Összefoglaló

Percről percre Obama kiváló találkozóról beszélt, Trump megtisztelve érezte magát

A kedden elnökké választott Donald Trump csütörtökön találkozott Barack Obamával a Fehér Házban
Obama azt mondta, hogy megnyugtatta Trump hozzáállása, a milliárdos pedig azt mondta, megtisztelve érezte magát
Obama azt mondta, hogy segíteni akar a gördülékeny átmenetben
A Fehér Ház után Trump a republikánus kongresszusi vezetőkkel is találkozott, a bevándorlást, az adócsökkentést, az Obamacare-t nevezte prioritásainak
Az Egyesült Államokban elnökválasztást tartottak kedden, amit Donald Trump nyert, Hillary Clinton, volt first lady és külügyminiszter elismerte vereségét. "Ez fájdalmas, és sokáig az lesz" - mondta beszédében
Térkép, Galéria, Videó
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
Elektorok

270 elektor kell a győzelemhez
Szavazati arány
  • Az NBC és a Wall Street Journal megbízásából készült közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek 62 százaléka már kevésbé büszke amerikai, mint a választások előtt, és csak hét százalék mondta azt, hogy a kampány felkorbácsolta benne a patrióta érzelmeket. 

    A kiábrándultság Clinton-szavazóknál elég komoly: 74 százalékuk kevésbé büszke amerikai, a Trump-táborban ez a szám 49 százalék. 

    Az nem újdonság, hogy az emberek egy részére negatív hatással van a kampány, mert ez négy évvel ezelőtt is így volt, ám a különbség látványos. 2012-ben a megkérdezetteknek mindössze a 12 százalékára volt ilyen hatással az elnökválasztás. 

  • A fél amerikai média egy Votecastr nevű adatelemző startupon pörög, ami statisztikai módszerekkel, durva matematikai modellekkel és jelentős vudumágiával felszerelve azt ígéri, egész nap, valós időben tud majd előzetes eredményeket mondani a hét legfontosabb államból. Ilyen még nem nagyon volt, úgyhogy nem tudjuk, mennyire megbízható a jóslat, mindenesetre a csapatban dolgozik a republikánusok és a demokraták egy-egy volt adatelemző guruja is. Mi is figyeljük majd a Votecastr eredményeit, de ha még naprakészebb szeretne lenni, tartsa nyitva egy böngészőtabon ezt az oldalt.

  • Pennsylvania állam 20 elektort ad, ami az ötödik legtöbb. A felmérésekben végig Hillary vezetett, de a végére eléggé elapadt az előnye, a legfrissebb adatok 49,1%-ot jósolnak neki, míg Trumpnak 45,6-ot (a maradék 4% Gary Johnsonnak néz ki).

    Mivel ez az egyik olyan állam, ahol Clinton aránylag közel van, beérhetőnek tűnik Trump szemszögéből, és nagyon sok elektort is ad, óriási győzelem lenne számára, ha az utolsó pillanatban megfordítaná az állást. Republikánusként itt egyébként utoljára az idősebb Bush nyert 1988-ban, és a regisztrált szavazók száma alapján sem kéne félnie a demokratáknak (papíron majdnem egymillióval vannak többen, mint a republikánusok), aztán mégis.

  • Florida 29 elektort ad az 538-ból, ennél nagyobb súllyal csak Kalifornia és Texas rendelkezik, de ott rég lefutott a verseny, Clinton, illetve Trump akkor is nyer, ha bármelyikről élő adásban derül ki, hogy egy kicsi földönkívüli lakik a fejében, mint a Men in Blackben. Floridában viszont elképesztően szoros a verseny, a legutóbbi adatok szerint

    • Trump 48%-ra
    • Hillary 47,9%-ra számíthat

    Tizedszázalékos különbség az semmi, messze hibahatáron belül van. Emlékezetes, hogy 2000-ben Florida döntötte el alig 500 szavazattal az egész választás sorsát: az ifjabb Bush 2 912 790 szavazatot gyűjtött be, a demokrata Al Gore 2 912 253 szavazata ellenében.

    Még egy érdekesség: szokás nyavalyogni azon, hogy Magyarországon a nyugdíjasok döntik el a választást; hát Amerikában messze Floridában él a legtöbb nyugdíjas, nagyon népszerű dolog ide visszavonulni. Az állam lakosságának 19,4 százaléka 65 év feletti, ez közel 4 millió embert jelent.

  • A tét itt 15 elektor, ez a tizedik legtöbb az 50+1 államból (Washington DC külön szavaz 3 elektorért, itt tuti a demokrata győzelem). A közvélemény-kutatások szerint az állás tökéletes döntetlen: 49,7-49,7 százalék. A trend viszont Trump erősödését mutatja, kb. 3%-os hátrányt dolgozott le az utóbbi két hétben, ezért ha hajszállal is, de őt tartják most esélyesebbnek.

