Sandersék eredményváróján az MSNBC ment, de miután Clinton győzelmét vetítették előre, inkább átkapcsoltak a CNN-re. De nagy csalódásukra pont akkor, amikor ott is kihirdették Clinton győzelmét.

  • A körzeteknek már a 68,2 százaléka jelentett, de az NBC News, az AP és a Politico is Clinton győzelmét jósolja már. Az állás egyébként

    • Clinton 52,2 százalék
    • Sanders 47,7 százalék.
  • A CNN entrance pollja, vagyis a szavazásra érkezők körében végzett felmérése szerint

    • csak 10-ből 6-an fehérek, miközben Iowában és New Hampshire-ben 10-ből 9 volt az arány. A fehérek körében Sanders, a feketék körében Clinton a népszerűbb
    • minden ötödik szavazó latino, náluk Sanders jobban áll, mint Clinton
    • a Sanders-pártiak vannak háromnegyedes többségben a fiatal, 45 év alatt szavazóknál, míg Clintont választja a 45 évesnél idősebbek nagyjából kétharmada
    • az idősebb szavazók jóval többen vannak, mint a fiatalok
    • a nőknél Clinton, a férfiaknál Sanders a népszerűbb
    • sok az új szavazó, 10-ből több mint 6-an soha nem vettek még részt nevadai kaukuszon
    • csak 10-ből 4-en szeretnének Obamánál liberálisabb elnököt, ők jobbára Sanderst választanák. Nagyjából minden második ember azt szeretné, ha az új elnök Obama politikáját folytatná, ők többnyire Clinton pártolói
    • alig (csak 13 százalék) vannak olyanok, akik az utolsó napokban hoztak döntést.
  • Ha az egyik helyszínen döntetlen alakult ki, akkor Iowában pénzfeldobással döntöttek. Most viszont az amerikai kaszinók őshazájában stílszerűen kártyalapokkal oldották meg a döntetleneket. Itt éppen Clinton ásza ütötte Sanders lapját:

  • Nagyon úgy tűnik, hogy szegény Sanders elbukta Nevadát, viszont vigasztalódhat egy kicsit az Eureka countyban nyújtott kirobbanó teljesítményével. Ebben a megyében is megvannak már a 100%-os eredmények, nem is akármilyenek:

    Bernie Sanders 86,4%-ot,

    Hillary Clinton pedig csak 13,6%-ot szerzett.

  • A körzetek 61 százaléka már jelentett,

    • Clinton 52 százalékkal vezet,
    • Sanders 47,9 százalékkal második.


    Közben már olyan hírek érkeznek, hogy a Fox News az eddigi eredmények és a saját becslései alapján kihirdette a volt first lady győzelmét. A többi nagy csatorna egyelőre még kivár.

  • Miközben Nevadát figyeljük, Twitteren folyamatosan jönnek Trump, Cruz, Rubio és társaik szavazásra buzdító üzenetei, ugyanis már csak két óráig vannak nyitva az ottani szavazóhelyek. A republikánusok versenyében egyébként rekordrészvételre számítanak abban az államban, melynek győztese 1980 óta egy kivétellel - az mondjuk épp négy éve volt - végül mindig elnyerte a párt elnökjelöltségét. 

  • Ugyanis itt él Nevada lakosságának kb. 70%-a, 2 millió ember az összesen 2,9 millióból, itt található az állam fővárosa, Las Vegas is, és logikusan ide koncentrálta mindkét jelölt a kampányát. Márpedig Clark countyban

    Hillary Clinton egyelőre magabiztosan, 9%-os különbséggel vezet.

    A megyek eredmények 37,5%-a alapján ez az állás:

    • Clinton 54,5%
    • Sanders 45,5%
  • Az egyik sarokban Clinton támogatói, a másikban Sandersé:

    Egyelőre féltávhoz érünk mindjárt, ha fél 12-re nem is érkezik be az összes eredmény, de még azelőtt biztos, hogy a republikánusok előválasztása véget érne Dél-Karolinában.

  • Pershing county volt a leggyorsabb, itt már meg is van a 100%-os feldolgozottságú eredmény: a két jelölt között mindössze másfél százalék van.

    • Bernie Sanders nyerte a megyét 49,3%-kal
    • Hillary Clinton kicsit lemaradva 47,8%-ot szerzett.

    Elég gyorsan jönnek a friss adatok máshonnan is, talán végzünk is Nevadával úgy fél tizenkettőre? 

  • A második előválasztó államban, New Hampshire-ben ugyanis az előzetes kutatások szerint annyira elhúztak az ottani legesélyesebb jelöltek, Sanders és Trump, hogy borítékolható volt a győzelmük. Bármennyire is imádom az amerikai politikát, az alvást még jobban, úgyhogy akkor nem is vállaltam be az éjszakázást. Most viszont igen, ugyanis Iowához hasonlóan arra számítok, hogy vagy a demokrata, vagy a republikánus versenyben meglepetés lesz - ami azt jelenti, hogy a tippem szerint vagy Clinton, vagy Trump ki fog kapni.

    Nevadában amúgy az eredmények 43,5%-ának beérkezése után Clinton vezet épp 51,6-48,3 arányban. Mi lesz így a tippemmel?!