Hiába tiltotta meg Mick Jagger, Trump használja a Stones-dalt

2016.05.06. 19:53

A héten a republikánus elnökjelöltséget bebiztosító Donald Trump továbbra is felhasználja a Rolling Stones dalait kampányeseményein, bár a zenekar szerdán közleményben kérte, hogy ne tegye ezt. Trump csütörtök esti rendezvényén is elhangzott a You Can't Always Get What You Want című Stones-szám.

Trump rendszerint egy-egy Stones-világsláger ritmusára vonul fel a kampányrendezvények színpadára, a brit zenekar szerint viszont sosem adtak engedélyt, hogy Trump kampányában a dalaikat játssza.

A New York-i milliárdos az amerikai CNBC tévécsatornának elmondta, hogy joguk van a dalok használatára. „Sok számot használunk fel, megvannak a jogok, mindig megvásárolom őket" – mondta. A CNBC kérdésére azt is elmondta, hogy se neki, se a stábjának nincs semmi gondja az együttessel. „Szeretem Mick Jaggert, szeretem a dalaikat" – mondta.

Nemcsak a Stones tiltotta meg Trumpnak, hogy zenéjével kampányoljon, Adele brit popsztár, Steven Tyler, az Aerosmith énekese és Neil Young is tiltakozott dalaik politikai célú használata ellen. Az ő kérésüket Trump tiszteletben tartja.

Támogatná a Brexitet

Trump szintén pénteken a Fox tévének adott interjúban arról is beszélt, hogy Nagy-Britanniának jobb lenne az Európai Unión kívül, vagyis a brexit mellett foglalt állást a június 23-án esedékes népszavazáson. Ugyanakkor hozzátette, hogy a véleménye nem ajánlás, csak úgy érzi, hogy a briteknek a kilépés mellett kellene dönteniük. Trump az európai menekültválságot rettenetesnek nevezte, amiért az Európai Uniót tette felelőssé.

Barack Obama április végén járt Londonban, és vezércikkben érvelt a brit EU-tagság mellett. Az ellenzők szerint beavatkozik a brit belpolitikába.

Clinton a Bush-donorokra hajthat

Közben a Politico arról írt, hogy a demokrata jelöltségre leginkább esélyes Hillary Clinton támogatói elkezdték hívogatni a Donald Trump támogatásától csütörtökön lényegében elzárkózó Bush-család pénzügyi támogatóit. Arról próbálják meggyőzni őket, hogy Clinton sokkal inkább az ő érdekeiket képviseli.

Az egyik forrás szerint Clinton támogatói már hónapokkal ezelőtt összeírtak egy listát olyan üzletemberekről, akik Jeb Busht, vagy más, már korábban kiesett republikánus jelölteket támogattak, de meg akarták várni, hogy Trump bebiztosítsa a jelöltségét. Clinton szóvivője, Josh Schwerin nem tagadta, hogy voltak ilyen telefonok, csak annyit mondott, hogy hivatalos megkeresések nem történtek.

Az biztos, hogy Clinton kampánycsapata és a demokraták is próbálják kihasználni, hogy a republikánus pártvezetésben sokan továbbra sem nagyon akarnak besorolni Trump mögé.

Annak ellenére, hogy az utolsó még talpon maradt jelöltek, Ted Cruz és John Kasich szerdai visszalépése után a pártvezetésnek megfelelő Republikánus Nemzeti Bizottságot (RNC) vezető Reince Priebus is egységre szólított fel, egyelőre sokan nem akarnak megbékélni Trump jelöltségével.

Csütörtökön derült ki az is, hogy egyetlen még élő republikánus exelnök, sem George H. W. Bush, sem pedig George W. Bush nem támogatja majd a milliárdost, aztán pedig az egyik legfontosabb republikánus, Paul Ryan házelnök beszélt arról, hogy egyelőre nem tudja támogatni Trumpot.

Több republikánus azt sem tartotta kizártnak, hogy inkább átszavaz Clintonra, és nemrég kiderült, hogy az egyik befolyásos republikánus milliárdos már a volt first lady elnökségével szemezgetett. Charles Koch szerint lehetséges, hogy Clinton jobb lenne egy republikánusnál.

Obama odaszólt

Az amerikai elnök sajtóértekezleten "üzent" a republikánusok várható elnökjelöltjének, akit bírált John Kerry külügyminiszter is, egy egyetemi évzáróünnepségen elmondott beszédében. 

Barack Obama a Fehér Házban tartott sajótértekezletet, és szóba  hozta Donald Trumpot. "Ez nem a szórakoztatóipar, elnöknek lenni nem azonos egy valóságshow-ban nyújtott szerepléssel" - mondta az elnök, utalva arra, hogy Donald Trumpnak hosszú időn keresztül saját valóságshowja volt az egyik televíziós csatornán. Obama, miközben nem emelte ki Trump egyetlen vitatott megjegyzését vagy kampányszereplését sem, arra intette az újságírókat és a közvéleményt is, hogy alaposan mérlegeljék Trump állásfoglalásait.