    Észak-Karolina egyébként az 1870-es évektől 100 éven át demokrata fellegvár volt, Nixon törte meg a sorozatot, aztán Ronald Reagannal átváltott republikánusra az állam, 7 választást nyertek zsinórban. 2008-ban Obama vette vissza az államot a demokratáknak, de nem tudott duplázni, 2012-ben Romney nyert kb. 2%-os előnnyel.

  • Nevadában mindössze 6 elektor a tét, viszont a közvélemény-kutatások nagyon szoros versenyt jósolnak, és elképzelhető olyan forgatókönyv, amiben ez az állam jelenti majd a mérleg nyelvét (konkrétan, ha Trump viszi Floridát, Észak-Karolinát és New Hampshire-t). Az állás most:

    • 46,9% Clintonnak
    • 46,6% Trumpnak

    Trump október közepe óta kb. 5 százalékos hátrányból jött fel.. Viszont a ténylegesen leadott előszavazatok egyértelműen a demokraták előnyét mutatják. Ez nem jelenti azt, hogy a választás napján Trump ne fordíthatna, de Nevadában 2012-ben 70 százalék előre leadta a szavazatát, ezért itt egyáltalán nem mindegy, ki tud előreszaladni. Nevada pedig akkor is mindent átfordíthat Clinton irányába, ha Trump viszi a most legszorosabbnak kinéző csatákat New Hampshire-rel együtt, de nem tud megcsípni egy újabb, korábban demokraták felé hajló billegő államot.

    Nevada egyébként hajlamos a végső győztesre szavazni, Ronald Reagan óta minden egyes választáson a nyerő fél mellett szavazott az állam.

  • 538.png

    A Fivethirtyeight.com ábrájánál jobban nem lehet leegyszerűsíteni a meccset. Pirossal szerepelnek azok az államok, amelyek Trumpnak állnak (minél halványabb, annál kisebb az előnye), a kék szín ugyanígy Clintoné. Ezek szerint Trump csak úgy tud tud nyerni, ha

    • Behozza Clinton épp csak hajszálnyi előnyét Floridában és Észak-Karolinában is
    • És megfordítja Nevadát (itt 0,2% Clinton előnye most)
    • És 2,4% hátrányból hajrázva megnyeri New Hampshire-t
    • Vagy még nagyobb bravúrral fordít Coloradoban, Pennsylvaniában, vagy Michiganben

    Hillary ezzel szemben biztosan nyer, ha:

    • Megnyeri Floridát
    • Vagy Észak-Karolinát
    • Vagy Nevadát
    • És ha mind a három bukik, még mindig ott van New Hampshire, mint a győzelem záloga
    • (Persze ez mind azt feltételezi, hogy a nagyobb előnyt mutató államait nem veszíti el)
  • Már a keleti parton elég pontos képet kaphatunk az esélyekről, hiszen New Hampshire, Pennsylvania, Florida és Észak-Karolina is az elsők között zár majd. A Washington Post összeszedte, hogy melyik államban mikor zártak a szavazóhelyiségek, és ahhoz képest mennyivel később jelentette be az AP 2012-ben, hogy eldőlt az állás. Észak-Karolinát például csak 2 százalékkal nyerte meg Mitt Romney, de magyar idő szerint valamivel hajnali 5 előtt már odaadták a republikánus jelöltnek az államot. Szóval jó böngészgetést!

  • Nem számít más, csak a tucatnyi billegő állam

    Az Egyesült Államokban a választási rendszer alaposan eltér a magyarországitól. Az országosan leadott szavazatok egyáltalán nem jelentenek garanciát senkinek sem a végső győzelemre, hiszen az elektori rendszer alapján hirdetnek végső győztest. Ez pedig azt is jelenti, hogy valójában a demokraták és a republikánusok között ingadozó néhány államban dől el az elnökség sorsa. Ezekben az ingadozó, ha pedig igazán szorossá válnak, akkor csatatérállamokban kampányoltak aktívan, és ezeket árasztották el tévéhirdetésekkel is.

    Ismerje meg, mire jó egy elektor, és milyen hatásai vannak annak, hogy az egész folyamat decentralizált, és így minden állam saját hatásköre eldönteni, milyen módszerrel szavazhatnak az állampolgárai.

  • Óriási hatalom megszerzéséért feszül egymásnak Trump és Clinton

    Itt elolvashatja, hogy milyen jogkörei vannak a világ leghatalmasabb elnökének, és milyen kérdésekben kell egyeztetnie a kongresszussal. A legfelsőbb bíróságnak is kulcsfontosságú szerepe van az Egyesült Államokban.