Hivatalos eredmények a román választásokon

2000.06.20. 13:26
Az ellenzék győzelmét, illetve választásokon eddig nem szerepelt, Szövetség Romániáért Párt előretörését hozták a júniusi romániai helyhatósági választások - derül ki a hivatalos eredményekből. Az RMDSz választási szereplését pozitívan ítéli meg.

,,A helyhatósági választásokon sikerült spórolni, 135 milliárd lej megmaradt" - jelezte Vlad Rosca közigazgatási miniszter. Az előirányzott 354 milliárd lej helyett csupán 219 milliárd lejt (1 forint=73 lej) költöttek el a választási irodák, mivel ,,ügyesebben beosztották a pénzt", illetve a tavasszal eszközölt törvénymódosítás szerint csak két fordulóra volt szükség - mondta bukaresti sajtótájékoztatóján a miniszter.

Az 1996-os választások után alakult Szövetség Romániáért Párt (RTDP) az országban majd' minden részén győzedelmeskedett. A jelenlegi kormánypártoknak az őszi választásokra a hatalom megtartásához komolyabb koalíciókat kell kötniük.

"Ha nem szavazol, az RMDSZ fogja vezetni Kolozsvárt. Az 1940-1944 közötti románellenes terror meg fog ismétlődni."

A parlamenti es elnökválasztások előgyakorlatának tartott helyhatósági választásokon tapasztalt alacsony részvétel a választók érdektelenségével magyarázható: a helyi hatalom, a központosított irányítás hagyományai miatt, mindig kisebb tét.

Minisztercsere a választások miatt

A választások miatt minisztercsere lesz: nem az erőviszonyok átalakulása miatt, hanem azért a Bukarestben győzedelmeskedő polgármester, Traian Basescu közlekedésügyi miniszternek le kell mondania miniszteri tisztéről. A Demokrata Párt (aki Petre Roman külügyminisztert is adja) még nem döntötte el, hogy a novemberi választásokig ki lesz az új miniszter.

A Pro Demokrácia Egyesület elnöke a helyhatósági választások második fordulóját korrektebbnek és szervezettebnek minősítette, kisebb szabálytalanságot és félreértéseket észleltek ugyan az egyesület megfigyelői, de ez nem befolyásolta a választási eredményeket. Az egyesület 4850 megfigyelőjét küldte a választásokra. Az első forduló után az Embervédő Liga képviselői az észlelt szabálytalanságok miatt úgy döntöttek, a második fordulóra nem küldik el megfigyelőiket.

A románoknak a győzelem egyenértékű a honfoglalással

Kolozsváron sohasem látott pártkoalíció (ellenzék és kormánypárt) jött létre annak érdekében, hogy Gheorghe Funart, a Nagyrománia Párt jelöltjét leválthassák.

"Ébredj román!"
"Ellenkező esetben az RMDSZ és alattvalói uralják majd Kolozsvárt."

Az Index birtokába jutott dokumentumok szerint a NRP ádáz küzdelme az utolsó pillanatig folyt: az emberek postaládájába a szavazás napján is dobáltak választási anyagokat, amelyben azzal fenyegettek, hogy ha a romának nem szavaznak, akkor az RMDSZ kerül Kolozsvár élére, a nevét is magyarosítja, és az 1940-1944-es időszakban a románok elszenvedte terror megismétlődik. A magyar hivatalos nyelv lesz, a Budapest által követelt egyetemet el fogják indítani, a románokat kidobják munkahelyeikről, ha azok nem tudnak magyarul. A magyarok az összes kolozsvári ingatlant visszakapják, a román lakókat pedig kirúgját.

A retorika tovább folytatódott egy kovásznai román képviselő levelével, aki szerint a Funar ellen forduló román pártokat ,,Budapestről küldött mocskos pénzzel" vásároltak meg.

A kolozsvári választások eredményeit elemző Magyari Tivadar erdélyi médiaszociológus szerint erőlelátható volt a polgármester-választás eredménye, a pártok összefogása több szavazatot biztosított a DK jelöltjének, de a győzelemhez nem volt elegendő. A médiaszociológus úgy véli, a kolozsvári románok számára honfoglalással egyenértékű a Funarra leadott szavazat, egy nacionalista polgármester azt jelenti, bevettük a várat, az újból a miénk.

Polgármesterválasztások összesített eredményei
(II. forduló)

Politikai alakulat

Elnök

Szavazatok száma

Részarány

Románia Társadalmi Demokrácia Pártja (RTDP)

Ion Iliescu

2.629.639

36,76%

Demokrata Párt (DP)

Petre Roman

910.544

12,73%

Demokrata Konvenció (DK)

Ion Diaconescu

793.710

11,10%

Nemzeti Liberális Párt (NLP)

Valeriu Stoica

620.781

8,68%

Szövetség Romániáért Párt (SZRP)

Teodor Melescanu

610.095

8,53%

Független jelöltek

-

438.668

6,13%

Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ)

Markó Béla

220.658

3,06%

Nagyrománia Párt (NRP)

Corneliu Vadim Tudor

201.810

2,82%

Más

 

727.717

10,17%

Összesen

 

7.153.622

100,00%

Az RMDSZ pozitívan ítéli meg a szereplésüket

Az RMDSZ kolozsvári és marosvásárhelyi (ahol nem sikerült az RMDSz-es polgármestert újraválasztani) sikertelenségei ellenére pozitívan ítéli meg a választásokat, hisz az 1996-os választásokhoz viszonyítva sokkal több magyar tanácsost, polgármestert sikerült megválasztani.

A novemberben sorra kerülő parlamenti és államfőválasztások a helyhatósági szavazás tükrében kormánycserét eredményezhet. Mivel a lakosság nagyobb fontosságot tulajdonít a központi hatalomnak, a nagyobb részvételi arányú szavazás még tartogat meglepetéseket.  • Tippek
  • Lakáshitel