Hallgatásra ítélték Donald Trumpot, a házi Twittere azonban szárnyal a tőzsdén

2024.03.27. 09:23
Trumpnak egy hallgatási végzéssel kell szembenéznie a vesztegetésről szóló büntetőügyben, amely a korábbi ügyvédje, Michael Cohen Stormy Daniels pornósztárnak fizetett 130 000 dolláros hallgatási pénzről indult. A New York-i legfelsőbb bíróság elnöke szerint a republikánus elnökjelölt kijelentései fenyegetőek, lázítóak és becsmérlőek, így megtiltja Trumpnak, hogy nyilvánosan kommentálja a tanúkat és a bírósági személyzetet az április 15-i büntetőpere előtt. Trump azonban jó hírt is kapott: médiavállalatának – a Truth Social közösségimédia-platformot tulajdonló Trump Media & Technology Group – részvényei szárnyaltak, amikor a cég hivatalosan debütált a tőzsdén.

Donald Trump kedden bírói hallgatási végzést kapott, amely megtiltja a republikánus elnökjelöltnek, hogy nyilvánosan kommentálja a tanúkat és a bírósági személyzetet az április 15-i – Stormy Daniels pornósztárnak fizetett hallgatási pénzről szóló – büntetőpere előtt – írja a Reuters.

Juan Merchan bíró, New York állam legfelsőbb bíróságának elnöke helyt adott a manhattani kerületi ügyész, Alvin Bragg kérésének, aki Donald Trump korábbi amerikai elnök, most republikánus elnökjelölt ellen emel vádat.

Kijelentései fenyegetőek, lázítóak és becsmérlőek voltak

– fogalmazott Merchan, utalva Trump néhány korábbi támadására tanúk, ügyészek és bírák ellen az elnökjelölt különböző jogi ügyeiben.

„Az ilyen lázító, bíróságon kívüli nyilatkozatok kétségtelenül azzal a kockázattal járnak, hogy akadályozzák a bíróság rendes igazgatását” – közölte a New York-i legfelsőbb bíróság elnöke.

Trumpnak 34 bűncselekménnyel kell szembenéznie üzleti nyilvántartások meghamisítása miatt, amelyekre azért volt szüksége az elnökjelöltnek, hogy elrejtse korábbi ügyvédje, Michael Cohen Stormy Daniels pornósztárnak fizetett 130 000 dolláros kifizetését, amivel a nő hallgatását kívánta megvásárolni egy – a 2016-os választások előtti – szexuális találkozóról. Trump tagadja, hogy találkozott volna a pornószínésznővel, akinek valódi neve Stephanie Clifford.

Az amerikai szavazóknak alapvető joguk, hogy meghallják az ország legmagasabb tisztségére pályázó vezető jelölt cenzúrázatlan hangját

– mondta Steven Cheung, Donald Trump kampányszóvivője, aki alkotmányellenesnek nevezte a tilalmi rendeletet. Trump ügyvédjei korábban azt mondták, hogy egy tilalmi végzés védtelenné tenné őt a politikai ellenfelek támadásaival szemben.

A kedden meghozott végzés megakadályozza, hogy Donald Trump beszéljen a tanúk büntetőügyben betöltött szerepéről, valamint azt is, hogy a republikánus elnökjelölt kommentálja a bírósági alkalmazottakat, az ügyészeket – kivéve magát Alvin Bragget – és családtagjaikat, amennyiben megjegyzései az ügybe való beavatkozást céloznák.

Juan Merchan bíró március 7-én úgy döntött, hogy az esküdtek névtelenek maradnak – kivéve Trumpot, ügyvédjeit, és ügyészeit –, miután az ügyészek kiemelték, hogy Trump nyilvánosan kigúnyolta az esküdteket.

A küszöbön álló hallgatásipénz-per egyike annak a négy büntetőügynek, amellyel Trumpnak szembesülnie kell a november 5-i amerikai választások előtt, azonban ez lehet az egyetlen, ami a választások előtt bíróság elé kerül. Donald Trump mindegyik ügyben ártatlannak vallotta magát, és politikai indíttatásúaknak nevezte azokat.

Egy másik, polgári csalási ügyben, amelyet Letitia James New York-i főügyész indított, egy másik állami bíró tavaly 15 000 dolláros bírságot szabott ki Trumpra, mert kétszer is megsértette a bírósági alkalmazottakkal kapcsolatos nyilvános kommentálás tilalmára vonatkozó tilalmi rendeletet.

