Kamala Harris kampánya 310 millió dollárt gyűjtött júliusban

2024.08.03. 20:41
Kamala Harris kampánystábja pénteken közölte, hogy júliusban 310 millió dollárt gyűjtött össze, amely befolyásolhatja az amerikai elnökválasztási versenyt. Bár jelenleg is Donald Trump vezet, de sokkal szűkebb többséggel, mint Joe Biden lemondása után.

Kamala Harris megduplázta Donald Trump júliusi, 138,7 millió dolláros adománygyűjtési eredményét, ami bármely más évben lenyűgöző eredmény lenne, amit a Pennsylvaniában túlélt merényletkísérlet és a Milwaukee-i republikánus konvenció is elősegített – írja a The Guardian.

Harris azonban azóta, hogy Joe Biden július 21-én visszalépett, és ő lett a de facto demokrata jelölt, erőteljesen kezdett, és kampánya 377 millió dollárt kapott, szemben Donald Trump 327 milliójával, ami azt jelzi, hogy a demokraták és a progresszívek milyen mértékben elkötelezettek.

Bár Harris még nem hivatalos jelölt − az online név szerinti szavazás hétfőn ér véget, az augusztus 19-én kezdődő chicagói konvenciót megelőzően, az alelnök rendkívül rövid idő alatt megváltoztatta a versenyt. Még nincs két hete, hogy a 81 éves Biden, akit azzal a kritikával illettek, hogy túl öreg a második ciklushoz, és aki a támogatók − köztük George Clooney színész − felszólításai miatt lemondásra kényszerült, közölte, hogy visszalép.

Az alelnök számadatai egyértelműen javulnak, fej-fej mellett haladnak

Az országos felmérések szerint Harris és Trump most közel azonos támogatottsággal rendelkezik, ami egyértelmű javulást jelent a demokraták számára ahhoz képest, amikor Biden volt a jelölt. Ennél is fontosabb, hogy a győzelemről döntő hét csatatérállamban végzett közvélemény-kutatások szerint Trump még mindig vezet, de Harris erősödik.

A november 5-i választásig tartó 100 napos visszaszámlálás kezdetén a Public Opinion Strategies republikánus cég szoros versenyt talált öt ingadozó államban: Harris három százalékponttal vezetett Trump előtt Pennsylvaniában és Wisconsinban kettővel, míg Arizonában öt százalékponttal, Nevadában pedig eggyel vezetett Trump. Michiganben döntetlen volt az állás.

A másik két kulcsfontosságú államban, Georgiában és Észak-Karolinában a FiveThirtyEight szerint Trump körülbelül egy százalékkal vezet. A verseny egyre szorosabb Nate Silver, a közvéleménykutató cég vezetője szerint is.

Ki lehet Kamala Harris alelnökjelöltje?

Az elkövetkező kulcsfontosságú döntések között szerepel Kamala Harris számára az alelnökjelölt megnevezése, mielőtt kedden Philadelphiában megtartják az első közös gyűlést. A pennsylvaniai kormányzó, Josh Shapiro az egyik legnagyobb esélyes, akárcsak két másik népszerű kormányzó, a minnesotai Tim Walz és a kentucky-i Andy Beshear, az arizonai szenátor, Mark Kelly és Pete Buttigieg, Biden közlekedési minisztere.

Mind az öt férfi centrista, Walz a legnépszerűbb a progresszívek körében, Shapiro pedig a legkevésbé, tekintettel Izraellel és a gázai háborúval kapcsolatos álláspontjára. Shapiro és Kelly csatatérállamokból származik.

Bárki is lesz az, várhatóan egyenesen J.D. Vance-szel fogja felvenni a harcot, aki Trump jelöltjeként nehéz kampányon van túl. Vance-t a demokraták és a progresszívek támadták a nőkről és a családokról szóló kijelentései miatt, sőt, úgy tűnt, maga Trump is elutasította.

„Azt hiszem, ez történelmileg jól dokumentált, az alelnöknek a választások szempontjából nincs semmilyen hatása. Úgy értem, gyakorlatilag semmilyen hatása nincs” − mondta a republikánus jelölt szerdán arra a kérdésre, hogy Vance készen áll-e arra, hogy szükség esetén fellépjen.

Donald Trump: Nem tudtam, hogy Kamala Harris fekete

A korábbi elnök csak küszködik, amióta Harris beszállt a versenybe. A héten a Fekete Újságírók Országos Szövetségének kongresszusán adott kaotikus interjújában, amelyben becsmérelte Vance-t, szintén dühösen reagált a kérdésekre, és kétségbe vonta az alelnök identitását.

„Indiai vagy fekete?” − mondta Trump, melyre a közönség felhördült. „Én mindegyiket tisztelem, de őt nyilvánvalóan nem, mert végig indiai volt, aztán hirtelen fekete nő lett belőle.” A volt elnök megjegyzései felháborodást váltottak ki. A fekete, spanyol ajkú és más kisebbségi szavazók mindkét párt számára kulcsfontosságúak, Harris pedig igyekszik megerősíteni a támogatottságát a körükben.

Csütörtök este a Fekete Muszlim Vezetők Tanácsának Alapítványa, amely Bident nem, de Harrist támogatja, és a szervezet vezetője hangsúlyozta az alelnök Izraellel és Gázával kapcsolatos álláspontjának fontosságát. „Több szimpátiát mutatott a gázai emberek iránt, mint Joe Biden és Donald Trump” − mondta Salima Suswell az NBC-nek.

„Netanjahu miniszterelnök kongresszusi beszédén nem vett részt. Többször is tűzszünetre szólított fel, és úgy vélem, empátiáját is kifejezte a civil élet iránt, valamint a gázai segélyszállítmányok kapcsán is.”