Trumpnak állami büntetőjogi vádakkal kell szembenéznie Georgiában a Joe Bidennel szembeni 2020-as választási vereségének visszafordítására irányuló erőfeszítései miatt, Floridában szövetségi büntetőjogi vádakkal érzékeny kormányzati dokumentumok kezelése miatt, miután 2021-ben elhagyta a Fehér Házat. Trump emellett fellebbez egy 454,2 millió dolláros ítélet ellen polgári csalási ügyben, amiért tévesen tüntette fel családi ingatlancége ingatlanjainak értékét, hogy megtévessze a hitelezőket.

Szárnyalt a tőzsdén a Trump-twitter

Donald Trump médiavállalatának részvényei szárnyaltak, amikor a cég hivatalosan debütált a tőzsdén – áll a BBC cikkében.

A részvények 70 dollár fölé emelkedtek a korai kereskedésben, így a cég piaci értéke több mint 9 milliárd dollárra nőtt. Az értékpapírok körülbelül 58 dolláron zárták a napot, ami még mindig több mint 16 százalékos emelkedést jelent.

A RÉGÓTA VÁRT PILLANAT TÖBB MINT 200 MILLIÓ DOLLÁRT hozott A TRUMP MEDIA & TECHNOLOGY GROUPnak, ÉS TÖBB MINT 4 MILLIÁRD DOLLÁR ÉRTÉKŰ RÉSZESEDÉST AD A VOLT ELNÖKNEK. ELEMZŐK SZERINT EZ SOKKAL TÖBB, MINT AMIT A CÉG reális pénzügyi TELJESÍTMÉNYE INDOKOLNA.

A Trump Media Truth Social nevű Twitter-szerű szolgáltatás mindössze 3,3 millió dollár bevételt hozott a tavalyi év első kilenc hónapjában, és közel 50 millió dollárt veszített. A platform állítása szerint 2022 óta – amikor a mainstream webhelyek, például a Facebook alternatívájaként elindult a nagyközönség számára – 8,9 millió fiókot hoztak létre, azonban az, hogy hányan aktívak az oldalon, nem világos.

Összehasonlításképpen, a nemrégiben jegyzett Reddit piaci értéke jelenleg körülbelül 11 milliárd dollár. A platform több mint 70 millió felhasználóval büszkélkedhet, és tavaly 800 millió dollár bevételt hozott.

Kristi Marvin, a SPACInsider vezérigazgatója a Trump Mediát – amely Trump kezdőbetűivel, a DJT ticker alatt fut a tőzsdén – egy mémrészvényhez hasonlította, amelyben az árak függetlenek az üzleti kilátásoktól.

„Mindenki arra számított, hogy ma egy kicsit őrülten fog kereskedni, ami meg is történt” – mondta. „Az igazi kérdés az, hogyan kereskedik egy hét múlva, két hét múlva... azt senki sem tudja igazán” – tette hozzá Kristi Marvin.

Állami vállalatként szenvedélyesen követjük víziónkat, hogy mozgalmat építsünk, hogy visszaszerezzük az internetet a Big Tech cenzoroktól. Továbbra is teljesíteni fogjuk az amerikaiak iránti elkötelezettségünket, hogy biztonságos platformként szolgáljunk a szabad véleménynyilvánítás számára, és szembeszálljunk a beszédelnyomók egyre növekvő hadseregével

– mondta Devin Nunes, a Trump Media vezérigazgatója, korábbi kongresszusi képviselő.

Trump jelenleg legalább hat hónapra el van tiltva attól, hogy eladja részesedéseit, ami megnehezíti számára, hogy azonnal megcsapolja a váratlan bevételt. A vállalat igazgatótanácsa, amely tele van szövetségesekkel, köztük az egyik fiával, potenciálisan megváltoztathatja ezt a szabályt, de elemzők szerint ez valószínűleg nem fog azonnal megtörténni.

HA TRUMP ELADNÁ RÉSZVÉNYEINEK JELENTŐS RÉSZÉT, AZ ÁRTANA A RÉSZVÉNYÁRFOLYAMNAK.

A befektetőknek más kockázatokkal is szembe kell nézniük, amelyek Trump politikai szerencséjéhez és 2024-es elnökválasztási kampányához kapcsolódnak. Az elnökjelölt választási vesztesége várhatóan árt a részvényárfolyamnak, de a győzelemnek ellenkező hatása lehet, különösen, ha további keresletet generál a vevők részéről, akik abban reménykednek, hogy Trump kegyeit elnyerik – mondta Michael Ohlrogge, a New York-i Egyetem jogászprofesszora, aki azonban felhívta a figyelmet arra, hogy a jelenlegi részvényárfolyam „sokkal, messze meghaladja azt, amit bárki alapvető értékének tartana”.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM